• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngălbenirea frunzelor de ceapă. Cauze și tratamente

    Iana Gore -

    Îngălbenirea frunzelor de ceapă: cauze, tratamente. De ce se îngălbenesc la vârf frunzele cepei. Boli, dăunători care pot cauza decolorarea, ofilirea sau uscare frunzelor de ceapă.

    Îngălbenirea și ofilirea frunzelor de ceapă este un proces natural la sfârșitul sezonului, când cultura se apropie de recoltare. Dar uneori se întâmplă ca ceapa să se îngălbenească prea devreme – primăvara sau vara. În acest caz, trebuie luate măsuri de urgență. Pentru a preveni ca ceapa să se îngălbenească, puteți folosi atât remedii populare, cât și tratamente profesionale.

    Îngălbenirea frunzelor de ceapă din cauza unor practici agricole greșite

    Îngălbenirea cepei este cauzată de cele mai multe ori de greșeli în aplicarea tehnologiei de cultură. Îngrijirea corectă a cepei ca frunzele să nu se ofilească este importantă dacă vreți să aveți o producție bună. Dacă frunzele mor prea devreme, planta nu mai poate sintetiza hrană pentru creșterea cepei în pământ. 

    Îngălbenirea frunzelor la ceapă din cauza secetei

    Frunze de ceapă îngălbenite de la lipsa apei

    Frunze galbene la ceapă se observă brusc dacă solul din grădină sau din câmp este uscat. Cultura probabil suferă de sete, iar planta nu are suficientă apă pentru a-și menține frunzele verzi.

    Soluție – udarea corectă a cepei: Respectați regimul de udare. În prima jumătate a verii, ceapa este udată de două ori pe săptămână, în a doua jumătate – o dată pe săptămână. Rata de irigare, 6-8 litri la 1 mp. Desigur, pe vreme uscată, grădina este udată mai des. Ceapa se udă la o temperatură de 18-25 ° C direct sub rădăcină, de preferință dimineața.

    Frunze îngălbenite la ceapă din cauza fertilizării cu azot

    Frunze îngălbenite la ceapă din cauza fertilizării

    Un alt motiv pentru care vârfurile frunzelor de ceapă se îngălbenesc este lipsa elementelor micro sau macro din sol. De regulă, cel mai adesea este vorba despre lipsa de azot. Din cauza lipsei a acestor elemente, frunzele de ceapă devin scurte și îngroșate. Ulterior, puteți observa că culoarea lor nu este de un verde sănătos, ci gălbuie.

    Soluție – fertilizarea culturii de ceapă. Cum să hrănești ceapa pentru a nu se îngălbeni? Este nevoie de îngrășăminte cu azot. Cel mai bine este să folosiți materie organică – o infuzie de gunoi de grajd și uree (1 lingură de gunoi de grajd putrezit și 1 lingură de uree se iau pentru 10 litri de apă și se aplică câteva zile).

    Frunze galbene la ceapă din cauza dăunătorilor

    Problema îngălbenirii culturilor de ceapă nu întotdeauna poate fi rezolvată prin ajustarea regimului de udare și fertilizare. Uneori, vina pentru îngălbenirea cepei o poartă invazia insectelor dăunătoare.

    Atac al nematodului tulpinii la ceapă

    Nematodul tulpinii

    Dacă nu găsiți cauza de ce ceapa devine galbenă, rupeți o frunză de ceapă care arată rău. Dacă observați în interiorul frunzei niște viermi mici albi, atunci să știți că ceapa este atacată de un nematod de tulpină, unul dintre cei mai periculoși dăunători ai cepei.

    Din păcate, numai tratamentul preventiv de înaltă calitate a răsadurilor și a solului înainte de plantare ajută în lupta împotriva nematodului cepei. Vara, când larvele au migrat din bulb spre frunze, deja rămâne să înlăturați și să ardeți imediat plantele afectate pentru a nu permite dăunătorului să distrugă întreaga recoltă de ceapă.

    Molia cepei

    Molia cepei

    Musca cepei – Delia antiqua – își depune ouăle la baza frunzelor sau pe solul de lângă ceapă de mai multe ori pe sezon. Prima generație a acestor insecte începe să afecteze culturile la sfârșitul primăverii – începutul verii.

    Dacă în interiorul unei frunze de ceapă îngălbenite găsiți mici omizi gălbui cu negi maro, atunci trebuie să acționați imediat împotriva moliei de ceapă.

    Având în vedere că molia cepei hibernează în stadiul de fluture, prelucrarea bulbilor nu va ajuta la prevenirea deteriorării plantelor. În acest caz, este necesar să tratați terenul cu un insecticid.

    Musca cepei

    Musca cepei

    Musca cepei afectează cultura primăvara, în lunile aprilie-mai. Semnul principal al atacului este atunci când doar vârfurile cepei se îngălbenesc, nu întreaga frunză. Dacă dezgropați planta, puteți vedea că bulbul a putrezit.

