Ce tehnologii aplică fermierii din Dolj pentru cultura orzului
Adrian Radu -Pentru Popa Ilie, un fermier din localitatea Mischii, județul Dolj, rentabilitatea culturii de orz este obținută din parteneriatul cu Rodbun.
În ferma pe care o administrează, care are în jur de 250 de hectare de teren, agricultorul din Dolj obține maximum din fiecare hectar prin aplicarea produselor Fertilland din portofoliul Rodbun.
Pentru anul acesta, Popa Ilie estimează o producție de orz de 7-8 tone/ha. În schema de nutriție pe care a utilizat-o pentru a obține acest randament se află îngrășămintele foliare Fertilland Azot și Fertilland Sulf, la care se adaugă Biohumussol, un fertilizant humic activ, pur ecologic, care stimulează̆ creșterea și sănătatea plantelor. Plantele tratate cu Biohumussol au un sistem imunitar mai puternic, lucru care le face mai rezistente la schimbări bruște de temperatură și la boli.
”De circa 5 ani de zile folosesc produse din gama Fertilland. După circa 6-7 zile, o săptămână, se observă înverzirea frunzelor și, totodată, explodează creșterea și înfrățirea,” a explicat fermierul.
Dacă în ceea ce privește tehnologia fiecare fermier are secretele lui pentru a obține un orz de calitate, experiența acumulată de-a lungul timpului le-a demonstrat agricultorilor că genetica și potențialul genetic productiv al soiului sau hibridului ales influențează direct profitabilitatea acestei culturi.
Tocmai de aceea, un alt fermier din Dolj, de data aceasta din localitatea Ghercești, alege de 4 ani consecutiv genetica soiului Cardinal de la Rodbun. În strategia de management a acestei culturii pe lângă genetica premium, Virgil Păpăroiu se bazează și pe schema de nutriție foliară de la Rodbun.
”În tehnologie noi am recomandat și s-au folosit produsele de la Fertilland. Vorbim de Sulf și Aminofeed. Încercăm pe cât posibil se poate să aplicăm tratamentul cu Aminofeed atât toamna, cât și primăvara. Sulf și Aminofeed ajută foarte planta să treacă peste anumite stresuri, ajută foarte mult planta să-și formeze aparatul radicular,” a precizat fermierul.
Parteneriatul lui Virgil Păpăroiu cu Rodbun este extins și asupra culturii de grâu. Fermierul pariază de câțiva ani pe genetica soiului Genesi, pe care îl aduce la potențialul maxim de producție prin aplicarea aceluiași plan de nutriție ca și în cazul orzului.
”Un grâu campion, îl avem în portofoliu de foarte mulți ani. Ca și la orz, cultura de grâu a primit în această fermă atât Aminofeed, cât și Sulf. A ajutat foarte mult să treacă peste perioada secetoasă,” a declarat fermierul.
Toate detaliile despre produsele Rodbun pot fi g[site pe site-ul www.rodbun.ro.