Subvenția de 3.000 euro/ha – încasată de mai mulți fermieri!
Roxana Dobre -Subvenția de 3.000 euro/hectar ajunge la mai mulți fermieri! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat joi – 19 mai că în acest an fermierii au manifestat un interes crescut pentru Programul de susținere a producției de usturoi!
Conform unei informări a MADR, până la data de 18 mai s-au înscris în program 1203 producători agricoli, cu o suprafață de 1374 ha, din care 766 persoane fizice, 67 persoane juridice și 370 PFA, II și IF.
Printre județele unde s-au înființat cele mai mari suprafețe cu usturoi în cadrul Programului se numără:
– Buzău – 276,46 ha
– Olt – 222,62 ha
– Teleorman – 120,03 ha
– Botoșani – 106,87 ha
– Giurgiu – 89,84 ha
– Bihor – 63,76 ha
– Timiș – 46,02 ha
– Arad – 36,41 ha
– Dâmbovița – 33,60 ha
Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie-21 noiembrie inclusiv
MADR reamintește că dovada obținerii producției de usturoi o constituie bonul fiscal/factura/fila din carnetul de comercializare. Valoarea maximă a sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 3000 euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată.
Ministerul mai precizează că ajutorul contribuie la sporirea interesului producătorilor agricoli pentru cultura usturoiului în zonele cu tradiție, precum și la echilibrarea balanței comerciale prin reducerea importurilor, stimularea exportului, a producției și a consumului de produse românești, răspunzând astfel dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete locale.
Reamintim că programul de susținere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar și se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie, urmând ca plățile să se facă după această perioadă. Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.
Ca pași în implementarea programului sunt:
- Depunerea actelor necesare la Direcția Agricolă Județeană (DAJ)
- Verificarea suprafețelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale DAJ și APIA
- Analizarea conținutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară
- Evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către DAJ
- Stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.