• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mesajul premierului României, Nicolae Ciucă, pentru fermieri!

    Angelica Lefter -

    În deschiderea Congresului Fermierilor 2022, organizat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO și Asociația FORȚA FERMIERILOR,  prim-ministrul României, Nicolae Ciucă a transmis un mesaj tuturor celor care muncesc pentru siguranța alimentară a României, arătându-și întregul sprijin pentru o bună desfășurare a activității acestora pe mai departe.

    Mesajul prim-ministrului Nicolae Ciucă a fost transmis prin intermediul consilierului de stat, Gheorghiță Agafiței, prezent la evenimentul desfășurat în ferma Agromad Crops, din comuna Iepurești, județul Giurgiu.

    ”Pentru prima dată, după mulți ani, agricultura românească și industria alimentară își recapătă locul bine meritat de sectoare prioritare în politicile guvernamentale. Sunt alocate fonduri naționale și europene pentru menținerea și dezvoltarea investițiilor, pentru infrastructura de irigații și pentru încurajarea producției românești. Consultările permanente între Guvern și fermieri, au făcut posibile cunoaștere problemelor cu care vă confruntați și identificarea soluțiilor de răspuns. Tot împreună, prin dialog, vom reuși să facem față următoarelor provocări legate de garantarea securității alimentare, care înseamnă, în primul rând, pasul important pe care agricultura românească trebuie să-l facă punând în valoare materiile prime, prin procesarea lor în țară. Crizele pe care România, asemenea celorlalte state le traversează în aceste momente, cum ar fi creșterea prețurilor, provocările legate de aprovizionare, au scos în evidență importanța pe care fermierii o au pentru a asigura românilor alimente de calitate”, a arătat premierul.

    Șeful Executivului a adăugat că potențialul sectorului agricol trebuie valorificat la maximum și a enumerat măsurile pe care Guvernul împreună cu fermierii le-au stabilit și implementat pentru a consolida fermele de familie și afacerile fermierilor români în agricultură.

    ”Agricultura românească și industria alimentară au susținut ani de zile o piață în continuă dezvoltare. Potențialul acestor sectoare trebuie valorificat prin asigurarea necesarului de finanțare, politici coerente și sprijin guvernamental. Între primele măsuri luate de Guvern au fost instituirea programului Rural Invest, cu un plafon alocat de 2,5 miliarde de lei, prin care investițiile din sectorul agricol vor beneficia de garanții guvernamentale. În perioada aprilie-mai, aproape 400 de milioane de euro, bani europeni, au fost puși la dispoziția dumneavoastră prin programe care să susțină diferite ramuri ale domeniului agroalimentar. Din bugetul național am alocat 225 de milioane de lei pentru reactivarea și simplificarea programului ”Legume în spații protejate”. Am oferit sprijin guvernamental pentru consolidarea fermelor de familie și a poziției fermierilor în lanțul agroalimentar”, a menționat prim-ministrul.

    De asemenea, șeful Guvernului a amintit despre situațiile extreme cu care se întâlnesc fermierii, începând cu schimbările de climă. Totodată a arătat că nevoia de procesare a materiei brute în țara noastră este din ce în ce mai mare și a menționat că va susține aceste activități cu bani de la Guvern.

    ”Ani de zile seceta a afectat producția agricolă, fapt pe care mi l-ați semnalat în discuțiile noastre. Am alocat circa 230 de milioane de lei programului pentru irigații și pentru asigurarea apei până la stația de punere sub presiune. Produsele românești, de calitate net superioară celor din import, au nevoie de promovare și de piață adecvată de desfacere. Am alocat peste 700 de milioane de euro pentru dezvoltarea piețelor locale și dezvoltarea produselor românești, investiții care vor începe să dea roade cât mai curând. În plus, vom veni cu o schemă de ajutor de stat care să susțină prelucrarea materiilor prime românești în țară. Producția agricolă din acest an va beneficia de o primă de 10% din valoare dacă va fi prelucrată în România”, a punctat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

    În mesajul său a mai arătat că printr-o bună comunicare între fermieri și autorități, problemele importante își găsesc soluții rapide și viabile.

    ”Știți mai bine decât mulți alții că nu poți să culegi fără să sădești și fără să muncești. Împreună cu dumneavoastră am găsit soluțiile cuprinse în programul ”Sprijin pentru România”, prin care oferim agriculturii și industriei alimentare, mâna de ajutor de care acum au nevoie pentru a produce rezultate în viitor. Alocarea sumei de 300 de milioane de euro pentru micro-granturi și granturi de lucru contribuie la dezvoltarea investițiilor alături de continuarea aplicării subvenție la motorină. La una dintre întâlnirile noastre am discutat despre nevoia profesionalizării forței de muncă în agricultură. Ați propus atunci ca salariul minim din sectoarele agricol și agroalimentar să fie stabilit la 3.000 de lei lunar. Propunerea făcută atunci este acum lege care se va aplica în curând. Lucrurile merg în direcția bună, sunt rezultate de etapă care ne încurajează, însă mai avem foarte multe de făcut”, a transmis Nicolae Ciucă.

    Șeful Guvernului a amintit de situația creată de războiul din Ucraina și a menționat totodată că în astfel de vremuri o importanță aparte o au capacitățile de producție, amintind de măsuri care trebuie incluse începând cu 2023 în PNS.

    ”Prin Planul Național Strategic ne-am propus să începem de la 1 ianuarie 2023 măsuri care să asigure dezvoltarea unităților de producție pentru a crește randamentul produselor cu valoare adăugată mare. Situația de la granița țării noastre ne arată cât de importante sunt aceste capacități de producție. România poate și trebuie să devină țara care nu mai exportă materie brută, ci bunuri finite calitative și competitive. Avem toate premisele și ne bazăm pe capacitatea dumneavoastră de a face această schimbare de abordare și pe determinarea Guvernului de a susține agricultura românească”, a mai comunicat premierul.

    La finalul mesajului prim-ministrul Nicolae Ciucă a urat mult succes fermierilor în activitatea lor viitoare și un an rodnic.

    ”În ultimele săptămâni am mers în mai multe companii românești din industria alimentară, am văzut orientare spre dezvoltare, spre producție și spre calitate. Am văzut proiectat viitorul agriculturii românești. Vă doresc mult succes în proiectele dumneavoastră și să avem cu toții un an rodnic.”, a transmis premierul Nicolae Ciucă tuturor făuritorilor de hrană participanți la Congresul Fermierilor 2022.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării