• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Elena Mateescu, ANM: ”E posibil să consemnăm cea mai secetoasă perioadă din istorie pentru Moldova”

  Roxana Dobre -

  Veste proastă pentru fermieri. Meteorologii anunță cea mai secetoasă vară din istorie în Moldova iar temperaturile vor fi foarte crescute în perioada următoare.

  Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat că este posibil ca în această vară să consemnăm cea mai secetoasă perioadă din istorie în Moldova.

  ”Este posibil să vorbim despre cea mai secetoasă perioadă din istorie în Moldova. Va fi o vreme deosebit de călduroasă, chiar caniculară în zonele sudice ale țării. Mâine contăm chiar pe valori de până la 35 de grade Celsius în bună parte din sudul țării, acolo unde și disconfortul termic va fi unul ridicat. Astăzi am înregistrat deja două recorduri ale unor temperaturi maxime zilnice, ca fiind cele mai ridicate valori maxime pentru o zi de 20 iunie, la Săcuieni, 34 de grade, față de recordul anterior, 33.8, și iată, în zona de munte, la Vârfu Vlădeasa, 21.2 grade, față de recordul anterior de 20.2 grade, iar la Turda, 33 de grade. A însemnat egalarea recordului deținut până în prezent de când se fac măsurători meteorologice și această valoare este considerată cea mai călduroasă zi de 20 iunie pentru această stație de până în prezent”, a precizat Mateescu pentru antena3.ro.

  Începe canicula în sudul țării

  Șefa ANM a anunțat că pentru sudul țării se preconizează zile caniculare, cu temperaturi ce ating 35 de grade. ”Mâine, așa cum spuneam, vreme călduroasă, caniculară în sudul țării, 35 de grade. De asemenea, miercuri și joi contăm pe valori de până la 33 în partea de vest, sud-vest, chiar și sud a țării, iar sfârșitul de săptămână, mai ales sâmbătă și duminică, din nou, contăm pe valori de 34-35 în bună parte din țară.

  Este o vreme mai caldă pentru ultimă decadă a unei luni iunie în țara noastră, dar cred că trebuie să consemnăm în special durata zilelor în care valorile de temperaturi vor depăși 34-35 de grade și cu cât această durată este una mai lungă, mai mult de 3-5 zile consecutive, cu atât și disconfortul termic va fi unul relativ ridicat. Cel puțin până la sfârșitul lunii iunie contăm pe o vreme mai caldă pentru că, așa cum arată și estimările pentru următoarele 4 săptămâni, săptămâna 20-27 iunie și chiar 27 iunie 4 iulie, păstrează semnalul unor valori de temperaturi, în medie mai ridicat decât în mod obișnuit pentru aceste intervale și nu în ultimul rând deficitare”, a mai spus șefa ANM.

  Căldura puternică agravează fenomenul de secetă

  Elena Mateescu a completat că seceta s-a instalat deja în unele zone agricole, astfel că produce deja efecte asupra agriculturii.

  ”Trebuie să vorbim și de fenomenul de secetă, pentru că, căldura din această perioadă, asociată și cu insuficiența și lipsa precipitațiilor, vor accentua fenomenul de secetă în bună parte din țară, dar mai ales în jumătatea estică, acolo unde seceta este una puternică și chiar extremă.

  Și putem să confirmăm la acest moment că perioada 1 septembrie 2021 iată, până în prezent, 15 iunie 2022 este a cincea perioadă cea mai secetoasă din istorie a măsurătorilor meteorologice și dacă perioada următoare va fi în continuare, va păstra semnalul unui deficit de precipitații, cu siguranță în zona Moldovei, în Dobrogea sau în cea mai mare parte a Munteniei, dar și în sudul Olteniei sau în vestul Crișanei și al Maramureșului, seceta va putea să aibă efecte asupra agriculturii”, a mai precizat Mateescu.

  Acesta a mai spus că vor mai fi și perioade în care instabilitatea atmosferică să mai fie de interes. ”Chiar și mâine (miercuri 22 iunie nr.) este posibil în zona montană, local în partea de centru-est, sud, sud-est a țării, nu la cotele pe care le-am avut, pentru că pe măsură ce masa de aer tropical se va instala și va aborda zona țării noastre mai multe zile consecutive, cu siguranță și gradul de instabilitate nu va mai putea fi la fel de accentuat așa cum a fost în prima jumătate a lunii iunie, însă de interes rămân temperaturile ridicate și vreau să menționez faptul că pentru agricultură, maxima unei zile în care să aducă un disconfort termic pentru culturi este de 32 de grade.

  Iată că, în asociere cu lipsa precipitațiilor mai multe zile consecutive și pe fondul unei secete, deja instalată de multă vreme în zona Moldovei, așa cum menționam în Dobrogea sau în Muntenia, cu siguranță această perioadă va putea fi una dificilă”, a mai arătat directoarea ANM.

  Cea mai secetoasă perioadă din istorie în Moldova

  În data de 17 iunie, Centru Regional de Climatologie deja a dat un comunicat privind perioada de caniculă de la începutul săptămânii, de la finele săptămânii trecute, din 17 iunie și posibil până la sfârșitul lunii iunie, pe asociată și cu deficitul de precipitații în zona de sud și sud-est a Europei, acolo unde, în aceste condiții, cu siguranță fenomenul de secetă se va putea accentua, iar canicula va putea crea o stare de disconfort termic, pentru că, așa cum menționam, mai multe zile consecutive cu valori de 33-34 sau peste 35 de grade vor determina un disconfort termic relativ ridicat.


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii

  Ultimele știri

  Floarea-soarelui din Siliștea Crucii, județul Dolj, se dezvoltă viguros cu îngrășămintele Fertilland de la Rodbun Semănătorile no-till de la KINZE – în fermele din România prin Dicor Land Paradisul Cireșelor și-a deschis porțile! Vizitatorii pot mânca fructe pe săturate și să își culeagă cireșe pentru acasă