• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Chesnoiu: ”Vom avea o producţie de cereale stabilă, un excedent pentru export”

  Angelica Lefter -

  Recolta de cereale va înregistra un excedent și anul acesta, în ciuda costurilor mari cu producția și a vremii, însă nu va fi la fel de ridicată comparativ cu anul trecut.

  Este opinia ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu care a menționat într-un interviu acordat Reuters, citat de Agerpres,  că vremea şi costurile de producţie mai ridicate arată că recolta de cereale a României va fi oarecum mai redusă decât producţia bună înregistrată anul trecut, dar încă asigură excedent suficient pentru exporturi.

  Egiptul, principalul cumpărător de cereale românești

  Ministrul de resort a punctat că România a fost printre cei mai mari vânzători de cereale din Uniunea Europeană şi este un exportator activ în Orientul Mijlociu, Egiptul fiind principalul cumpărător, însă se simte presiunea pusă pe portul Constanța.

  Ţara noastră exportă prin portul său principal, Constanţa, pe care Ucraina îl foloseşte ca rută alternativă de când Rusia a blocat porturile de la Marea Neagră, în urmă cu aproape patru luni.

  Potrivit statisticilor, România a recoltat un nivel record de cereale în 2021, inclusiv 11,3 milioane de tone de grâu. Culturile de cereale sunt în general de două-trei ori mai mari decât nevoile sale interne.

  ”Cu siguranţă vom avea o producţie stabilă anul acesta, pentru mine asta înseamnă să avem un excedent pentru export. Dacă 2021 a fost un an agricol aproape perfect, 2022 nu este nicăieri perfect în ceea ce priveşte vremea şi presiunea asupra costurilor de producţie. Evident, producţia nu va fi probabil la acelaşi nivel, dar va asigura consumul intern şi un excedent pentru exporturi”, a menționat ministrul Agriculturii.

  Ministrul Agriculturii spune că este necesar ca producția de cereale să fie menținută la un nivel stabil

  În viitorul apropiat este prognozat că procesatorii de făină din Asia vor creşte probabil achiziţiile de grâu din Franţa şi România în noul sezon de recoltare, deoarece aprovizionarea de la exportatorul global cheie Ucraina rămâne blocată, în urma invaziei Rusiei, au spus traderii.

  Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spune că este importantă menținerea unui nivel stabil de producție. ”Este important pentru noi să menţinem un nivel stabil al producţiei. În acest mod, nereducând cantităţile de cereale produse în România, nu vor fi presiuni suplimentare pe piaţă”, a declarat Adrian Chesnoiu.

  Oficialul a mai declarat că speră ca fermierii români să folosească fondurile UE disponibile în următorii 3 – 5 ani pentru a creşte capacitatea lor de procesare şi a aduce valoare adăugată culturilor lor.

  De asemenea, a precizat că potenţialii factori de risc care ar putea declanşa restricţii la export în acest an sunt inexistenţi în acest moment. ”Dacă Ucraina, o ţară aflată sub asediu, nu a blocat exporturile, imaginaţi-vă ce tip de condiţii ar trebui îndeplinite pentru ca România să blocheze propriile sale exporturi de cereale”, a afirmat ministrul Agriculturii.

  România poate furniza facilităţi de depozitare temporară pentru noua recoltă de cereale a Ucrainei

  Ucraina a trimis prin România mai puţin de 4% din cele 20 de milioane de tone de cereale pe care trebuie să le mute, iar observatorii susţin că noua campanie de recoltare, care începe la finalul lunii iulie, va declanşa blocaje.

  Șeful de la Agricultură a apreciat că presiunea asupra portului Constanţa exista chiar şi înainte de războiul din Ucraina, în perioadele de vârf ale campaniei de recoltare în România, dar acum se simte mai puternic. Acesta a punctat că portul va investi pentru a-şi extinde capacitatea.

  Prin port au fost expediate anul trecut un nivel record de 25,2 milioane de tone de cereale din România şi de la vecinii fără ieşire la mare.

  Mai mult, Adrian Chesnoiu a a spus că nu se aşteaptă ca depozitarea cerealelor să fie o problemă pentru fermierii români anul acesta, existând o capacitate de 29 de milioane de tone, iar nivelul este în creştere.

  Oficialul a mai afirmat că țara noastră ar putea furniza facilităţi de depozitare temporară pentru noua recoltă de cereale a Ucrainei, dacă este nevoie.


  Te-ar mai putea interesa

  Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

  Ultimele știri

  Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile