• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primăria dintr-o comună refuză să concesioneze islazul fermierilor. Crescător ”Nu am decât să renunț la animale!”

    Angelica Lefter -

    Crescătorii de animale se confruntă cu probleme diverse, iar una dintre cele mai întâlnite este refuzul autorităților de a le concesiona islazul pentru pășune. Pentru că nu mai au cu ce să le hrănească, mulți dintre acești crescători vând animalele, renunțând definitiv la activitate.

    Este situația pe care a relatat-o pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO unul dintre fermierii comunei Șopârlița, din județul Olt, Cătălin Mihai Veveriță. Acesta a cerut autorităților locale, încă din luna februarie 2022, o parte din islaz pentru a-l putea amenaja în vederea pășunatului. Consiliul Local i-a respins cererea, iar crescătorul cu 38 de bovine din rasa Holstein și Bălțată Românească cu Negru, deși are dreptul de a-și paște animalele pe islazul comunal, nu are dreptul de a amenaja terenul.

    Fermierul Cătălin Mihai Veveriță

    ”Am 38 de bovine, am și suprafață agricolă, am și teren pe care l-am luat în arendă, însă pe mine mă interesează de ce Consiliul Local nu mă lasă să-mi amenajez pe islaz astfel încât să pot pășuna cireada fără să fiu nevoit să traversez zilnic câte 2 kilometri dus și 2 întors, toată localitatea. Conform legii eu știu că trebuia să-mi dea în arendă teren conform numărului de animale, pe care eu le am înregistrate în Registrul Național de Exploatație. Înscrise la SCZ în acest moment am 25 de capete de animale. Nu cunosc cauza pentru care nu au fost de acord consilierii locali, deși efectiv de animale în comună, înscris RNE precum cere legea, nu există. La nimeni nu s-a dat teren, este pârloagă, islaz doar cu numele, sunt 38 de hectare de islaz, dar nu au fost cereri, eu am fost singurul care am făcut cerere”, a menționat fermierul.

    Ferma de vaci a crescătorului Cătălin Mihai Veveriță din comuna Șopârlița, județul Olt

    Fermierul ia în calcul să vândă animalele

    Momentan crescătorul de vaci spune că își hrănește animalele cu fânețe, însă nu va mai putea să facă prea mult timp acest lucru, motiv pentru care a luat în calcul chiar varianta de a renunța la animale.

    ”Nu am pășune personală, am cerut cotă parte potrivit numărului de animale pe care îl am. Momentan le țin închise, hrănesc vacile cu furaje de anul trecut. Eu trebuie să-mi duc animalele într-un islaz, să-mi întind un gard electric, să-mi pun un staul acolo unde pot să le mulg, eu nu pot face acest lucru fără un act de concesiune. Poate veni oricine să-mi distrugă amenajamentul și nu pot face reclamație, îmi vor spune că nu m-a pus nimeni să stau acolo cu animalele. Am crescut cu animale de la 5 ani, dar acum nu știu dacă le mai pot ține. Primarul mi-a spus că nu este de acord Consiliul Comunal să mi se dea teren în concesiune. Comunele învecinate au dat islazul, la ei se poate să pască animalele, dar la noi niciodată nu a fost dat islazul în concesiune nimanui. Altă soluție nu am decât să rămân cu animalele peste noapte. Acum chiar dacă pot să le pasc acolo pe islaz, eu nu pot înnopta acolo, nu dețin niciun act, eu trebuie să trec cu animalele prin toată comuna zi de zi câte 2 kilometri, dus – întors, trec pe la porțile oamenilor, animalele intră, distrug. Eu trebuie să am terenul pe care să-l amenajez eu”, a mai adăugat crescătorul de vaci din județul Olt.

    Acesta a mărturisit și că a pus pe pășune țăruși în care a atârnat un fir electric, dar doar pentru ca animalele să nu iasă în stradă. Mai mult, acuză primăria că refuză să pună un indicator comunal cu ”Atenție, animale!”.

    Fir electric montat de crescătorul de vaci pe pășunea comunală pentru ca animalele să nu iasă în stradă

    Primărița din Șopârlița susține că fermierul vrea act de concesiune doar pentru subvenție

    Marijana Trepăduș, primarul comunei Șopârlița din județul OIt

    Contactată de jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO, primărița comunei Șopârlița, Marijana Trepăduș, a explicat că terenul este insuficient pentru câte animale are comuna, motiv pentru care Consiliul Local a hotărât să-i lase pe toți crescătorii să pășuneze la comun.

    Mai mult, susține edilul, actul de concesiune s-ar reînnoi anual, iar mare investiție în amenajament nu ar putea face crescătorul de vaci Cătălin Mihai Veveriță, despre care a menționat că deja paște cu cireada sa pe o suprafață de 12 hectare de islaz, mai apropiate de unde își desfășoară acesta activitatea.

    ”12 hectare deja le are, le pășunează și restul de islaz având mai multe animale în comună, am hotărât să îl lăsăm ca islaz pentru toată lumea. Eu am până în 50 de capete de animale și nu mi-am permis să cer pentru că nu sunt singura în comună care să poată beneficia de asemenea islaz. Domnul Veveriță nu se va duce niciodată pe acel islaz, vrea să îl concesioneze pentru subvenție. Deja a pus pe cele 12 hectare un fir electric, niste pari bătuți, nu este singurul în comună, 30 de capete ale lui nu fac cât cele 70 ale celorlalți. El merge mult până la islaz, de aia spun că ia terenul pentru subvenție, el ar merge aproape 5 kilometri dus-întors. Nu are cum să amenajeze acolo, nu are curent, el nu mulge la 30 de vaci manual, unde mai sunt atunci normele? Nu are un istoric în spate, el le-a cumpărat în acest an, și oricum contractul de concesiune se reînnoiește anual. Nu i-am interzis să nu se ducă să pășuneze, dar nu se dă în concesiune pentru că nu putem împărți pe cap de vacă, nu avem atâta teren pe cap de animal, islazul acesta este. Nu putem să îl mărim sau să îl scădem. Ce investiție să poată face acolo într-un an? El vrea pe 7 ani, nu se poate!”, a declarat primărița din comuna Șopârlița, Marijana Trepăduș, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an