• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Chesnoiu: Ajutorul Covid va fi mai mic pentru că a crescut numărul de bovine înscrise la APIA

    agrointeligenta.ro -

    Ajutorul de Covid la bovine va fi mai mic decât se așteptau fermierii. Motivul este creșterea numărului de animale înscrise pentru plata de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

    Numărul de animale înscrise în programul pentru ajutorul de Covid la bovine a crescut cu peste 42.000 faţă de anul trecut, iar acest lucru a dus la la diminuarea sprijinului, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

    ”Nu ştim cât va fi cuantumul final astăzi, dar noi trebuie să ne uităm la un complex de măsuri pe care le-am luat, pentru că pe lângă sprijinul Covid, unde am majorat alocarea faţă de anul trecut, am mărit de aproape şase ori suma alocată pentru Ajutoarele Naţionale Tranzitorii (ANT). Dacă sumele din Covid le cumulăm cu sumele din ANT, veţi vedea că suma pe care a primit-o un crescător de bovine este de peste o sută de euro pe cap de animal, ceea ce este un sprijin pe care statul a reuşit să îl aloce. Ţin foarte mult la fermieri, ţin foarte mult la crescători, dar anul acesta s-a majorat şi numărul de bovine. A crescut cu peste 42.000 numărul de bovine înscrise în programul de sprijin şi evident asta a condus la diminuarea sprijinului. Dar să nu uităm că pe lângă sectorul de bovine, anul acesta am acordat sprijin Covid şi pentru cei din sectorul avicol şi pentru cei din sectorul de creştere şi îngrăşare a porcilor, pentru că sectoarele zootehnice cele mai afectate au fost acestea: sectorul bovin, sectorul avicol şi sectorul suin, unde era evident nevoie de sprijin şi am venit cu acest pachet”, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

    1.342.340 de bovine înscrise la plata ajutorului de Covid

    Conform MADR, în prezent, numărul de beneficiari care au cerut acest ajutor se ridică la 92.103, iar cel al animalelor înscrise în program la 1.342.340, revenind astfel un cuantum de 126,83 lei/cap de vacă. Anul trecut a fost acordată o sumă de 140,37 lei/cap de vacă pentru 1.301.582 de animale, în timp ce numărul beneficiarilor era de 93.006. În 2020, sprijinul Covid a fost într-adevăr de patru ori mai mare, de 484,09 lei/cap de vacă, însă numărul de animale pentru care s-a acordat acest ajutor a fost de aproape 12 ori mai mic, respectiv 109.147, iar cel al beneficiarilor de 537.

    Adrian Chesnoiu a subliniat că, pe pe lângă ajutorul Covid şi ANT-uri, crescătorii au la dispoziţie în acest an şi alte programe programe de sprijin, respectiv ”granturile pe care le-am adus la dispoziţia fermierilor” .

    ”Fermierii vor avea acces şi la creditare pe pachetul Ucraina, dar evident vom continua şi cu alte programe de sprijin pe care le avem prinse în programul de guvernare şi în pachet. Trebuie să asigurăm stabilitate unui fermier, dacă doreşte să obţină o subvenţie cât mai mare îi putem înţelege nevoia şi dorinţa, dar totuşi trebuie să asigurăm echilibru între toate sectoarele şi sprijin pentru toţi, astfel încât să trecem cu bine peste această perioadă. Eu am vorbit cu foarte mulţi fermieri şi la finalul discuţiilor spuneau că au uitat de Ajutoarele Naţionale Tranzitorii care se dau tot din bugetul naţional şi „da, aveţi dreptate”, dacă le punem cap la cap a fost un un an în care sprijinul a fost mult mai important decât în anii precedenţi”, a subliniat Chesnoiu.

    În urmă cu trei zile, Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) solicita Guvernului să majoreze valoarea ajutorului de stat Covid 2022 la bovine pentru a permite supravieţuirea acestor ferme, în condiţiile în care acest ajutor, calculat la 126,83 de lei pe cap de bovină, ”este mult sub aşteptările membrilor AFF şi incomparabil mai mic decât cel de anul trecut”.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte