• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legumicultorii afectați de inundații, grindină sau vijelii primesc despăgubiri de cel mult 15.000 de euro. Vezi care sunt condițiile pentru a primi ajutorul de minimis!

    agrointeligenta.ro -

    Legumicultorii afectați de fenomenele meteorologice din lunile aprilie și mai vor fi despăgubiți pentru pierderile materiale suferite, potrivit unei hotărâri publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și care ar putea intra în ședința de Guvern din această săptămână. Prin intermediul unei scheme de ajutor de minimis, fermierii vor putea primi până la 15.000 de euro pentru a-și reface serele și solariile, iar banii ar urma să fie plătiți începând cu 15 august.

    Cine poate beneficia de ajutorul de minimis

    Este vorba despre Hotărârea privind aprobarea schemei „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor
    hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada aprilie – mai 2014 asupra culturilor agricole în spaţii protejate” care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal, act normativ care reglementează cine pot fi beneficiarii acestor despăgubiri.

    Astfel, producătorii agricoli, persoanele fizice autorizate sau de formele asociative sunt eligibile pentru a primi ajutorul de minimis dacă:

    a)solicită ajutoare de minimis conform prevederilor hotărârii în discuție;

    b) sunt înregistrate în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume şi/sau pentru producere de răsaduri şi/sau flori, în spaţiile protejate afectate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada aprilie – mai 2014;

    c) dețin proces verbal de constatare a pagubelor produse, întocmit de comisiile locale pentru situaţii de urgenţă constituite potrivit legii.

    Totodată, actul normativ stipulează și care sunt județele și localitățile unde s-au înregistrat pagube în urma ploilor torențiale, a viitorurilor, a inundațiilor, a grindinei sau a vijeliilor în ultimele două luni: Brăila (Bărăganul, Vișani), Călărași (Frumușani), Dâmbovița (Lucieni), Dolj (Grecești, Carpen, Almăj, Ișalnița, Predești, Desa), Giurgiu (Vărăști, Dobreni, Bolintin Deal), Hunedoara (Ribița), Maramureș (Dăneștii, Chioarului, Mireșu Mare, Bontaieni, Sisești, Coruia), Neamț (Dobreni, Piatra Neamț, Ștefan cel Mare, Dochia-Balusești, Romani – Gosmani, Secuieni, Brusturi, Răucești, Girov-Căciulești, Bîrgoani – Bălănești, Roman, Tarcău, Zănești, Săbăoani), Olt (Pleșoiu, Grădinari, Strejești, Gîrcov, Sconicești, Curtișoara, Ianca), Prahova (Balta Doamnei, Gherghița, olari, Puchenii Mari), Ilfov (Vidra – Creștești, Vidra, Sintești, 1 Decembrie, Popești Leordeni) și București.

    Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis pentru legumicultorii afectați va fi de 27,0 lei/ mp pentru geam sere și de  3,0 lei/mp folie de plastic solarii, suma maximă ce poate fi acordată unui intreprinderi fiind de 15.000 de euro ”pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente”.

    Sumele reprezentând ajutoare de minimis se vor plăti într-o singură tranşă, începând cu data de 15 august 2014.

    Pentru a citi actul normativ în întregime și pentru a descărca formularele necesare pentru a solicita ajutorul de minimis, click AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    Ofilirea frunzelor de castraveți vara. Cum udăm castraveții în zilele cu caniculă Cum protejăm găinile de caniculă pentru a menține producția de ouă Strigătul disperat al micilor producători de cartofi: ”Prețul este de 30-50 de bani pe kg. Muncim pe minus, falimentăm!”

    Ultimele știri

    Proprietarii de terenuri cu datorii la impozite nu vor mai primi autorizații de la primărie până nu-și achită restanțele Strugurii la solar, o cultură profitabilă. Claudiu Breazu vinde producția direct către supermarketuri Tăierea plății de 200 euro/ha, impact devastator pentru micii fermieri. Cleonic Sucaciu, FNCR: Sectorul este într-o criză puternică