• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sfaturi de la FMC pentru combaterea buruienilor din cultura de porumb

    Adrian Radu -

    România este unul dintre cei mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană si conform datelor publicate de INS (Institutul Național de Statistică), ocupa primul loc în anul 2021 la suprafața cultivată cu porumb boabe – 2.493.000 ha, dar și la producția totală de porumb boabe realizată – 14.445.000 tone. Astfel, rezulta o producție medie de 5,796 kg/ha pentru anul 2021, în condițiile în care producțiile medii anuale de porumb fluctuează de la un an la altul, între 3.400 și 7.800 kg/ha, conform datelor publicate de www.madr.ro.

    Cele mai importante verigi în obținerea unei recolte bogate în cultura de porumb sunt: alegerea hibridului potrivit condițiilor microclimatice, semănatul la momentul optim, controlul buruienilor și al dăunătorilor, dar și fertilizarea adecvată, în funcție de stadiul de vegetație al culturii.

    Este cunoscut faptul că îmburuienarea timpurie cauzează pierderi importante de recoltă în cultura de porumb sau chiar pot compromite cultura în cazul unei infestări puternice cu costrei (Sorghum halepense). S-a demonstrat faptul că, datorită prezenței buruienilor se pierd câte 100 kg de boabe de porumb pentru fiecare 40 de kg de buruieni substanță uscată. (O. Lesniuc 1985)

    Buruienile consumă apa din stratul arabil și subarabil, concurând plantele de cultură și amplificând acțiunea secetei. Consumul acestora este de 2 până la 4 ori mai ridicat decât al plantelor de cultură; spre exemplu, dacă porumbul are de nevoie de 400 de l pentru a sintetiza 1 kg de substanță uscată, buruienile specifice acestei culturi folosesc 500-1000 de litri pentru a realiza aceeași masă. Speciile precum Amaranthus, Cirsium arvense, Chenopodium album consumă între 800-1000 de litri de apă pentru a produce 1 kg de substanță uscată (G.I Bazdirev, 1985).

    Combaterea buruienilor din cultura de porumb prezintă o importanță deosebită în optimizarea costurilor pe hectar, mai ales în acest an, când prețul fertilizanților este foarte ridicat, iar buruienile necombătute pot consuma o mare parte din îngrășămintele administrate, provocând pierderi financiare semnificative.

    În portofoliul FMC se regăsesc două erbicide ce pot fi aplicate atât preemergent, cât și postemergent timpuriu, care combat un spectru larg de buruieni graminee și cu frunză lată anuale, și anume: Successor® TX și Successor® Pro.

    Successor® TX este omologat la cultura de porumb pentru aplicare atât în preemergență, cât și în postemergență timpurie (până la 6 frunze ale porumbului), iar la cultura de floarea-soarelui doar pentru aplicare în preemergență. Doza omologată este de 3-4 L/ha, în funcție de nivelul infestării terenului cu buruieni, spectrul acestora, dar și momentul aplicării. Pentru rezultate optime privind aplicarea erbicidului preemergent, solul trebuie să fie bine pregătit, mărunțit și nivelat, pentru ca erbicidul să formeze o peliculă cât mai uniformă.

    Successor® TX combate un spectru larg de buruieni monocotiledonate anuale precum: mohor (Setaria spp), costrei (Sorghum halepense), meișor (Digitaria sanguinalis), iarba bărboasă (Echinochloua crus-galli) sau mei (Panicum miliacenum) și dicotiledonate anuale precum: știr (Amaranthus retroflexus), spanac sălbatic (Chenopodium spp), turița (Galium aparine), traista ciobanului (Capsela bursa-pastoris), fumarița (Fumaria oficinalis), mușetel (Matricaria chamomilla), macul roșu (Papaver rhoeas), zârna (Solanum nigrum), rocoina (Stellaria media), pungulița (Thlaspi arvense) sau ventrilica (Veronica spp).

    Successor® Pro (petoxamid 600 g/l) este omologat la culturile de porumb, floarea-soarelui și rapiță și se poate aplica atât preemergent cât și postemergent timpuriu, în doza de 1,5–2 l/ha.

    Successor® Pro combate buruieni graminee anuale și unele buruieni cu frunză lată anuale.

    Ambele erbicide: Successor® TX și Successor® Pro, pot fi aplicate la toți hibrizii de porumb pentru boabe, porumb zaharat și producere de sămânță, dar și la toți hibrizii de floarea-soarelui (clasică sau cu rezistență la erbicidele Express™ și imazamox).

    Cunoașterea istoricului solei privind rezerva de buruieni oferă posibilitatea fiecărui fermier de a alege cea mai bună soluție de combatere (tipul de erbicid, spectrul de combatere).

    Pentru fermierii care aleg erbicidarea în postemergență, compania FMC le oferă 3 soluții diferite: erbicidele Diniro®, Innovate® 240 SC și Starship® 100 SC, în funcție de spectrul de buruieni ce apar în cultură și momentul de aplicare al erbicidelor.

    Diniro® (prosulfuron 40 g/kg + dicamba 400 g/kg + nicosulfuron 100 g/kg) este cel mai NOU erbicid din portofoliul FMC pentru aplicare în postemergență la porumb și combate buruieni graminee și cu frunză lată, atât anuale cât și perene. Doza recomandată este de 0,4-0,5 kg/ha, în funcție de gradul de îmburuienare și se poate aplica din stadiul de 2 frunze până la 6 frunze ale porumbului.

    Datorită sinergiei celor 3 substanțe active conținute, cu efect complementar și moduri diferite de acțiune, dar și spectrului larg de combatere, Diniro® este unul dintre cele mai eficiente erbicide pentru cultura de porumb. Alte avantaje ale erbicidului Diniro® sunt: selectivitațea fată de cultură, faptul că nu există restricții de rotație a culturilor după recoltarea porumbului, dar și raportul preț/calitate foarte bun.

    În cazul în care buruienile răsar mai târziu, după stadiul de 6 frunze ale porumbului, va trebui să intervenim cu produse care nu conțin substanțe active hormonale și nu sunt restricționate de stadiul de 6 frunze ale porumbului.

    Astfel, în funcție de buruienile răsărite în cultură (graminee sau cu frunză lată) FMC oferă fermierilor două erbicide diferite, câte unul pentru fiecare tip de buruieni, și anume: Innovate® 240 SC și Starship® 100 SC.

    Innovate® 240 SC (nicosulfuron 240 g/l) este un erbicid cu aplicare în postemergență pentru porumb, ce are un spectru larg în combaterea buruienilor graminee anuale și perene (inclusiv Costrei din rizomi) și unele buruieni cu frunză lată. Doza recomandată este 0,135-0,250 ml/ha + 250 ml Trend® 90 (adjuvant), în funcție de spectrul de buruieni și stadiul de dezvoltare al acestora și se poate aplica în intervalul 2-8 frunze ale porumbului.

    Erbicidul Innovate® 240 SC nu are restricții pentru liniile parentale, porumb zaharat și de floricele și este compatibil cu alte erbicide utilizate la cultura de porumb pentru completarea spectrului de combatere, cum ar fi Starship® 100 SC.

    Starship® 100 SC (mesotrione 100 g/l) este un erbicid selectiv pentru porumb, pentru combaterea în preemergență și postemergență a buruienilor cu frunză lată anuale și perene și a unor buruieni graminee anuale. Doza recomandată este 1,2-1,5 l/ha, în funcție de gradul de îmburuienare și stadiul de dezvoltare al buruienilor. Starship® 100 SC poate fi aplicat în postemergență până la stadiul de 8 frunze ale porumbului, este selectiv pentru toți hibrizii de porumb, flexibil în aplicare și poate fi aplicat în amestec cu alte produse omologate pentru completarea spectrului de combatere (ex. Innovate® 240 SC).

    Pentru mai multe detalii despre erbicidele FMC , accesați site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiți și datele de contact a reprezentanților de vânzări FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol