• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Guvernul rămâne ferm: Numai 10.000 de fermieri vor primi microgranturile de 5.000 euro

  agrointeligenta.ro -

  Guvernul rămâne ferm în privința microgranturilor de 5.000 de euro pentru sectorul agricol și alimentar. Conform unui document oficial, ”numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de maximum 10.000”.

  Bugetul pentru microgranturile în sumă fixă de 5.000 de euro, plafonul alocat pentru plăți rămâne neschimbat, ”sub formă de sumă
  forfetară: echivalentul în lei al sumei de 50.000.000 de euro, din care 25.000.000 de euro din FEDR-REACT-EU, 25.000.000 de euro fonduri de la bugetul de stat”.

  În aceste condiții, „numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de maximum 10.000”, având în vedere că ”valoarea maximă a ajutorului este echivalentul în lei al sumei de 5.000 de euro/beneficiar de ajutor de stat, acordabilă o singură dată, într-o singură tranșă, sub formă de sumă forfetară”. Aceste aspecte sunt stipulate în cadrul Ordinului nr. 882/2022 al ministrului investițiilor și proiectelor europene privind aprobarea Schemei de ajutor de stat „Ajutor de stat pentru sprijinirea entităților din domeniul agroalimentar sub formă de microgranturi și granturi pentru capital de lucru cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat în contextul crizei provocate de COVID-19”, aferentă Programului operațional Competitivitate, axa prioritară nr. 4 „Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale și pregătirea unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei”, prioritatea de investiții 13i „Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale și pregătirea unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei”, obiectivul specific 4.1 „Consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19”, acțiunea 4.1.2 „Sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia de COVID-19”.

  Lucrurile rămân la fel și pentru Măsura 2 — Grant pentru capital de lucru pentru domeniul agroalimentar, sub formă de sumă forfetară: echivalentul în lei al sumei de 250.000.000 de euro, din care 125.000.000 de euro din FEDR-REACT-EU, 125.000.000 de euro fonduri de la bugetul de stat.

  ”Bugetele celor două măsuri sunt indicative și pot suferi modificări în funcție de nevoile entităților din domeniul agroalimentar, în condițiile încadrării în alocarea prevăzută (…) Valoarea ajutoarelor pentru microgranturi și capital de lucru, care nu pot fi decontate din fonduri externe nerambursabile, respectiv din economii, relocări de fonduri între axele prioritare ale programului operațional, cheltuieli neeligibile declarate de autoritățile competente, precum și din orice alte asemenea cauze, rămân cheltuieli definitive la bugetul de stat”.

  Ambele scheme de ajutor – atât microgranturile, cât și granturile pentru capital de lucru, se aplică până la 30 iunie 2022. ”În situația în care beneficiarul ajutorului de stat obține decizie de soluționare a contestației în favoarea sa ulterior datei de 30 iunie 2022, cheltuielile cu acordarea ajutorului de stat se suportă din bugetul de stat


  Te-ar mai putea interesa

  Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar! Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile!

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț