• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prețurile pentru rapiță au scăzut dramatic în ultimele zile

  agrointeligenta.ro -

  Prețurile rapiței pentru noua recoltă s-au prăbușit luni cu aproape 30 de euro pe piața la termen. Ultima dată când au fost prețuri și mai proaste a fost acum patru luni. Potrivit analiștilor, principalul motiv este deprecierea bruscă a prețului uleiului de palmier. Și astăzi, miercuri, 22 iunie, tranzacționarea la rapiță s-a închis pe minus cu 25 de euro pentru cantitățile livrate în luna august.

  Prețurile rapiței au înregistrat încă de luni pierderi semnificative în urma scăderii prețurilor la uleiul de palmier. Marți, prăbușirea prețurilor pe piața futures a continuat într-un ritm accentuat. Revenirea rapidă a Indoneziei pe arena exportatoare internațională și riscurile continue de recesiune au împins întregul complex de semințe oleaginoase în roșu, arată analistul Olaf Zinke într-o analiză pentru agrarheute.com.

  Prețul uleiului de palmier la bursa de valori din Kuala Lumpur a suferit luni o scădere bruscă de 9%, scăzând la cel mai scăzut nivel de la începutul anului. Iminentul început al recoltei de rapiță în Europa pune, de asemenea, presiune asupra prețurilor.

  Semințele de rapiță Matif din noua recoltă din 2022 (data din august) au scăzut drastic luni cu 27 de euro, până la 739,75 de euro pe tonă. Acestea sunt cele mai mici prețuri pentru noua recoltă în ultimele patru luni. La mijlocul lunii mai, prețurile la rapiță pentru data din august erau de 880 de euro pe tonă. Contractele pentru luna noiembrie au scăzut și ele cu 23 euro/tonă, până la 737 de euro pe tonă.

  Marți, însă, prețurile rapiței în comerțul continuu au continuat să scadă brusc: minus 23 de euro la doar 717 de euro pe tonă.

  Pe lângă evoluția pe piața uleiului de palmier, analiștii dau vina și pe creșterea importurilor de rapiță. Aceasta implică în primul rând livrări mari de rapiță australiană în Europa de Vest.

  Până la 12 iunie, 2,6 milioane de tone de rapiță au venit din Australia în Europa în acest an de comercializare. Aceasta reprezintă o bună proporție de 50% din volumul total de import de 5,2 milioane de tone. 1,65 milioane de tone (32%) au venit din Ucraina și 611.000 de tone (12%) din Canada.

  De asemenea, și soia a alunecat adânc în roșu marți, punând o presiune suplimentară asupra prețurilor de rapiță.

  Dolarul american puternic afectează, de asemenea, prețurile semințelor oleaginoase și cerealelor pe Bursa de la Chicago, deoarece împiedică exporturile SUA. Pentru a rămâne competitive, prețurile în Europa scad și ele.

  Australia vine cu prognoze mari de recoltă, Indonezia ridică restricțiile

  Avansul rapid al semănării canola (de vară) a susținut, de asemenea, tendința negativă a prețurilor la canola europeană, deși analiștii canadieni raportează pierderi semnificative de suprafață în anumite părți din Saskatchewan și Manitoba în favoarea grâului de primăvară.

  Potrivit analiştilor, există şi o presiune considerabilă asupra preţurilor din cauza prognozei de recoltă foarte ridicată din Australia. Oficiul Australian pentru Agricultură Abares a anunţat săptămâna trecută că se aşteaptă la o recoltă australiană de rapiţă de 5,6 milioane de tone în acest an.

  Aceasta ar fi a doua cea mai mare recoltă de rapiță înregistrată în țară după rezultatul record de anul trecut de 6,5 milioane de tone.

  Cu toate acestea, majoritatea analiștilor consideră că principalul factor care determină presiunea actuală a prețurilor este evoluția pieței din Indonezia. Țara a decis să-și ridice restricțiile la exportul de ulei de palmier prin diferite măsuri, anunțând o revenire rapidă a celui mai mare exportator de ulei de palmier din lume pe plan internațional.

  Nu în ultimul rând, anunțul chinezilor privind o posibilă o reintroducere a restricțiilor Covid la Shanghai și inflația galopantă din SUA și Europa amenință, de asemenea, perspectivele pentru consumul global de ulei vegetal – care, de asemenea, influențează indirect prețurile la rapiță.


  Te-ar mai putea interesa

  Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii

  Ultimele știri

  Leguma care a atins în piață prețul unui kilogram de mușchiuleț de porc! Un fermier a câștigat procesul cu Primăria care l-a lăsat fără subvențiile de la APIA Nou val de ploi. Cantitățile de apă raportate de fermieri din mai multe județe