• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANM: Culturile care trebuie semănate urgent, până la finalul lunii aprilie

    Roxana Dobre -

    Calendarul lucrărilor agricole aplicabile până la sfârșitul lunii aprilie, anunțat de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Fermierii au o serie de culturi care trebuie însămânțate urgent pentru a prinde și ultimele nivele de umiditate din sol.

    ”Definitivarea însămânțărilor de primăvară din prima urgență (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă etc.)”, arată ANM. Pe lista lucrărilor pe care fermierii trebuie să le facă este și continuarea pregătirii patului germinativ în vederea semănatului culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, cartof), îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului și administrarea îngrășămintelor complexe la speciile de toamnă. Foarte importante sunt și aplicarea tratamentelor fitosanitare la culturile de câmp, precum și în vii și livezi.

    Cum se prezintă culturile, conform ANM 

    Potrivit meteorologilor, în cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Moldova și Crișana, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei și a Transilvaniei, local în estul și centrul Olteniei, nordul șinord-vestul Banatului. Rezerva de apă din
    sol va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, nord-estul și vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, izolat sudul și sud-vestul Transilvaniei.

    În stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în Dobrogea și Moldova, local în centrul și sudul Olteniei, estul, nordul și sudul Munteniei, nordul și nord-vestul Banatului, vestul și sud-vestul Crișanei, centrul, sudul și izolat estul Transilvaniei, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă.

    În zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor ridicate din aer și sol, ritmurile de creștere și dezvoltare ale culturilor agricole vor fi în general normale în aproape toată țara și mai intense pe unele suprafețele agricole din zonele de câmpie. În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge predominant fazele de formare a frunzei a treia (75-100%), înfrăţire (30-100%) şi alungirea paiului (10-100%). Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi bună, respectiv medie şi slabă în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate. Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla la alungirea tulpinii, butonizare și apariția inflorescențelor (20-100%), începutul înfloririi (10-30%) în sudul şi vestul ţării.

    La pomii fructiferi se vor înregistra înmugurirea, dezmugurirea, creşterea frunzelor şi înflorirea în cea mai mare parte a plantaţiilor, precum şi legarea rodului la cais. În toate podgoriile, la viţa-de-vie predominante vor fi fazele de înmugurire şi dezmugurire, local creşterea frunzelor.

    Floarea-soarelui şi porumbul semănate până în prezent îşi vor continua fazele incipiente de vegetaţie (germinare şi răsărire), continuându-se lucrările de semănat. În Transilvania, la sfecla de zahăr se vor semnala primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea (10-70%), iar la cartoful pentru consum se va continua plantatul în centrul, estul şi sudul ţării.

    În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) se vor efectua în general în condiţii bune.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte