• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce legume se pot cultiva lângă castraveți

    agrointeligenta.ro -

    Legume care se pot cultiva lângă castraveți. Plante vecine bune pentru castraveți. Ce plante – legume, flori, ierburi aromatice, sunt compatibile pentru cultivare în același loc cu castraveții.

    Înainte de a planta răsaduri de castraveți, aveți în vedere vecinii potriviți pentru această cultură. Sănătatea castraveților, cantitatea și calitatea recoltei vor depinde de aceasta.

    De ce castraveții cresc bine și rodesc bine lângă unele culturi, în timp ce lângă altele se îmbolnăvesc și au o producție mică? Vecinătatea plantelor are un impact asupra culturilor, un impact care poate fi atât favorabil, cât și negativ. Este deosebit de important să se țină cont de acest lucru în cazul când mai multe culturi sunt poziționate într-un spațiu restrâns din grădină sau din solar.

    Legume care se pot cultiva lângă castraveți

    Legumele care se pot cultiva lângă castraveți includ în primul rând cruciferele, adică toate vărzoasele. Îngrijirea celor două tipuri de culturi este similară, așa că producția bună va fi mai ușor de obținut.

    Cultura de ceapă și usturoi lângă castraveți este considerată o combinație de succes. În primul rând culturile de ceapă și usturoi resping unii dăunător ai castravețilori, și în al doilea rând nu dăunează recoltei de castraveți (acest lucru este reciproc). Cu toate acestea, o anumită distanță trebuie păstrată între ceapă și castraveți, deoarece udarea cepei este redusă cu o lună înainte de recoltare, pe când castraveții au nevoie de umiditate în această perioadă.

    Legumele care nu se recomandă a fi plantate lângă castraveți includ toate tipurile de dovleci și pepeni, dar și solanaceele precum roșiile sau vinetele. Nici morcovii nu se împacă bine cu castraveții întrucât ambele culturi au nevoie de mulți nutrienți, ceea ce face ca ambele tipuri de plante să se lupte pentru supraviețuire.

    Există un risc dacă plantați ridichi lângă castraveți. Această cultură trebuie poziționată la marginea zonei cu castraveți încât legumele rădăcinoase să nu aglomereze sistemul radicular al culturii de castraveți Aceeași situație este și cu alte legume rădăcinoase aparținând altor familii, de exemplu, sfecla. Pentru un castravete, este o cultură vecină de succes, dar este optim să o plantați nu direct sub plantele de castraveți, ci puțin în lateral.

    Floarea-soarelui și porumbul sunt „însoțitori” buni pentru castraveții: acestea pot asigura o protecție împotriva razelor directe ale soarelui, a curenților și nu vor concura pentru aceeași nutrienți.

    Un alt „vecin” mare înalt sunt culturile leguminoase. Acestea pot fi poziționate și între plantele de castraveți întrucât vor ajuta cultura prin îmbogățirea solului cu azot.

    De asemenea, nu se va întâmpla nimic rău dacă plantați căpșune lângă castraveți.

    Roșii plantate lângă castraveți

    Se pot planta roșii lângă castraveți?

    În general, acest lucru este posibil. Dar totuși, este mai bine să nu crești castraveți și roșii în aceeași seră sau pe același pat în pământ, deoarece aceste plante au nevoie de condiții diferite pentru creștere și fructificare.

    Roșii Castraveți
    • Iubesc temperaturile moderate și aerul uscat.
    • Necesită ventilație regulată în solar sau seră.
    • Au o nevoie ridicată de fertilizare.
    • Preferă udarea la rădăcină.
    • Iubesc temperaturile ridicate și umiditatea ridicată.
    • Nu tolerează curenții de aer.
    • Nu necesită fertilizare abundentă dacă la plantare a fost introdusă suficientă materie organică.
    • Preferă udarea abundentă și stropirile frecvente.

    După cum se poate observa din tabel, este destul de dificil să creați condiții atât de diferite în interiorul solarului sau serei pentru a cultiva ambele culturi – cea de roșii sau de castraveți. Este mai bine să plantați castraveți și roșii în sere separate.

