• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Comisia Europeană a aprobat Poloniei subvenția de 107 euro/ha pentru îngrășăminte. Plata, direct fermierilor

  agrointeligenta.ro -

  Comisia Europeană a aprobat subvenția pentru îngrășăminte. Decizia a fost primită de către Polonia, care a notificat la Bruxelles o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de războiul din Ucraina și de efectele acestuia pe piața inputurilor agricole.

  Comisia Europeană a aprobat un program polonez în valoare de 836 milioane de euro (3,9 miliarde de zloți polonezi) pentru a sprijini sectorul agricol în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, informează Farmer.pl. Potrivit sursei citate, Polonia are la acest moment un acord formal pentru a plăti fermierilor săi subvenții pentru îngrășăminte.

  Schema a fost aprobată în temeiul dispozițiilor privind Cadrul de ajutor de stat temporar pentru criză, adoptat de Comisie la 23 martie 2022.

  „Acest program, în valoare de 836 milioane de euro, va permite Poloniei să sprijine fermierii care au simțit efectele creșterii costurilor de producție ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia și a sancțiunilor aferente. Rămânem solidari cu Ucraina și cetățenii săi. În același timp, ne continuăm cooperarea strânsă cu statele membre, astfel încât să fie posibilă introducerea măsurilor naționale de sprijin în timp util, într-un mod coordonat și eficient, salvând în același timp condiții echitabile pe piața unică”, a declarat Margrethe Vestager, responsabil pentru politica de concurență în CE.

  Polonia a înaintat Comisiei un program în valoare de 836 de milioane de euro destinat să sprijine sectorul agricol în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia la începutul lunii aprilie, după anumite – să-i spunem – perturbări. În cadrul acestui program, ajutorul va lua forma subvențiilor directe.

  Ajutorul va fi alocat fermierilor care operează în Polonia, care au suferit efectele creșterii costurilor cu îngrășămintele cauzate de actuala criză geopolitică și de sancțiunile aferente acesteia.

  Pentru a compensa o parte din creșterea costurilor cu îngrășăminte, beneficiarii eligibili vor avea dreptul la ajutor de până la 107 de euro (500 de zloți) pe hectar de teren agricol și până la 53,5 de euro (250 de zloți) pe hectar de pășune și pajiște. Plafonul superior de ajutor va fi suma corespunzătoare ajutorului pentru o suprafață de 50 de hectare.

  Vă reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris în premieră despre subvenția pentru îngrășăminte propusă de Polonia. Pentur că legislația europeană s-a schimbat, Guvernul de la Varșovia a fost nevoit să retrimită proiectul de act normativ, aceasta fiind doar o formalitate pentru aprobarea sprijinului pe care Polonia îl acordă fermierilor săi.

  Evaluarea Comisiei

  Comisia a constatat că schema notificată de autoritățile poloneze a respectat condițiile stabilite în cadrul temporar de criză. În special, ajutorul nu va depăși 35.000 de euro per beneficiar; și va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2022.

  De asemenea, Comisia a considerat că schema notificată de Polonia era necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o tulburare gravă a economiei unui stat membru și a aprobat măsura de ajutor în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.


  Te-ar mai putea interesa

  Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă! Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis