Treieratul grâului a început ”forțat”. Șef DAJ: ”Avem zone cu recolte la hectar de o tonă jumătate, două!”
Roxana Dobre -Producțiile aproape la jumătate față de anul trecut într-un județ agricol! Fermierii au început să intre la recoltatul grâului însă primele tone adunate de pe câmp lasă un gust amar agricultorilor. Lipsa precipitațiilor a diminuat drastic recoltele, iar fermierii abia dacă au ce duce în hambare.
Vremea total neprielnică pentru cultura de păioase i-a forțat pe fermieri să intre mai devreme la treierat. ”Au început recoltatul destul de timid. Se treieră la orz și grâu, dar producțiile nu sunt comparabile cu cele de anul trecut, adică sunt unele chiar mici. Mai exact, avem și zone cu recolte la hectar de o tonă jumătate, două, și până la trei tone, trei tone și jumătate”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, conform sansanews.ro.
Producții la jumătate comparativ cu 2021
Cosmin Florea a mai afirmat că fermierii din județul Buzău se află la un prag de 700-800 de hectare treierate dintr-un total de 55.000 de hectare cultivate cu grâu iar producțiile sunt dezamăgitoare.
”Sperăm să se îmbunătățească această producție, dar șansele sunt destul de mici. Anul trecut, am avut producții bune, a fost un an de excepție, la orz 5-6 tone, la grâu la fel, dar cred că o să ne situăm undeva la nivelul de mijloc al acelui an, la jumătate”, a mai spus șeful DAJ.
Grâul s-a maturizat forțat
Directorul DAJ Buzău a mai subliniat că 2022 va fi un an agricol destul de dificil din cauza lipsei precipitațiilor. Iarna nu a nins, iar în primăvară nu a plouat, iar acum deficitul de apă din sol afectează plantele care deși au avut o răsărire bună au intrat forțat în maturitate.
„Anul agricol la Buzău este unul destul de dificil, chiar dacă culturile de primăvară sunt răsărite și apar a fi destul de uniforme până la acest moment, ele suferă de deficitul de umiditate care s-a manifestat încă din iarnă și a fost unul extrem de mare. Ploile căzute în ianuarie au fost cumulate 4,5 litri, în februarie 7,8 litri, în martie aproximativ 25 de litri, în aprilie au fost ceva mai consistente 33 de litri, dar pentru grâu și orz, cultura din toamnă, până în aprilie – mai, au fost destul de tardive”, a explicat Cosmin Florea.
Reamintim că producţia totală de grâu din 2021 a fost de 11,44 milioane tone, fiind cea mai mare producţie înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană, cu o creştere cu 5,03 milioane tone faţă de anul 2020 şi cu 1,14 milioane tone faţă de anul 2019, conform datelor Ministerul Agriculturii.
Conform sursei citate, România are un potențial însămânțat de 2.150 milioane hectare în cazul culturii de grâu.