• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Rușii au furat tractoare și combine de 5 milioane de dolari, dar nu le pot folosi

  Mircea Olteanu -

  Trupele ruse din orașul ocupat Melitopol au furat toate echipamentele de la un dealer de echipamente agricole și le-au expediat în Cecenia, a declarat un om de afaceri ucrainean din zonă, citat de postul CNN.

  Dar, după o călătorie de peste 1.000 de kilometri, hoții au realizat că nu au putut folosi niciunul dintre echipamente, deoarece fuseseră blocate de la distanță.

  În ultimele câteva săptămâni, au apărut un număr tot mai mare de informații potrivit cărora trupele ruse au furat echipamente agricole, cereale și chiar materiale de construcție, pe lângă jefuirea pe scară largă a locuințelor din zonele ocupate.

  Utilajele, transportate cu infrastructură militară

  Însă jefuirea reprezentanței John Deere din Melitopol indică o operațiune din ce în ce mai organizată, una care folosește chiar și transportul militar rusesc ca parte a jafului.

  Unul dintre camioanele cu platformă folosit de jefuitori, care a fost surprins pe camere, avea un „Z” alb pictat pe el, aparent fiind vorba de un camion militar.

  O parte din mașinile agricole au fost duse într-un sat din apropiere, dar unele dintre ele au fost transportate în Cecenia, la peste 1000 de kilometri depărtare.

  Postul CNN a aflat că echipamentul a fost scos de la o dealer Agrotek din Melitopol. În total, se crede că au fost furate echipamente de aproape 5 milioane de dolari. Numai combinele valorează 300.000 de dolari fiecare.

  27 de mașini agricole furate de la o reprezentanță John Deere

  Sursa citată de CNN a relatat că operațiunea de jefuire a început cu confiscarea a două combine, un tractor și o semănătoare. În următoarele câteva săptămâni au fost furate și restul echipamentelor: toate cele 27 de mașini agricole.

  Fiind echipate cu GPS, proprietarii au putut urmări deplasarea lor. Ultima dată au fost depistate în satul Zakhan Yurt din Cecenia.

  Echipamentul transportat în Cecenia, printre care și combine agricole, poate fi, de asemenea, controlat de la distanță. „Când invadatorii au dus combinele furate în Cecenia, și-au dat seama că nici măcar nu le puteau porni, deoarece combinele erau blocate de la distanță”, a afirmat sursa menționată.

  Utilajele apar ca fiind depozitate în Cecenia

  Echipamentul pare să fie acum depozitat la o fermă de lângă Groznîi, Cecenia. Dar potrivit sursei citate de CNN, jefuitorii „se pare că au găsit consultanți în Rusia care încearcă să ocolească măsurile de protecție”.

  „Chiar dacă vând combinele pentru piese de schimb vor câștiga niște bani”, a indicat sursa.

  Alte surse din regiunea Melitopol spun că jaful comis de către unitățile militare ruse s-a extins și la cerealele ținute în silozuri, într-o regiune care produce sute de mii de tone de grâne anual.

  O altă sursă a declarat pentru CNN că „ocupanți propun fermierilor locali să împartă profiturile în proporție de jumătate-jumătate”. Dar fermierii care încearcă să lucreze în zonele ocupate de trupele ruse nu pot să-și transporte produsele.

  Așadar, forțele ruse pur și simplu iau cerealele, a spus sursa, adăugând: „Le fură, le duc în Crimeea și gata”.

  Săptămâna trecută, primarul Melitopolului a postat un videoclip în care se vede un convoi de camioane care părăsea orașul. Aparent, camioanele erau încărcat cu cereale jefuite.

  ”Avem dovezi clare că au descărcat cereale din silozul orașului Melitopol. Au jefuit silozul și ferme private”, a declarat primarul pentru CNN.


  Te-ar mai putea interesa

  A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii din Ucraina – suspect într-un caz de corupție cu terenuri agricole Ce așteptări au fermierii de la viitorii europarlamentari. Manifestul în 7 puncte al Copa-Cogeca O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini