DSVSA – bătaie de joc la adresa oierilor: Termen de 2 zile pentru a cere autorizarea punctelor de sacrificare în fermă!
Roxana Dobre -Bătaie de joc la adresa fermierilor care sperau ca măcar în acest an dificil să fie sprijiniți să își valorifice mieii. De la promisiuni la fapte e cale lungă, iar cea mai periculoasă cale este aceea în care unele DSVSA-uri doar mimează politicile de sprijin. Altfel nu se explică de ce oierii din județul Arad au primit numai 2 zile pentru a-și depune cererile de autorizare a punctelor de sacrificare pentru mieii de Paște.
În județul Arad, crescătorii de ovine au primit o perioadă de două zile pentru a depune la DSVSA cererile pentru autorizarea punctelor de sacrificare pentru perioada de Paște.
”Conform adresei Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad nr. 3740/04.04.2022, înregistrată la Consiliul Județean Arad nr. 8277/05.04.2022, vă informăm că până în data de 7 aprilie cei interesați dă depună la DSVSA Arad solicitările în vederea autorizării punctelor de sacrificare temporară a mieilor, în perioada 9 aprilie – 16 aprilie 2022 (premergătoare Paștelui catolic), respectiv în perioada 9 aprilie – 23 aprilie (premergătoare Paștelui ortodox)”, se arată într-un anunț publicat de Primăria Comunei Felnac. Practic, pe 5 aprilie s-a înregistrat adresa la CJ, fiind tranmisă primăriilor, care au publicat anunțul pe 6 aprilie. Astăzi, 7 aprilie, este ultima zi pentru depunerea cererilor.
Contactat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Nicolae Cioranu, al Asociației Forța Fermierilor și președinte al Asociației Păstorul Crișana, ne-a declarat că timpul foarte scurt va face ca numărul de cereri să fie extrem de mic.
”Aceasta nu poate fi decât o treabă românească, a instituțiilor statului. În două zile poate pot depune cei care au mai cerut în anii trecuți, că restul, Dumnezeu cu mila. Noi am cerut autorizarea punctelor de sacrificare în ferme și pentru persoane fizice pentru că nu putem tăia nici măcar o oaie accidentată, dacă își rupe un picior trebuie să o tăiem și să o dăm la câini”, ne-a declarat Nicolae Cioranu.
Șeful adjunct DSVSA Arad: Nu avem cereri depuse de fermieri
Deloc de mirare, șeful adjunct al DSVSA Arad preciza că, până ieri, nu era înregistrată nicio cerere din partea crescătorilor de ovine, omițând să spună jurnaliștilor că, de fapt, abia era prima zi de depunere.
”În judeţ există trei abatoare autorizate să funcţioneze tot timpul anului, dar înainte de Paşte avem în fiecare an solicitări de la primării pentru autorizarea unor abatoare temporare. Până în acest moment, nu avem nicio cerere. Cei care vor să sacrifice mieii pentru a comercializa carnea trebuie să se adreseze primăriei de care aparţin, care ne transmite nouă cererea de autorizare a abatorului temporar. Asta, în condiţiile în care primăriile trebuie să îşi ia angajamentul gestionării deşeurilor de origine animală în cazul persoanelor fizice care fac sacrificările, pentru că firmele au deja contracte cu unităţile de incinerare”, a declarat directorul adjunct al DSVSA Arad, dr. Gheorghe Cioban.
Vă reamintimă că pentru a sacrifica animalele în ferme, crescătorii de ovine trebuie să dețină un abator de capacitate mică integrat fermei, care este dotat cu spații și facilități adecvate în care se defășoară activități pentru tăierea animalelor crescute în ferma proprie și pentru livrarea cărnii și a organelor rezultate în unități înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor de pe teritoriul național.