• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordonanța pentru panouri fotovoltaice în fermele agricole a fost aprobată de Guvern

    Angelica Lefter -

    Fonduri pentru instalarea panourilor fotovoltaice în fermele agricole din România. Executivul a aprobat Ordonanţa ce stabileşte cadrul instituţional şi financiar pentru funcţionarea Fondului de modernizare, care are o valoare de aproximativ 13 miliarde de euro, bani de care pot beneficia și fermierii sau antreprenorii din industria alimentară.

    Acord între ministerul Agriculturii și cel al Energiei 

    Anunțul a fost făcut, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, 4 mai, de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a precizat și că, săptămâna viitoare va fi semnat un acord cu Ministerul Agriculturii, cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), care lucrează de mult timp cu fonduri europene şi are capacitatea logistică şi administrativă în acest sens.

    Ca o completare la cele menționate de ministrul Energiei, ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a explicat că este foarte important ca fermierii și antreprenorii din industria alimentară să aibă posibilitatea să devină independenți din punct de vedere energetic.

    ”Am finalizat astăzi ședința de Guvern cu  două vești bune pentru fermieri. Una vizează Ordonanța despre care a vorbit mai devreme și domnul ministru Virgil Popescu, care, de fapt, reprezintă roadele unei activități susținute de colaborare începută încă din luna ianuarie, în ideea de a sprijini pe cât de mult putem administrativ și logistic implementarea de proiecte din Fondul de modernizare și direcționarea unor sume din acest fond la dispoziția României către fermierii români și către operatorii economici din industria alimentară. Pentru că este extrem de important să utilizăm banii, să creăm noi facilități de producere de energie regenerabilă, fie că este din surse fotovoltaice, fie că vorbim de biogaz sau biomasă, este extrem de important ca fermierii români și antreprenorii din industria alimentară să aibă posibilitatea să devină independenți din punct de vedere energetic pentru că energia și gazul natural utilizat în agricultură și industria alimentară reprezintă un factor destul de pregnant în costul final al produselor agroalimentare, iar odată asigurată independența energetică a fiecărei ferme din România, cred eu că fermierii români și antreprenorii din industria alimentară vor deveni mult mai viabili economic, mult mai rezilienți și mai competitivi pe piață”, a menționat ministrul Agriculturii.

    Energie regenerabilă în ferme fără a scoate din uz terenurile destinate agriculturii

    Adrian Chesnoiu a punctat că este importantă absorbția fondurilor destinate agriculturii în scopul producerii de energie regenerabilă, dar acest lucru să se facă fără a scoate din uz terenurile agricole, ci folosind acoperișurile halelor și fabricilor.

    ”De partea cealaltă, așa cum a reieșit și din discuțiile pe care le-am purtat la nivel de Guvern, este foarte important să utilizăm cât mai mult posibil acoperișurile halelor, ale fabricilor din industria alimentară, astfel încât să nu existe tentația de a se scoate din circuitul arabil suprafețe de teren destinate înființării parcurilor fotovoltaice, pentru că, evident, este mult mai important să menținem terenul arabil pentru agricultură și de cealaltă parte să utilizăm orice altă suprafață care este pretabilă pentru investițiile în energie regenerabilă”, a spus ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

    Despre Ordonanţa aprobată, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că aceasta stabileşte cadrul instituţional şi financiar pentru funcţionarea Fondului de modernizare.

    ”Am aprobat Ordonanţa Fondului de modernizare. Este o ordonanţă care practic stabileşte cadrul instituţional şi financiar pentru funcţionarea Fondului de modernizare. Fondul de modernizare este alcătuit la nivelul Uniunii Europene din vânzarea a 2% din totalul certificatelor de emisie a gazelor cu efect de seră şi România are alocate 11,98% din totalul acestor certificate. În valoare absolută de certificate de CO2 sunt 2,2 milioane de certificate de CO2. La o medie a valorii certificatelor de CO2 vorbim de o valoare totală a Fondului de modernizare de aproximativ 13 miliarde euro, poate chiar mai mare, pe măsură ce valoarea certificatelor de CO2 va creşte”, a spus ministrul Energiei.

    În Ordonanţă se stabileşte exact cum funcţionează fluxurile financiare, cum se decontează lucrările din Fondul de modernizare, dar şi domeniile prioritare, care sunt cele din Directiva Fondului de modernizare. Este vorba despre energie regenerabilă, energie nucleară, de reţele de transmisie a energiei electrice, de reţele pentru distribuţia şi transportul gazelor naturale, de finanţarea proiectelor de depozitare a gazelor.

    Ministrul a adăugat că, în plus, Ordonanţa vine cu o noutate prin faptul că se urmăreşte încurajarea absorbţiei banilor din fondurile de modernizare şi se are în vedere lucrul în parteneriate prin acorduri de delegare cu colegii de la alte ministere, de la alte instituţii publice centrale.

    ”Pentru agricultură, pentru fermieri vom derula proiecte de energie regenerabilă, de biogaz, de biomasă, de absolut tot ce e nevoie pe schema la care deja lucrăm împreună cu Ministerul Agriculturii de ceva timp. Vor fi lansate în cel mai scurt timp, evident şi după ce discutăm şi cu Comisia Europeană şi cu Banca Europeană de Investiţii, pentru că secretariatul Fondului de modernizare este ţinut de Banca Europeană de Investiţii. Iar comitetul investiţional, care aprobă proiectele de două ori pe an, odată la începutul anului, în primul trimestru, odată în ultimul trimestru al anului, este, la fel, la nivelul Băncii Europene de Investiţii”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Un tânăr fermier și președinte de cooperativă a pierdut lupta cu o boală nemiloasă la numai 32 de ani! Prognoza meteo pentru ianuarie. Vremea în prima lună din 2025 Super spor de producție în ferma lui Ioan Misăilă după aplicarea Super U, de la Biochem