• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nou ordin ANSVSA pentru creșterea porcilor. Măsurile, publicate în Monitorul Oficial

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de porci au noi reguli de respectat, odată cu publicare în Monitorul Oficial al unui ordin emis de ANSVSA. Documentul este semnat de președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Nicolae Bociu, și vizează porcinele din exploatațiile comerciale.

    Ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică și completează normele metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploatațiile comerciale, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 129/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 998 din 15 decembrie 2017.

    Iată care sunt noile reguli de care trebuie să țină cont crescătorii de porci:

    – Apa și/sau hrana nu trebuie să conțină nicio substanță care ar putea produce suferințe inutile, excepție făcând substanțele administrate în scop terapeutic, profilactic ori în scopul unui tratament zootehnic, cu respectarea prevederilor legislației sanitare veterinare specifice.
    – Proprietarii sau deținătorii porcinelor din exploatațiile comerciale pot practica codotomia numai dacă anterior au realizat o evaluare a riscurilor legate de apariția/incidența codofagiei, luând în considerare în mod deosebit parametrii și indicatorii din anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, și dețin rezultate care demonstrează că menținerea/creșterea animalelor cu cozile intacte prezintă un risc pentru statusul de sănătate.
    – Proprietarii sau deținătorii porcinelor din exploatațiile comerciale trebuie să monitorizeze lunar incidența codofagiei și să dețină evidențe în acest sens; evidențele sunt păstrate pentru o perioadă de trei ani.

    Parametri și indicatori de referință pentru evaluarea riscului privind codofagia:


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier: Varza românească e tocată pe câmp, în timp ce varza din import e tocată în farfurie! Arenda de 7 tone/ha i-a revoltat pe fermieri. Ion Olteanu: ”N-ai cum! Este împotriva oricărei reguli economice!” Fermierul care a recoltat orzul în decembrie. Testul unei culturi succesive neobișnuite

    Ultimele știri

    Vacanța de Sărbători – impact pe piața cerealelor. Prețuri pe tonă înainte de Crăciun Consiliul Concurenței a pornit pe firul cărnii de porc. Cine sau ce limitează accesul la raft al producătorilor români? Ninge de Crăciun și Revelion! Meteorologii au vești bune pentru românii care visau la sărbători cu zăpadă