• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Modificare importantă la legea privind vânzarea terenurilor agricole. Vot masiv în Parlament

  Roxana Dobre -

  Schimbare privind cumpărarea terenurilor agricole. O propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind reglementarea vânzării terenurilor agricole a fost votată la Camera Deputaţilor, for decizional, iar documentul prevede posibilitatea ca primăriile să achiziţioneze, într-o procedură simplificată, terenurile agricole din extravilan, pentru realizarea unor lucrări sau investiţii de utilitate publică.

  Inițiativa legislativă a fost votată cu 159 voturi ”pentru”, 8 ”împotrivă”, 70 de abţineri și nu au votat 1. Camera Deputaților este for decizional în acest caz și proiectul va avea avea nevoie de promulgare din partea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre proiectul de lege aici: Legea privind vânzarea terenurilor agricole – modificată. Aprobare tacită în Senat

  Proiectul modifică şi completează Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

  În actul normativ adoptat se specifică faptul că prevederile nu se aplică pentru terenurile agricole situate în intravilan şi terenurile agricole situate în extravilan pe care sunt amplasate culturi de pomi şi viţă-de-vie, aflate în proprietatea persoanelor fizice, care pot înstrăina o suprafaţă de cel mult 3 ha într-o perioadă de 3 ani.

  Potrivit textului adoptat, în cazul în care titularii dreptului de preempţiune nu îşi manifestă intenţia de a cumpăra terenul agricol situat în extravilan, prin excepţie de la termenele şi condiţiile stabilite, unităţile administrativ-teritoriale pot achiziţiona aceste terenuri pentru obiective de investiţii de interes public local.

  Iniţiatorii justifică necesitatea propunerii legislative în expunerea de motive prin faptul că „o procedură limitativă îngreunează accesul autorităţilor locale de a achiziţiona terenuri agricole aflate în extravilan, prin necesitatea desfăşurării activităţilor agricole pe teritoriul naţional pe o perioada de 5 ani sau condiţionarea ca venitul total al ultimilor 5 ani fiscali să fie în procent de minimum 75% din activităţile agricole, ceea ce reprezintă o măsură, de cele mai multe ori, imposibil de îndeplinit”.

  Ce condiții trebuie să îndeplinească Primăriile

  Legea în vigoare prevede o serie de condiţii care trebuie îndeplinite de persoanele juridice care intenţionează să cumpere terenurile agricole în extravilan, printre care:

  -să desfăşoare activităţi agricole pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;

  – să prezinte înscrisuri din care să reiasă că, din venitul total al ultimilor 5 ani fiscali, minimum 75% reprezintă venit din activităţi agricole, aşa cum prevede Codul fiscal, clasificate conform codului CAEN prin ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

  – asociatul/acţionarul care deţine controlul societăţii să aibă domiciliul situat pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;

  -în cazul în care în structura persoanelor juridice, asociaţii/acţionarii care deţin controlul societăţii sunt alte persoane juridice, asociaţii/acţionarii care deţin controlul societăţii să facă dovada domiciliului situat pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan.

  După votul din Parlament, actul normativ trebuie promulgat de către președintele României, Klaus Iohannis, și publicat în Monitorul Oficial pentru a  intra în vigoare.


  Te-ar mai putea interesa

  Soarta Legii Arendei va fi decisă pe 3 octombrie, la CCR! Curtea Constituțională, decizie cu impact major pentru toți proprietarii de terenuri din România Ionuț Olteanu, AFF: Mii de hectare cu bonitate foarte bună au mers către fotovoltaice!

  Ultimele știri

  Noutățile INNVIGO Agro, prezentate fermierilor la MoldAgro Expo, târgul agricol al Moldovei! Maria Cîrjă a preluat coordonarea activității de marketing a companiei Corteva și în Ungaria Transmisie LIVE: Agrointeligența SUMMIT 2023 de la MoldAgro Expo!