• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vama Isaccea, blocată. Zeci de camioane pentru cereale așteaptă de zile întregi să treacă înapoi în Ucraina

  Angelica Lefter -

  Punctul de trecere a frontierei pe la Isaccea este din ce în ce mai aglomerat, iar șoferii așteaptă cu zilele să poată trece înapoi în Ucraina, după ce au transportat cereale care vor ajunge în alte state din Uniunea Europeană, dar și din afara UE.

  Camioanele care folosesc punctul de trecere din Isaccea au transportat cereale din Ucraina spre Portul Constanţa sau în Bulgaria ori Turcia, iar la întoarcere unele sunt goale sau încărcate cu alimente.

  Potrivit Agerpres, de mai multe zile, peste 100 de camioane aşteaptă, pe malul românesc al Dunării, să treacă fluviul cu bacul în Ucraina. Autovehiculele sunt parcate atât în oraş, cât şi în apropierea lui.

  Peste 70 de camioane aşteaptă semnalul autorităţilor să se apropie de vamă, la aproape 5 kilometri depărtare de Isaccea, pe şoseaua neasfaltată care uneşte drumul european 87 Tulcea – Brăila de Mănăstirea Cocoş. Șoferii spun că stau în coloană chiar zile întregi.

  ”Stăm deja de 24 de ore. Încă două sau trei zile o să stăm aici. Apoi, ne duc în carieră, pe deal, unde o să stăm două zile”, a spus unul dintre şoferii de camioane care așteaptă în rând pe drumul spre mănăstire.

  Mai mult, în oraşul Isaccea, unul din cele două sensuri de mers ale şoselei care uneşte drumul european 87 de trecerea bac este plin de camioane, la fel ca drumul neasfaltat de pe digul ce apără oraşul de inundaţii şi ca parcarea hub-ului umanitar amenajat în apropierea punctului de trecere a frontierei.

  Camioane parcate, așteaptă să treacă vama Isaccea (foto: agerpres.ro)

  Blocajele încep de pe malul ucrainean al Dunării, la Orlivka, unde este o coloană de tiruri de 30 de kilometri.

  ”Am făcut şase zile până aici. Am mers o zi până la Orlivka, iar acolo am aşteptat în coloană 30 de kilometri”, a relatat un şofer.

  Garda de Costă a informat că din 24 de februarie 2022, circa 95.000 de persoane cu 16.000 de autovehicule din Ucraina au intrat în România, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea, iar circa 40.000 de persoane cu 11.000 de mijloace de transport au ieşit din România spre Ucraina.

  ”Capacitatea bacului este de 17 – 18 tiruri, doar că pe acel bac urcă şi autoturisme. La fiecare transport, circa 10 automarfare urcă pe feribot, pentru că toată lumea vrea să ajungă pe partea cealaltă. Bacul funcţionează non-stop, iar noi efectuăm controlul de frontieră atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii. Avem personal suplimentat şi funcţionăm la capacităţi maxime, aşa cum am făcut-o de la izbucnirea conflictului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, inspectorul principal Andrei Ene.

  Camioane care au transportat cereale din Ucraina, așteaptă să treacă granița pe la Isaccea (foto: agerpres.ro)

  Primăria oraşului Isaccea a cerut, zilele trecute, ajutorul Consiliului Judeţean Tulcea pentru amenajarea unui drum secundar şi a unei parcări pentru cele peste 100 de TIR-uri care aşteaptă zilnic, în ultima perioadă, să iasă din România spre Ucraina.

  Autoritatea locală a semnalat faptul că numărul camioanelor fluctuează şi a ajuns în unele zile la 250, soluţia pentru această situaţie fiind amenajarea unei parcări şi asfaltarea unui drum.

  Punctul de trecere de la Isaccea este a doua aglomerare de mijloace de transport înregistrată de la începutul războiului din Ucraina pe raza judeţului Tulcea, după cea de la bara Sulina, în contextul în care porturile dunărene şi cele de la Marea Neagră din Ucraina nu mai pot fi folosite pentru exportul de produse.

  Te-ar mai putea interesa

  Apelul unui șef APIA către fermierii care vor subvenții Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

  Ultimele știri

  Hibridul de porumb Olt, potrivit pentru toate regiunile României AgroChatGPT – oportunitate pentru Universități și Companii din agricultură de a inova și a colabora Modelul TRANSAVIA „de la Bob la Furculiță și Înapoi” – premiat pentru Inovație în Sustenabilitate