Raport în Parlamentul European despre programul Farm to Fork fără ținta de 25% culturi bio
Mircea Olteanu -Parlamentul European a dat undă verde unui nou raport privind planul UE de acțiune ecologică, care se îndepărtează pentru prima dată de unele dintre postulatele programului Farm to Fork. Documentul nu menționează deloc un obiectiv ambițios ce prevedea ca cel puțin 25% din suprafața de teren agricol a UE să fie folosită pentru culturi ecologice până în 2030.
Raportul, elaborat din proprie inițiativă, adoptat de europarlamentari în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg din aprilie, a fost întocmit ca reacție la planul de acțiune ecologică al Comisiei, prezentat în martie, informează portalul euractiv.com, potrivit agroinformacion.com.
Planul subliniază o acțiune pe trei direcții, menit să stimuleze producția și consumul ecologic în întreg Blocul comunitar, în conformitate cu obiectivul ambițios de 25% din terenurile agricole cultivate organic cuprins în programul Farm to Fork. Cu toate acestea, obiectivul nu este în mod explicit menționat în textul final al raportului.
În schimb, raportul subliniază nevoia de soluții bazate pe piață, mai mult sprijin pentru statele membre în elaborarea strategiilor lor naționale ecologice, și suport sporit pentru cercetarea în domeniul agriculturii ecologice pentru a crește producția în conformitate cu cererea.
Trebuie subliniat că raportul exprimă doar poziția Parlamentului European, una dintre cele două instituții cheie implicate în procesul legislativ al UE. Totuși, documentul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic și nu va modifica ambițiile politice ale Comisiei Europene.
Salutând adoptarea raportului, europarlamentarul de centru-dreapta Simone Schmiedtbauer, autoarea din partea PE a planului de acțiune privind agricultura ecologică, a subliniat că sectorul „se va dezvolta doar dacă piața produselor ecologice crește”.
„Amploarea creșterii în sectorul organic ar trebui să fie determinată de piață, nu de o cifră țintă prestabilită”, a explicat Schmiedtbauer, subliniind necesitatea concentrării pe „probleme practice privind cererea și oferta”.
„UE trebuie să ajute fermierii să crească producția ecologică și, de asemenea, consumatorii să-și găsească drumul către aceste produse”, a adăugat politicianul.