• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bujorul nu înflorește: cauze, soluții

    Iana Gore -

    Bujorii nu înfloresc: cauze și soluții. Care sunt motivele pentru care florile de bujor nu se deschid sau tufa de bujoi nu înflorește. Soluții, tratamente pentru înflorirea bujorilor.

    De ce nu înflorește bujorul? Cele mai frecvente greșeli din cauza cărora nu înfloresc bujorii. Ce trebuie să faci pentru îngrijirea acestei culturi.

    Bujorul este floarea pentru care s-a inițiat în Parlamentul României un demers legislativ pentru a fi declarată floarea națională a României. Flori spectaculoase, bujorii bucură ochii prin culoarea, parfumul și înflorire abundentă.

    Bujorul înflorește de la începutul primăverii, până toamna, mai mulți ani la rând. Dacă bujorii sunt plantați corect, în solul potrivit atunci ne vom bucura de o înflorire bogată și puternică de care se bucură nu doar oamenii, dar și albinele. Dar dacă planta înflorește slab sau nu înflorește mulți ani la rând, atunci este timpul ne alarmăm și să luăm în considerare mai multe cauze pentru care bujorii nu au florescențele așteptate.

    Probleme de înflorire la bujor

    Bujorul nu înflorește dacă este plantat în locul greșit

    Un motiv principal pentru care bujorii nu înfloresc este locul în care sunt plantați care nu li se potrivește. Alegerea greșită a locului de plantare este cel mai frecevent motiv pentru care planta, deși este una rezistentă, nu își atinge potențialul. Dacă bujorul este nevoit să își consume toată puterea pentru a supraviețui, nu mai are energie, resurse, să înflorească.

    Înainte de a planta bujorul, aflați mai multe despre preferințele acestei flori.

    Ce preferințe are bujorul în privința locului de cultivare. În primul rând, locul unde se cultivă bujorul trebuie să fie însorit – chiar și câteva ore de umbrire zilnică regulată poate duce la o deteriorare bruscă a calității de înflorire a acestei culturi. Totodată, trebuie să vă asigurați că zona unde sunt plantați bujorii este protejată de vânturi și curenți permanenți de aer.

    Solul pentru bujor ar trebui să fie ușor alcalin și întotdeauna bine drenat – excesul de apă afectează plantele, de asemenea, rădăcinile lor putrezesc rapid.

    Nu trebuie să plantați bujorii în zona sistemului radicular al copacilor și arbuștilor mari. O carență de umiditate și nutriție le poate afecta dezvoltarea.

    Bujorii se pot planta lângă peretele casei dacă se lasă un spațiu suficient pentru dezvoltarea tufei de flori.

    Bujorul nu înflorește dacă este plantat greșit

    Plantarea (sau transplantarea) corectă a bujorilor este o altă garanție ca să înflorească bine, așa că vă ocupați de această procedură cu responsabilitate.

    Pentru plantarea bujorului, alegeți plăntuțe sănătoase, fără urme de lovituri sau pete la nivelul frunzelor și tulpinii. Răsadurile trebuie să aibă 2-4 muguri de reînnoire și cel puțin 2-3 rădăcini adventive ușoare de peste 5 cm lungime (prin ele planta se va hrăni la început).

    Groapa pentru plantarea plantelor de bujor trebuie să fie suficient de mare (cel puțin 60 × 60 cm) – acolo planta va putea forma un sistem puternic de înrădăcinare. Un strat de drenaj trebuie amplasat în groapă, iar deasupra – un amestec de sol fertil special pregătit (pământ de grădină, 1-2 găleți de compost sau humus, 200 g de superfosfat și 300-400 g de cenușă).

    Nu plantați bujorul nici prea adânc, nici prea aproape de suprafață. Adâncimea optimă va fi atunci când există un strat de pământ de 5-7 cm deasupra mugurelui superior. Bobocii de bujor, dacă vor fi deasupra suprafeței solului, vor fi apoi afectați negativ de înghețurile de primăvară și de căldura verii. În acest caz, măriți gaura și puneți bujorul în ea împreună cu un bulgăre de pământ.

    Luați în considerare că, cu cât tufa de bujor îmbătrânește, cu atât ea va înflori mai slab. Prin urmare, dacă doriți o înflorire mai abudentă, o dată la 8-10 ani trebuie să întineriți bujorii – dezgrobați bujorii, împărțiți în așa fel încât să fie 3-4 muguri pe fiecare diviziune și plantați-i.

