• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fondul Mutual Pro Agro, întâlnire cu fermierii din Botoșani: Despăgubiri și pentru pierderile cauzate de secetă, îngheț sau inundații

    agrointeligenta.ro -

    Prin Fondul Mutual Pro Agro, fermierii români vor putea fi protejaţi integral şi de alte riscuri decât cele acoperite de firmele de asigurări, despăgubirile fiind acordate atât din contribuțiile membrilor, cât și din resursele Programului Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, care are prevăzute 200 de milioane de euro pentru a acoperi pagubele din agricultură.

    Aceste informații au fost prezentate pe larg fermierilor din Botoșani care au participat săptămâna trecută la o întâlnire-prezentare a Fondului Mutual Pro Agro.

    Beneficiile Fondului au fost evidențiate de către Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro, prima organizație de fermieri care a demarat procedura de înființare a unui fond mutual în România, care a evidențiat modalitățile de compensare de care vor beneficia fermierii înscriși în fond pentru pierderile economice cauzate de boli ale plantelor și ale animalelor sau de un incident de mediu.

    „În anul 2014, la Secțiunea Comună, cotizaţia va fi de 1.000 RON pe exploataţie. Secţiunea Comună acoperă incidentele de mediu şi alţi factori naturali. La 1.000 de RON depus de un fermier, fondul beneficiaza de 65 % contributie de la bugetul european și național, adică încă 2.000 de RON. Asta inseamna din start 3.000 de RON în bugetul Fondului Mutual. Cu cât suntem mai mulți cu atât strângem bani mai mulți și cu atât putem să-i ajutam pe acei dintre fermieri care au avut probleme. Noi strângem 1 milion de euro, iar co-finanțatea de fondurile publice este de 2 milioane de euro. Dacă într-un an nu există nicio secetă, niciun îngheț, acei bani strânși rămân acolo și în anul următor se strâng mai mulți, iar atunci când unii fermieri sunt loviți de probleme, sau chiar toți, împărțim banii în mod egal”, a precizat Alexandru Jurconi, liderul Fondului Mutual Pro Agro, citat de stiri.botosani.ro.

    Rata de despăgubire stabilită de Fondul Mutual Pro Agro este de 97 %.

    l_asociatiaproagro5small b_asociatiaproagro3small b_intalnireproagrolapremier15

    Prin înfiinţarea fondurilor mutuale, fermierii din România vor putea fi protejaţi integral şi de alte riscuri decât cele acoperite de firmele de asigurări. Un fond poate fi creat de către fermierii care deţin cel puţin 30% din suprafaţa agricolă a României şi va fi constituit din 65% contribuţie naţională şi a Uniunii Europene şi 35% din contribuţia membrilor.

    În ianuarie 2014, a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea de aprobare a Ordonanței privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale în agricultură. Cadrul legal permite înfiinţarea unor fonduri mutuale, cu menirea de a gestiona riscurile în agricultură, prin acordarea unor compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor sau ale plantelor, de un incident de mediu sau de alţi factori naturali.

    Pentru agricultorii români este de mare interes implementarea măsurii de gestionare a riscurilor prin intermediul fondurilor mutuale, inclusă în propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) pentru perioada 2014-2020. În acest sens, reprezintă o prioritate sprijinul acordat pentru înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale, în vederea creşterii capacităţii agricultorilor de a face faţă riscurilor pentru continuarea producţiei agricole şi asigurarea securităţii alimentare.

    Potrivit OuG nr. 64/2013, compensaţiile financiare se plătesc de către fondul mutual direct membrilor care au înregistrat pierderi economice determinate de următoarele evenimente:
    a) bolile animalelor care figurează în lista stabilită de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor şi/sau în anexa I la Decizia 2009/470/CE a Consiliului din 25 mai 2009 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar;
    b) organismele dăunătoare la plante şi bolile plantelor care fac obiectul unor măsuri de combatere obligatorie sau care reprezintă un caracter excepţional;
    c) incident de mediu.

    Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investițiile private și publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală pentru perioada 2014 – 2020 este de 8,015 miliarde euro pentru 14 măsuri.

    Foto: botosaneanul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației