Comerţ alimentar

Comisia Europeană a dublat cotele de export legume-fructe pentru Republica Moldova

Comisia Europeană a decis să dubleze cotele la exportul de fructe și legume al Republicii Moldova pe piața Uniunii Europene. Decizia se aplică în particular la mere, prune, struguri și roșii.

O declarație în acest sens a fost făcută la Chișinău de comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, în cadrul unei conferințe comune cu prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, relatează presa moldovenească.

Potrivit lui Dacian Cioloș, decizia respectivă a fost luată la solicitarea premierului Iurie Leancă în contextul unor posibile restricții noi din partea Rusiei în privința producției moldovenești.

Comisia Europeană urmează să solicite statelor membre ale UE să susțină propunerea de a dubla cotele de export pentru Moldova. Oficialul european a precizat că decizia privind dublarea cotelor urmează să fie luată pînă la semnarea Acordului de liber schimb RM-UE pentru ca prevederile respective să fie incluse în textul documentului.

Decizia vine după ce mai multe voci din Republica Moldova, dar și din afară au somat Guvernul de la Chișinău să analizeze atent balanța exporturilor naționale către Rusia și cotele propuse pe piața UE. Se preconizează ca după aderare, piețele din est să se închidă pentru producătorii agricoli de peste Prut, iar fără o înțelegere fermă din partea noilor parteneri vestici, legumele și fructele moldovenești  ar fi rămas fără piață de desfacere.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!