• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenții 2022: Fermierii chemați de urgență la centrele APIA. Listele, la primării

  Roxana Dobre -

  Fermierii sunt chemați de urgență la centrele APIA din toată țara, iar listele cu cei ce trebuie să se prezinte la centrele agenției se pot consulta și la primării. Astăzi este ultima zi în care se mai pot depune cererile unice la APIA, urmând ca de săptămâna viitoare să fie soluționate neclaritățile și suprapunerile.

  Agricultorii i crescătorii de animale mai mai au la dispoziție doar ziua de astăzi, vineri – 10 iunie, să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererea unică pentru subvenții, cu penalizări. În plus, cei care au cerut subvențiile în campania fără penalizări, până la 16 mai, mai pot face modificări la cerere doar astăzi.

  Data de 10 iunie este ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenții sau pot face modificări la cererile deja depuse. De mâine, 11 iunie, orice cererea unică trimisă la APIA este înregistrată dar devine neeligibilă din cauza depășirii termenului limită.

  Cererile unice de plată cu penalizări sunt depuse la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru fermierii care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru fermierii care solicită o suprafaţă mai mică de 50 hectare teren agricol. Această condiţie de suprafaţă nu depinde de numărul de animale pe care le deţine fermierul.

  Fermierilor care au depus cererea unică în intervalul 16 mai – 10 iunie li se va aplica o penalizare cumulată pe fiecare zi de întârziere, de 1 la sută din valoarea subvențiilor de care poate beneficia fermierul.

  Calendar APIA după încheierea campaniei de primire a cererii unice 

  După ce campania de primire a cererii unice se încheie oficial APIA demarează controalele încrucișate pentru formularele depuse. Pentru cerererile depuse în campania regulară, până la 16 mai, aceste verificări au fost deja demarate. Controlul preliminar al cererilor depuse pentru subvenții  a fost introdus pentru a veni în sprijinul fermierilor care vor să își corecteze eventualele greșeli din cererea unică dar și pentru a spori corectitudinea cererilor de plată.

  Potrivit APIA, rezultatele verificărilor preliminare încrucișate se notifică fermierului de către agenție în termen de maximum 26 de zile calendaristice de la data-limită de depunere a cererii unice de plată.

  Pentru anul 2022, rezultatele verificărilor preliminare încrucișate se notifică fermierului de către APIA până la 13 iunie 2022, iar acesta poate efectua modificările necesare în perioada 14 iunie – 22 iunie 2022. Notificarea neconformităților constatate prin controalele încrucișate este urmată de orice altă procedură administrativă adecvată și, după caz, de un control la fața locului.

  Fermieri chemați deja la APIA

  Din informațiile publicate în spațiul online, fermierii sunt deja chemați la centrele APIA pentru a lămuri situațiile unde există suprapuneri de teren. ”În atenția fermierilor cu suprapuneri de teren pentru subvenții. Vă comunicăm să vă prezentați la data și ora stabilită în tabel la Centrul APIA Botoșani”, se arată într-o informare a centrului menționat, însoțită de un tabel cu numele fermierilor în cererile cărora s-au găsit probleme.

  În cazul în care suprapunerile nu sunt lămurite în mod amiabil de către fermieri, acestea se pot finaliza doar în Instanță dar subvențiilor ambilor beneficiari implicați sunt blocată până la o hotărâre definitivă.

  Citiți și: Au început controalele APIA. Se fac verificări la fermierii care au cerut subvenții

  Când încep controalele APIA în teren 

  Conform unui grafic al APIA, transmis pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, până la 9 iulie agenția trebuie să extragă eșantionul de control în teren pentru anul 2022. Ulterior, în intervalul 12 iulie – 15 octombrie, APIA efectuează controalele în teren pentru cererile eșantionate. Pentru crescătorii de animale fermierii care pică la control sunt eșantionați de APIA și verificați în teren de Autoritatea Națională pentru Zootehnie (ANZ).

  Plata avansului va începe la 16 octombrie și se va desfășura până la 30 noiembrie. Subvențiile se vor achita în proporție de 70 la sută din totalul subvenției complete pe hectar pentru plățile directe și 85 la sută pentru măsurile compensatorii.

  Din 2 decembrie APIA va demara plata finală, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul 2022. Plata se încheie la 31 martie 2023, cu excepția dosarelor la care termenele-limită de depunere a documentelor depășesc data de 31 martie.


  Te-ar mai putea interesa

  Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină Ploi, vânt puternic și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 13 județe Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă!

  Ultimele știri

  Ultima oră de la APIA! Anunț despre plățile pe hectar din acest an! Ing. Marius Roman: Lucrări de vară în livadă. Îngrijirea pomilor în iunie-august APIA – apel către crescătorii de animale! Termen urgent pentru subvenții!