• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Botanistul prințului Charles despre importanța pajiștilor din Transilvania: ”Aici am găsit plante rare care au dispărut în Europa de Vest”

    agrointeligenta.ro -

    John Akeroyd, botanistul prințului Charles, a fost duminică ghidul participanților la “Festivalul florilor de câmp” de la Viscri, explicând celor prezenți importanța conservării speciilor florale din această zonă, ce au dispărut deja din alte părți ale Europei, în cadrul unei plimbări pe pajiștile din jurul localității.

    “E minunat să vezi plantele în centrul unei sărbători. Munca noastră gravitează în jurul comunităților rurale și a biodiversității. Plantele și animalele au creat acest peisaj și bogăția acestor sate săsești. Avem această moștenire ce include un număr mare de plante ce au supraviețuit pe aceste dealuri și e într-adevăr plăcut să vezi această sărbătoare. (…) Sunt aceste minunate pajiști pline de flori de câmp, alături de păsări și animale care au dispărut în alte părți din Europa, dar aici trăiesc pe terenurile agricole, în armonie. (…) Când am venit prima dată acum 14 ani, nu îmi venea să cred cât de bogată era varietatea plantelor. N-am mai văzut așa ceva. Mai era ceva în Polonia, dar doar zone mici. Aici pot să mă plimb câteva ore prin sălbăticie și zone pline de plante, prin peisaje care se schimbă constant și pot să văd sute de plante diferite într-o singură zi. Nu pot face așa ceva în Anglia. România e mai bogată. Avem în jur de 1.200 de plante în satele săsești, ceea ce este o treime din varietatea plantelor din România. Sunt câteva plante unice și unele care sunt rare în Europa. Aceste plante erau și în Europa de Vest, dar au dispărut de pe arii imense”, a declarat duminică, pentru Agerpres, cunoscutul botanist britanic.

    Plante unice

    El a subliniat că la Viscri trăiesc câteva plante speciale, de exemplu Cephalaria radiata sau alta cunoscută sub numele trei-frați-pătați, de culoare galben-violet, ce se găsește numai în Transilvania și în Ungaria.

    Acesta a adăugat că prințul Charles, pe care îl însoțește în călătoriile sale prin Transilvania, consideră că aici există unele dintre cele mai frumoase peisaje din Europa “Prințul Charles iubește această zonă și sprijină munca noastră pentru că el crede că este foarte important să fie conservate astfel de zone, nu doar din România ci și în alte părți ale Europei (…) Face tot ce poate să promoveze România nu doar în rândul britanicilor, ci și în rândul românilor, pentru a le spune că aveți unele dintre cele mai frumoase peisaje din Europa. Sunteți foarte norocoși”, afirmă John Akeroyd.

    Fundația Adept Transilvania, organizatoare a evenimentului de la Viscri, colaborează de la mult timp cu botanistul britanic, membrii acesteia fiind familiarizați cu pasiunea lui pentru pajiștile din zonă.

    Flori pe care englezii le știau doar din cărți

    “John Akeroid a avut o prezentare despre florile de pe pajiștile transilvănene. John vine aici de vreo 14 ani dar prima dată când a văzut rușcuța de primăvară — Adonis Vernalis, de exemplu, i-a cântat, a căzut în genunchi, a spus o rugăciune. Colegului care era cu el nu îi venea să creadă. Dar el văzuse floricica aceasta care înflorește în luna aprilie doar în cărți. Aici a văzut-o în realitate. De vreo cinci ani, a mers cu prințul Charles și au văzut florile care cresc pe pajiștile din Transilvania și au discutat despre ele”, a precizat Ben Mehedin, purtător de cuvânt al Fundației.

    “Festivalul florilor de câmp”, desfășurat sâmbătă și duminică la Viscri, este finanțat de către Comisia Europeană, prin Fondul pentru Cultură și cofinanțat de fundația Orange România. O parte din finanțare provine dintr-un proiect al Slow Food International, ESSEDRA — Environmental Sustainable Socio Economic Devolopement of Rural Areas, o inițiativă ce încearcă să stabilească o legătură între natură, hrană și oameni. Scopul festivalului este de a atrage atenția asupra importanței acestor locuri și a aduce beneficii economice localnicilor, fie că e vorba de persoane fizice sau juridice (hrană locală, produse meșteșugărești sau servicii turistice), care să permită conservarea acestor peisaje.

    “Este un proiect care își propune să sărbătorească florile din Europa și se desfășoară în cinci țări. E pe o perioadă de doi ani de zile. Aceasta este cea de-a doua ediție dar ne-am dori și ca, pe viitor, să sărbătorim florile pentru că zona aceasta este foarte specială din punct de vedere al florilor de câmp. Festivalul se mai desfășoară în Scoția, unde au găsit o floră specifică zonelor mlăștinoase, în Slovenia sunt niște flori specific alpine, în Croația sunt florile specific mediteraneene iar în Bulgaria, în munții Rodopi, există o floare care se cheamă floarea lui Orfeu. Noi credem că aici sunt cele mai importante flori pentru acestea sunt ultimele peisaje cu astfel de flori în Europa, cu valoare naturală ridicată și aceste pajiști, de fapt, sunt în această stare de varietate mare floristică și datorită modului în s-a făcut agricultură în ultimii 800 de ani pe aceste meleaguri. Sașii, când au venit în zona aceasta, au adus un sistem modern de agricultură la vremea aceea și se pare că este modern și acum, pentru că oamenii de știință pot doar să numere florile, ei nu prea își dau seama cu au ajuns în număr atât de mare”, a spus Ben Mehedin.

    Conform acestuia, explicația este simplă: “Fermierii, cei care lucrau pământul, cunoscând care plante sunt bune pentru ei — multe sunt plante medicinale, cu proprietăți curative — lăsau petice, porțiuni de pajiște după care atunci când florile făceau sămânță ei împrăștiau această sămânță astfel încât să de înmulțească”.

    Foto: newsbv.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului