• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA: Sumele care intră în conturile fermierilor până la finalul acestei luni

    Roxana Dobre -

    Sumele care intră în conturile fermierilor până la finalul acestei luni. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că beneficiarii sprijinului cuplat vegetal vor încasa sumele cuvenite în cursul lunii mai.

    Când ajung primii bani pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) în conturile fermierilor. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a adus precizări importante pentru fermierii care așteaptă în această perioadă plățile pentru subvenții.

    ”În această perioadă mai avem de finalizat plata aferentă campaniei 2021. Pentru această campanie din 16 octombrie și până în prezent APIA a reușit să autorizeze la plată scheme, măsuri de sprijin în cuantum de peste 2,770 miliarde de euro. Iar procentul fermierilor autorizați la plată este de peste 99 la sută. Plățile se fac inițial din bugetul național, iar banii sunt rambursați de Comisia Europeană (CE). De aceea aș vrea să menționez că declarațiile de cheltuieli din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA), în perioada 16 octombrie – 31 martie acestea fiind transmise către CE a fost rambursată României o sumă de peste 1,710 milioane de euro”, a declarat Adrian Pintea marți – 17 mai, la TVR 1, în cadrul emisiunii AGROSTRATEGIA, moderată de Vlad Macovei.

    Traseul banilor 

    Adrian Pintea a mai anunțat că APIA a demarat plata pentru SCV iar fermierii primesc banii în conturi la sfârșitul lunii mai.

    ”Mai sunt de primit bani pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) iar cu aceste scheme cumva se finalizează întreaga autorizare a subvențiilor pentru campania 2021. Efectiv banii în cont vor fi spre finalul lunii mai. Cum am spus noi suntem în plin proces de autorizare la plată astfel că și banii vor intra în cel mai scurt timp Dar vroiam să precizez că întotdeauna au existat și cauze care au dus la plata cu întârziere a fermierilor. Mă refer aici în special la cazurile în care apar ligitiile între beneficiari, sau la fermierii care nu au respectat angajamentele asumate din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală sau cei care au solicitat sprijin în blocurile fizice supradeclarate  și până la această dată nu au demonstrat cu documente utilizarea acestor terenuri. Sau fermieri care au fost în eșantioanele de control pe teren dar nu și-au însușit raportul de control, adică au fost nemulțumiți și atunci au solicitat o reverificare sau un supracontrol. Dar deja vorbim doar de câțiva fermieri în aceste situații. Și în rest mă bucur să spun că toate plățile au fost finalizate”, a precizat șeful APIA în cadrul emisiunii AGROSTRATEGIA de la TVR 1, emisiune care se difuzează în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00. 

    Reamintim că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021, din 16 mai.

    Potrivit art. 1, alin (5), din Hotărârea de Guvern nr. 621 din 12.05.2022 pentru aprobarea plafoanelor financiare alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2021 – “Cuantumul pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor financiare prevăzute în legislație la suprafețele eligibile pentru anul 2021”, au rezultat următoarele cuantumuri:

    Plățile pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,9475 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 398 din 01 octombrie 2021.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA