• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Sprijnind 100% Ucraina, fermierii români trebuie să-și poată vinde recolta, la prețuri bune, ajutați de statul român și de traderi!

  Vlad Macovei -

  Știu că sună naiv, în genul “bine ar fi să fie bine” dar acest obiectiv, ca fermierii români să aibă un an bun din punct de vedere al prețurilor și al fluidității cu care își pot vinde recolta și încasa banii, este realizabil și trebuie să devină o prioritate pentru statul român. Evident, fără a periclita obiectivul strategic, de siguranță națională, asumat 100% împreună cu partenerii din NATO și UE, de a ajuta Ucraina, economic în acest caz, să poată rezista agresiunii militare rusești.

  O parte din cerealele din Ucraina pot fi vândute prin portul Constanța fără ca prețurile pentru fermierii români să se prăbușească sau încărcarea cu marfă românească să fie blocată la Marea Neagră. Este nevoie doar că autoritățile din România să se asigure, permanent, că activitatea Portului Constanța merge șnur, și să intervină rapid când apar probleme, să fie alături de fermierii români cu tot ce este nevoie. Și să stea la masa cu traderii, așa, ca un stat responsabil și eficient, să găsească soluții ca lucrurile să fie un pic mai bune pentru fermierii români. Căci dacă lucrurile sunt complicate ar trebuie să fie pentru toată lumea, nu? Pentru ucrainieni, în primul rând, ei sunt victimele directe, dar și pentru români, și, de ce nu și pentru traderi? Adică suntem solidari cu toții în povestea asta, nu? Nu va fi nicio tragedie dacă traderii vor cumpăra la prețuri un pic mai bune pentru fermierii noștri. Eu cred că așa ar trebui să fie, și mai cred că este treaba decidenților politici să se asigure că acest lucru se întâmplă. Că trage toată lumea la aceeași căruță, și că nu avem niște mămăligi, totuși, prin diverse înalte funcții. Că vremurile cer un pic de patriotism, curaj și viziune.

  Fermierii români trebuie să aibă un an agricol cât se poate de bun. Dacă din punct de vedere al producțiilor suntem la mâna lui Dumnezeu, măcar din punct de vedere al prețurilor să nu fie un dezastru. Știu, prețul e stabilit de legile economiei de piață, de cerere și de ofertă, foarte corect, de asta zic, și cererea trebuie să fie solidară cu oferta în război, nu? Sau e război în Ucraina doar pentru ofertă, pentru cerere e doar să facem profit, cu orice preț, indiferent de suferință? Mie asta nu mi se mai pare economie de piață, sincer, e economie de moarte.

  Încă un lucru. A vorbi despre susținerea intereselor fermierilor români, și de a găsi soluții inteligente și responsabile, fără a periclita în niciun fel șansa Ucrainei de a rezista acestui război cu Rusia, nu înseamnă că devii omul lui Putin sau rusofilul de serviciu. Tot mai mulți se tem să vorbească despre asta, despre cum îi pot sprijini pe fermierii români, de frică că vor fi etichetați în acest fel. Este o tâmpenie fără margini și este treaba statului român să nu lase acest lucru să se adâncească.


  Te-ar mai putea interesa

  Blocaj la APIA! Fermierii cer plata de urgență a subvențiilor ANT și ecoschema PD-04! Ziua Zootehniei Românești la MoldAgro Expo! Se inaugurează cel mai important Centru Expozițional Zootehnic din țară! Fermierii: ”Derogarea” la GAEC 8, un compromis. Cerem de urgență schimbarea legislației pentru APIA Dumitru Andreșoi, AFF: Este nevoie ca sectorul zootehnic ovin să fie sprijinit pentru a investi în unități de abatorizare Problemele fermierilor ce necesită rezolvare urgentă – transmise ministrului Agriculturii!

  Ultimele știri

  Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie Incendii pornite de la panouri solare. Care este greșeală făcută la montarea acestora