    Din păcate, ca și în cazul majorității dăunătorilor, este mai ușor să-i preveniți decât să încercați să salvați plantele deja afectate. În cazul unui atac de muscă a cepei, polenizarea culoarului cu un amestec de praf de tutun și cenușă de floarea soarelui, luată în proporții egale, va ajuta. Plantele afectate sunt dezgropate și arse.

    Gărgărița cepei – Ceutorhynchus suturalis

    Gărgărița cepei

    Dacă frunzele de ceapă se îngălbenesc și devin translucide, atunci planta este mâncată din interior de larvele gărgăriței cepei. Acestea sunt omizi alb-gălbui fără picioare, cu un cap maro, de până la 0,7 cm lungime.

    Dacă vedeți gândaci pe frunze, aceștia pot fi colectați pentru a preveni depunerea ouălor pe frunze. De asemenea este utilă mulcirea solului din jurul culturii de ceapă cu cenușă. Plantele mâncate de larve trebuie îndepărtate și arse.

    Trips ceapă

    Tripși

    Tripsurile de ceapă (sau tutun) sunt dăunători minusculi, lungi de până la 1 mm, dar foarte periculoși ai diverselor culturi. Atunci când plantele sunt afectate, pe frunze se formează pete albicioase, care ulterior se îmbină, iar frunza se decolorează.

    Ca efectul de combatere a tripșilor la ceapă să fie puternic, cultura este pulverizată cu un insecticid. Înainte de plantare, bulbii sunt dezinfectați în apă fierbinte (scufundați timp de 10 minute în apă la o temperatură de 45 ° C), apoi spălați în apă rece. Plantele deteriorate trebuie arse.

    Boli care îngălbesc frunzele la ceapă

    De ce se îngălbesc frunzele la ceapă? Un răspuns poate fi că aveți o cultură atacată de o serie de boli care pot cauza și acest semn. Dacă observați primele semne de boală – acționați imediat!

    Putregaiul bacterian la ceapă

    Putregaiul bacterian al cepei

    Putregaiul bacterian „vine întotdeauna la pachet” cu tripsul, muștele de ceapă și alți dăunători – insectele sunt cele care infectează bulbii cu această boală. Simptomele putregaiului bacterian sunt: frunze de ceapă lipsite de viață, îngălbenite, tulpini de flori uscate și un bulb putrezit.

    În lupta împotriva putregaiului bacterian a cepei, doar măsurile preventive vor ajuta: aruncați bulbii infectați, tratați solul înainte de plantare și ardeți plantele afectate.

    Putregaiul tulpinii de ceapă

    Putregaiul tulpinii de ceapă

    Dacă ceapa este atacată de putregaiul tulpinii, veți observa îngălbenirea și uscarea vârfurilor cepei. Dacă dezgropați o ceapă, pe fund va fi vizibil o ciupercă albă. Odată ce se dezvoltă putregaiul, între solzi apare o ciupercă roz, bulbul în sine va deveni moale, apos.

    Pentru a preveni atacul putregiului tulpinii de ceapă, tratați bulbii înainte de plantare (înmuiați într-un fungicid). Plantele bolnave le ardeți.

    Rugina cepei

    Rugina cepei

    Simptomele de rugină apar la ceapă pe frunze în mai-iunie. Veți observa pete galbene, care formează apoi pernițe umflate. Odată cu dezvoltarea bolii, frunzele devin negre și cad.

    În lupta împotriva ruginii la cultura de ceapă, numai prevenirea este eficientă. Pe lângă tratamentul înainte de însămânțare a bulbilor și a solului la începutul verii, se efectuează și pulverizarea cu o soluție de săpun de oxiclorură de cupru (1 lingură de medicament și săpun lichid la 10 litri de apă). După o săptămână, tratamentul poate fi repetat.

    De ce se îngălbesc frunzele de ceapă? De la vreme neprielnică

    Frunzele galbene la ceapă pot apărea când vreamea nu este favorabilă dezvoltării culturii. Ploile sau seceta prelungită, vara cu temperaturi extreme – prea reci sau prea ridicate, afectează la fel de rău recolta. Din acest motiv, ceapa se îngălbenește – atât ceapa, cât și prazul. Nu există soiuri de ceapă care să reziste capriciilor vremii.

    Pentru a preveni îngălbenirea frunzelor de ceapă din cauza condițiilor meteo, urmăriți prognozele și luați măsuri. Atunci când sunt anunțate temperaturi foarte ridicate, udați ceapa la timp, iar când sunt înghețuri, acoperiți cultura de ceapă pentru a o proteja.

    Rețete naturiste pentru a preveni îngălbenirea frunzelor de ceapă

    O serie de rețete naturiste sunt utile pentru a preveni îngălbenirea frunzelor de ceapă din cauza dăunătorilor și a bolilor. Iată câteva dintre tratamentele bio pe care le puteți face pentru a proteja ceapa:


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Când se seamănă semințele de roșii Păduchele alb de ceară, un nou dăunător pe pomi. Cum se combate

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania