Val de controale la vânzătorii de miei. Amenzi de 400.000 de lei și o tonă de carne de miel confiscată!
agrointeligenta.ro -Controale masive la crescătorii de animale și la comercianții de carne de miel. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a aplicat într-o singură zi, la Piața Obor din Capitală, amenzi de 400.000 de lei și a fost confiscată o cantitate de o tonă de carne de miel.
Echipele de control ale ANPC au făcut ieri, miercuri – 21 aprilie, 24 acțiuni de control la toate firmele care își desfășoară activitatea în Hala Obor, precum și la cea care administrează locația. S-au aplicat amenzi de aproape 400.000 de lei și au dispus oprirea temporară a activității, până la remedierea deficiențelor, a 4 magazine, în urma unui control făcut la Hala Obor.
”Noi avem o acţiune în plină desfășurare la nivelul întregii ţări. Ne dorim foarte tare să depistăm aceste situaţii. A fost o rugăminte a domnului ministru al Agriculturii. Prima neconformitate a fost cea a creșterii prețului într-un mod alarmant pentru consumatori. Ajunsese preţul la 50-55 de lei kg de carne de miel. E adevărat, comerțul în România este liber, dar trebuie făcut strict încadrat în normele legale”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu, pentru Antena 3.
Șeful ANPC a precizat că au fost găsite condiţii de depozitare total neconforme. ”Încă se vinde pe mușama pe masă în piaţa Obor. Interesant este că mai trec şi alte autorități pe acolo care nu au observat. Noi am observat şi am reuşit să plecăm de acolo cu aproape o tonă de carne retrasă de la consum. De asemenea, la plecare comercianții au „insistat” să plătească amenzi de 400.000 de lei”, a mai spus Constantinescu.
”Am avut o discuție cu aceştia şi le-am transmis că atunci când ceri echilibru trebuie să oferi echilibru. Dacă ei îşi doresc clemență le-am transmis în numele consumatorilor că şi noi ne dorim preţuri rezonabile”, a explicat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC pentru Antena 3.
Cele mai importante nereguli constatate de comisarii ANPC sunt utilizarea de spații de depozitare improprii, tăvi neigienizate, instrumente de tranșare neconforme, nerespectarea regimului de temperatură pentru carnea proaspăta, vânzarea cărnii fără afișarea informațiilor de identificare-caracterizare prevăzute în lege, camere frigorifice și vitrine neigienizate.
În ceea ce privește Hala Obor, inspectorii spun că au găsit pereți și tavanul deteriorați, cu infiltrații masive, cu mucegai cu faianță lipsă, tencuială căzută, uși cu zone de rugină, paviment cu zone crăpate, bucăți de pavaj lipsă, denivelări, acumulări de apă, în unele locuri, cu acumulării masive de praf și grăsime în strat grosier, grupul sanitar în totalitate neigienizat, dar și existența unor zone din tavan cu bucăți lipsă, fiind un pericol de accidente, care pot afecta viața și siguranța consumatorilor.