    Fertilizarea este esențială pentru înflorirea bujorului de-a lungul anilor

    Bujorul nu înflorește când îi lipsesc substanțele nutritive

    Bujorul nu înflorește atunci când nu are suficiente substanțe nutritive, când există o carență la fertilizare.

    Bujorii se fertilizează primăvara și vara, în timpul sezonului de creștere. Dacă la plantare ați urmat instrucțiunile anterioare, atunci puteți să omiteți fertilizarea tufei de bujori în primul și chiar al doilea an. Ulterior, în fiecare an, bujorii necesită minim o fertilizare, altfel nu vor avea muguri sau aceștia nu se vor deschide complet.

    Prima fertilizare a rădăcinilor bujorilor se efectuează la începutul creșterii, de îndată ce apar lăstarii roșii. Se pune la baza tufei îngrășământ cu azot și potasiu, apoi se udă pentru ca fertilizantul să intre în sol.

    Al doua fertilizare anuală a bujorilor se poate face ă în perioada de înmugurire, realizând un îngrășământ mineral sau organic complet. Îngrășămintele pot fi aplicate numai după ploaie sau udare.

    Dacă vreți să fertilizați bujorii și a treia oară, optați pentru momentul când se formează muguri de reînnoire – după înflorire (în două săptămâni). La acest moment se vine la bujor cu potasiu și fosforu.

    Pentru o înflorire spectaculoasă a bujorilor pe tot parcursul sezonului, puteți efectua fertilizări foliare lunare. Frunzele de bujor sunt pulverizate (sau udate dintr-o cutie de udare cu o sită fină) cu o soluție de îngrășământ mineral complex.

    Bujorul nu înflorește dacă nu are destulă umiditate

    După cum s-a menționat anterior, bujorul nu tolerează apa stagnată la rădăcini, dar îi place foarte mult să „bea”. Udarea abundentă ar trebui să fie primăvara în timpul perioadei de înmugurire și la sfârșitul sezonului, când sunt depuse muguri de reînnoire, precum și pe vreme caldă uscată.

    Totodată, luați aminte că practic nu există rădăcini de aspirație la baza bujorului – toate sunt situate mai departe de centrul tufișului, la periferie! Prin urmare, udarea trebuie efectuată într-o zonă circulară la o distanță de 20-40 cm de centru (Cu cât distanța este mai mare, cu atât tufișul este mai vechi și mai mare).

    Fermierii care se ocupă de flori de mai mult timp sfătuiesc să se sape un șanț circular în jurul tufișului la aproximativ 10 cm adâncime și să-l ude. O plantă consumă la udare 3-4 găleți de apă. Udarea bujorilor se face cel mai bine – dimineața sau seara.

    Nu se merită să pulverizați bujorii în perioada de  înmugurire și înflorire. Acest lucru va strica aspectul florilor și poate chiar contribui la infectarea plantei cu putregaiul cenușiu.

    Rărirea mugurilor de bujor

    Bujorul nu înflorește dacă nu s-a făcut rărirea mugurilor

    Puteți să vă ocupați singuri de aspectul decorativ al tufei de bujori prin tăierea surplusului de muguri într-un stadiu incipient al formării lor. Dacă cultivați bujori și vreți să obțineți mai puțini dar să fie cu floare mare, atunci îndepărtați mugurii laterali atunci când aceștia au dimensiunea unui bob de mazăre.

    An de an, o înflorire bogată poate slăbi planta, împiedicând dezvoltarea completă a sistemului radicular. Acest lucru este valabil în primii ani după plantare, când este util să sacrificați mugurii „în plus” pentru viitor.

    Dar frunzele și tulpinile nu trebuie tăiate la rădăcină imediat după ce bujorul s-a estompat – la urma urmei, partea aeriană a plantei este responsabilă pentru așezarea mugurilor pentru înflorirea viitoare. Această procedură se efectuează la sfârșitul toamnei. Același lucru este valabil și pentru tăierea bujorilor pentru un buchet – nu trebuie să eliminați mai mult de o treime din volumul vegetativ total al tufișului.

    Bujorul nu înflorește dacă este afectat de boli sau dăunători

    Atacul dăunătorilor sau a bolilor poate afecta negativ durata de înflorire a bujorului.

    Putregaiul cenușiu, făinarea, ofilirea verticiliului, afidele, nematodele sau buruienile fine – fiecare dintre aceste nenorociri vă poate priva tufa de bujor de o bună înflorire. Aplicați din timp tratamentele necesare pentru a combate dăunătorii și interveniți de la primele semne ale bolii la bujori.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!