• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii pot depune cererile pentru subvenția anuală de 200 euro la hectar

    Roxana Dobre -

    Se depun cererile pentru subvenția de 200 euro/ha! Fermierii care vor să beneficieze de plata pe hectar aprobată de Guvern pot depune începând din 21 iunie, la Direcțiile Agricole Județene (DAJ), solicitările pentru subvenție, după ce Hotărârea nr. 782/2022 privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum”, în anul 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare.

    Cultivatorii de cartofi pot depune la Direcțiile Agricole Județene (DAJ) cererea de înscriere în programul care le poate aduce în 2022 un cuantum de 200 euro pe hectar. Responsabilii desemnaţi cu primirea cererilor din cadrul DAJ, în prezenţa potenţialilor beneficiari, verifică sumele rămase şi potenţial a fi primite prin prezenta schemă de ajutor de minimis, rezultate după însumarea ajutoarelor de minimis primite pe durata a trei exerciţii financiare, respectiv ajutoarele acordate în cele două exerciţii financiare precedente şi în exerciţiul financiar în cauză, şi până la concurenţa sumei de 20.000 euro, potrivit art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

    Citiți și: Guvernul a aprobat noua subvenție de 200 euro/ha! Cererile – până pe 15 iulie!

    Ce documente se depun odată cu cererea

    După efectuarea verificării privind sumele rămase pentru beneficiarii care au mai primit ajutoare de minimis, fermierii completează şi depun cererea de înscriere în program, însoţită de următoarele documente:

    Cererea de înscriere în program şi documentele prevăzute mai sus se depun începând cu data de 21 iunie şi până cel târziu la data de 15 iulie, inclusiv. Formularele pot fi transmisă la DAJ şi prin mijloace electronice şi/sau poştă/curierat. Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate şi datate, iar copiile trebuie să fie certificate „conform cu originalul” de către solicitant.

    În situaţia în care solicitantul utilizează suprafeţe de teren cultivate cu cartof de consum situate în judeţe/UAT diferite, acesta va formula şi depune o singură cerere de înscriere în program la DAJ unde are suprafaţa cultivată cea mai mare.

    Condiții care trebuie îndeplinite de către solicitanți:
    – să dețină minim 0,30 ha cultivați cu cartofi de consum în anul 2022
    – să facă dovada comercializării a minim 6 to/ha (dintr-o producție minimă de 15 to/ha)
    – să depună documente justificative pentru comercializarea producției până cel târziu pe data de 29 noiembrie 2022
    – să anunțe DAJ cu privire la începerea recoltării cu minim 48 de ore (și maxim 10 zile) înainte.

    Plată se face începând cu luna decembrie 2022

    Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha şi se plăteşte în lei la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2021, pentru schema de ajutor de minimis prevăzută la art. 4 alin. (1), în condiţiile prevăzute la art. 5. Plata se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.

    Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă, în anul 2022. Plățile se vor face începând cu luna decembrie după ce  până la 29 noiembrie fermierii au termen să comercializeze 6 tone/ha.

    Totul despre subvenția pentru cartof aici: Ajutor de minimis de 200 euro/ha pentru cultura de cartofi. Condiții, cereri, acte necesare


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial