Roșiile de 50 de lei/kg. Petre Daea: ”Fiţi atenţi la cei care umflă preţurile cu nesimţire!”
Roxana Dobre -Prețul legumelor românești a ajuns unul de lux pentru foarte mulți consumatori. Deși toată lumea își îndreaptă atenția spre legumicultori, cei care ”umflă” prețurile sunt samsarii și vânzătorii din piețe, care ajung să își pună adaos și de 200%-300% față de prețul primit de legumicultori.
Prețul de 50 de lei pe kilogram pentru roșiile românești a creat controverse în mediul online și pe grupurile de legumicultori. ”Toți ochii sunt ațințiți asupra noastră dar noi, chiar dacă suntem cu cheltuiala, nu rămânem cu vreun profit mare după ce vindem”, spune Ionel Popa, un legumicultor din Olt pe un grup de grădinari.
Fostul ministrul al agriculturii, Petre Daea, îi avertizează pe consumatori să aibă mare grijă de unde cumpără
Petre Daea, fost ministrul al Agriculturii, a comentat prețurile halucinante la care au ajuns unele alimente. Acesta face un apel la cetăţeni să fie atenți la cei care se folosesc de criza energetică pentru a câştiga bani rapid şi uşor.
”Sigur când auzi aceste preţuri parcă nici nu-ți mai vine să mănânci. Nu peste tot sunt aceste preţuri pentru că, în general, producătorii au măsura lor şi nu-şi permit să scoată pe masă asemenea preţuri. Aceste preţuri nu sunt justificate. Am discutat şi am luat informaţii de pe piaţă. Fermierii au ieșit pe piață cu 20 de lei la roșii, dar acest preţ (de 50 de lei pe kilogram n.r) pentru mine este imposibil de justificat. Şi ne întrebăm de unde şi de ce?”, a explicat fostul ministru al agriculturii pentru Antena3.
Acesta a atras atenția că din nefericire, există oameni care vor să câștige rapid, ușor şi mult. ”Sunt unii care intermediază aceste produse pe piaţă şi îi îndepărtează pe consumatori punându-i în situaţii extrem de delicate. La 50 de lei acelea nici nu sunt roșii românești. Sunt unii care se folosesc de explozia de produse de acum primăvara şi le definesc a fi roșii românești. (…) Diferența de preţ de la producător până la consumator este determinată, pe de o parte, de ambalaj şi de adaosul comercial pe care îl practică unitățile comerciale”, a mai explicat Petre Daea, fost ministrul al Agriculturii, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.
Cartofii – 20 lei/kg, ardeii capia – 15 lei/kg
Pe lângă prețul piperat al roșiilor, nici cartofii nu s-au lăsat mai prejos şi aveau afișat preţul de 20 de lei pentru un kilogram. Un kilogram de ardei capia din import costă în jur de 15 lei, un preț destul de mare pentru cei mai mulți oameni.
Bursa prețurilor din piețele agro-alimentare din Capitală arată că pentru un kilogram de căpșuni se plătește 30-40 lei/kg, similar cu kilogramul de nuci. Și urzicile de pădure gata alese costă în jur de 15-20 lei/kg, cei care doresc să-și facă o salată trebuie să știe că pentru roșii și ardei plătesc de la 15 lei la 50 de lei/kg, castraveții ajung la 12 lei/kg, iar salata ajunge la 5-7 lei bucata.