Genesi, un soi de grâu panificabil și cu potențial de producție de peste 7 tone/hectar
Adrian Radu -Fermierii din România au o paletă largă de soiuri de grâu de unde să aleagă pentru a înființa o cultură. Profitabilitatea unui soi vine din rezistență bună la principalii factori de risc ai climatului din România, toleranță bună față de principalele boli foliare și capacitatea ridicată de producție. Rodbun oferă fermierilor autohtoni soiul Genesi, a cărei cultivare aduce beneficii comerciale semnificative.
Genesi este un soi de grâu semitardiv, nearistat, cu o toleranță foarte bună la secetă și arșiță, foarte bine adaptat și foarte stabil în cultură.
Prezintă și o rezistență foarte bună la îngheț și la temperaturile scăzute din timpul iernii. Este un soi care se caracterizează, din punct de vedere morfologic, printr-o talie medie a plantelor, ceea ce îi oferă o rezistență foarte mare la cădere, mai ales în zonele cu vânt puternic.
Trăsăturile genetice îi oferă o toleranță foarte bună la boli precum făinarea, rugina, septorioza, fuzarioza și alte boli ale grâului.
Flexibilitatea tulpinii la soiul Genesi oferă o stabilitate și o toleranță bună la frângere, lucruri importante pentru fermieri la recoltat.
Indicii buni de panificație reprezintă o caracteristică dorită de fermierii din România. Masa hectolitrică a acestui soi este de 78-80, cu un conținut mare de proteină – 12.5%.
Norma de semănat a grâului Genesi este de 200-210 kg / ha, ceea ce înseamnă aproximativ 400-450 de boabe germinabile pe metru pătrat.
”Noi îl recomandăm fermierilor de foarte mult timp, de peste 6-7 ani îl avem în portofoliu, cu rezultate excepționale an de an. Are o medie de 7-8 tone la hectar constant”, a explicat Cătălin Marian Trașcu, Director de Vânzări Rodbun.
Mai multe detalii despre soiul de grâu Genesi pot fi găsite pe site-ul www.fertillia.ro.