Fermierii, invitați la Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare 2022, vineri, pe 3 iunie, la SCDA Lovrin
Roxana Dobre -Genetica de top și tehnologia performantă își vor da mâna într-o prezentare pentru fermieri, studenți la Agronomie dar și oficialități, în câmpurile de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin din județul Timiș. Evenimentul care a devenit deja tradiție în rândul prezentărilor în câmp se va desfășura vineri – 3 iunie, începând cu ora 10.00.
Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare 2022, eveniment ajuns la a VII-a ediție va avea loc vineri – 3 iunie la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin. Evenimentul urmează să reunească în fața ”spectacolului” geneticii și a tehnologiilor de cultură peste 400 de fermieri care vor afla direct de la specialiștii stațiunii de cercetare dar și de la firmele colaboratoare cum au evoluat soiurile de grâu și rapiță din loturile prezentate.
Conf. Dr. Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin a adus pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO detalii în plus despre evenimentul mult așteptat de fermieri.
”Este un eveniment adresat fermierilor care deja a devenit tradiție pentru noi fiind al șaptelea an în care îl organizăm. Evenimentul a adunat la un loc 21 de firme producătoare/distribuitoare de inputuri, plus SCDA Lovrin. Avem invitați fermieri, firmele care își vor prezenta produsele, îi așteptăm pe toți. Sperăm că va fi o zi frumoasă astfel încât invitații să aibă o vizionare plăcută pe durata evenimentului. Noi am invitat în jur de 400 de fermieri dar și studenții de la Universitatea de Științe Agricole pentru care cursurile de fitotehnie se vor ține direct în câmp. ”, ne-a precizat conf. dr. Marinel Horablaga.
Ziua Câmpului de Cercetare-Dezvoltare 2022 se adresează culturii grâului și rapiței
În loturile care urmează să fie vizitate de fermieri sunt cultivate culturi de grâu și rapiță. Producătorilor agricoli li se va explica pas cu pas cum au fost însămânțate culturile, caracteristicile soiurilor/hibrizilor dar și tratamentele care au fost aplicate și tehnologia utilizată.
”În cazul grâului avem două direcții de abordare: una a geneticii unde sunt expuse mai multe soiuri sau hribrizi, în general cereale de toamnă, și cea de-a doua direcție este o prezentare a tehnologiilor pe care le recomandă firmele partenere. Vorbim despre tehnologii de inputuri, de tratamente fito-sanitare”, a mai completat directorul SCDA Lovrin.
Soiul de grâu Biharia – vedeta evenimentului
Conform directorului SCDA Lovrin, la grâu va fi prezentat un singur soi, care aparține stațiunii. ”Este vorba despre Biharia pe care vor fi prezentate și testate mai multe tehnologii. La rapiță avem o parte de genetică unde vor fi prezentanți mai mulți hribrizi de la firmele care distribuie semințe pe piață. Și o tehnologie care a fost aplicată pe culturi”, a mai subliniat specialistul.