    Ardei cultivați lângă castraveți

    Se pot planta ardei lângă castraveți?

    Plantarea ardeilor lângă castraveți nu vă va ușura deloc munca în grădină sau în solar. Pe de o parte, ardeii și castraveții preferă același climat cald, fără curenți, nu sunt înrudiți și nu concurează pentru hrană, dar au nevoie de condiții diferite de creștere. Prin urmare, nu este întotdeauna posibil să obțineți o recoltă bună a acestor legume dacă le cultivați într-un spațiu comun.

    Dacă doriți să cutlivați ardei și castraveți într-un singur solar, lasați o anumită distanță între cele două culturi. În caz contrar, va trebui să monitorizați în mod constant dacă umiditatea ridicată dăunează ardeiului, sau dacă frunzele castraveților se ofilesc.

    Dovlecei lângă castraveți

    Se pot planta dovlecei lângă castraveți?

    Plantarea dovleceilor lângă castraveți trebuie să țină cont de faptul că ambele legume fac parte din aceeași familie Cucurbitacee și au nevoie de condiții similare de creștere.

    Grădinarii cu experiență spun că vecinătatea dovleceilor cu castraveții este posibil numai dacă frunzele dovleceilor să le umbresc foarte tare pe cele de castraveți, iar plantele vor avea suficientă umiditate. O altă problemă poate apărea la polenizare – care se poate face deficitar, sau la apariția unor boli sau dăunători comuni. În plus, țineți cont că sistemul radicular puternic al dovlecelului poate inhiba rădăcinile castraveților, ceea ce va interfera cu dezvoltarea completă și fructificarea acestuia.

    Toate aceste motive fac ca dovleceii să fie vecini buni pentru castraveți, însă nu vecini excepționali.

    Cartofi lângă castraveți

    Se pot planta cartofi lângă castraveți?

    Cartofii nu se recomandă a fi cultivați lângă castraveți, deși ambele culturi fac parte din familii diferite de legume. Riscul major vine din faptul că ambele culturi sunt sensibile la Cartofii sunt un vecin nedorit pentru castraveți, în ciuda relației lor îndepărtate. Ambele culturi sunt susceptibile la mană, ceea ce poate afecta grav randamentul plantelor. De asemenea, în timpul aplicării tratamentelor la  cartofi, o parte din substanțele chimice pot cădea pe castraveți. Prin urmare, nu merită să vă asumați riscuri și să plantați aceste plante în apropiere. Adevărat, experiența unor locuitori de vară este mai favorabilă, dar numai cu condiția ca castraveții să fie cultivați sub un o folie protectoare.

    Varză lângă castraveți

    Se poate planta varză lângă castraveți?

    Culturile de crucifere se comportă perfect în vecinătatea castraveților, așa că le puteți planta în apropiere nu numai în sol deschis, ci și într-o seră sau solar. Ambele culturi iubesc udarea abundentă, așa că va fi mai ușor să îngrijiți plantațiile.

    Porumb lângă castraveți

    Se poate pune porumb lângă castraveți?

    Porumbul lângă castraveți reprezintă o vecinătate bună pentru ambele culturi și poate crește semnificativ randamentul castraveților. Porumbul va deveni un adevarat suport pentru frunzele de castravete care pot fi chiar palisate de tulpina porumbului. În plus, porumbul va proteja castraveții de vânt și de soarele arzător.

    Sistemele radiculare ale acestor culturi nu concurează pentru hrană, dar uneori un castravete poate avea lipsă de azot. Prin urmare, monitorizați cu atenție starea plantelor și fertilizați în mod regulat.

    Vinete lângă castraveți

    Se pot planta vinete lângă castraveți?

    Vinetele, ca și castraveții, sunt plante termofile, dar preferă aerul uscat, nu tolerează umbra, așa că nu va fi ușor pentru aceste culturi să se înțeleagă într-un solar, seră sau grădină. Dacă doriți, le puteți așeza la distanța maximă unul de celălalt sau le puteți separa cu o o zonă-tampon.

    Se poate pune mazăre lângă castraveți?

    Cultivarea mazării lângă castraveți este chiar recomandată. Pe lângă mazăre, și fasolea este un vecin bun lângă castraveți. Leguminoasele îmbogățesc solul cu azot, așa că este util să le semănați de-a lungul perimetrului patului de castraveți sau în mijlocul culturii. După recoltarea păstăilor de mazăre și fasole, pur și simplu tăiați plantele, lăsând rădăcinile în pământ, astfel încât să îi îmbunătățiți fertilitatea. Puteți planta leguminoasele și lângă castraveții dintr-o seră sau solar.

    Căpșuni lângă castraveți

    Se pot planta căpșuni lângă castraveți?

    Plantarea căpșunilor lângă castraveți este benefică pentru ambele culturi. Nu veniți însă cu cultura de căpșuni pe un sol pe care ați avut anterior cultură de castraveți.

    Usturoi lângă castraveți

    Ce poate pune usturoi lângă castraveți?

    Usutroi lîngă castraveți – o discuție unde părerile legumicultorilor sunt împărțite. Dacă mulți spun că nu există nici beneficii, nici riscuri, alții consideră că apropierea celor două culturi încetinește dezvoltarea castraveților. Sunt și grădinari care consideră că usturoiul protejează castraveții de anumite boli și de afide. În general, toate părerile sunt îndreptățite. Pentru a obține un efect pozitiv din cultivarea usturoiului lângă castraveți, păstrați o distanță de cel puțin jumătate de metru între cele două culturi.

    Ceapă lângă castraveți

    Se cultivă ceapă lângă castraveți?

    Ceapa este „prietenă” cu castraveții, așa că puteți efectua în siguranță o astfel de vecinătate, păstrând însă o mică distanță între culturi.  Cu o lună înainte de recoltarea cepei, este necesar să se reducă udarea și pot exista dificultăți în asigurarea umidității pentru castraveți. Prin urmare, plantați aceste două culturi în paturi învecinate, astfel încât vă va fi mai ușor să aveți grijă de ele.

    Datorită fitoncidelor, ceapa va proteja castraveții de dăunători, în special de acarienii, și de multe boli.

    Pepeni lângă castraveți

    Se pot cultiva pepeni lângă castraveți?

    Pepenele verde și pepenele galben, ca și castravetele, aparțin aceleiași familii, prin urmare, pe de o parte, nu sunt vecini periculoși, dar, pe de altă parte, pot apărea unele probleme. De exemplu, lipsa de nutriție, unele boli comune sau polenizarea deficitară pot cauza alterări la nivelul gustului recoltei.

    În grădină, puteți cultiva pepenii lângă castraveți, dar în solar sau seră ar fi bine să rămâneți rezervați la această vecinătate a culturilor.

    Se pot cultiva diferite soiuri de castraveți unul lângă altul?

    Diferite soiuri de castraveți se pot cultiva în același loc numai dacă plantele sunt de aceeași talie, de aceeași înălțime. Nu trebuie să plantați în vecinătate castraveți care prezintă diferențe de înălțime întrucât plantele de talie mai mică vor beneficia de mai puțină lumină.

    Dacă aveți de gând să obțineți semințe pentru anul următor, atunci este mai bine să nu plantați diferite soiuri împreună, astfel încât să nu aibă loc polenizarea încrucișată.

    Compatibilitate Plante
    Ce se poate planta lângă castraveți Varză, porumb, mazăre, fasole, sfeclă, porumb, ceapă, țelină, spanac, floarea-soarelui, viță de vie, gălbenele.
    Ce nu se poate planta lângă castraveți Cartofi, dovleac, pepene verde, pepene galben, ierburi aromatice (excepție: mărar), deoarece strică gustul fructelor.
    Opinii împărțite privind vecinătatea cu castraveții Roșii, vinete, ardei gras, dovlecei, usturoi, salată verde, ridichi.
    Plante aromatice care se pot cultiva lângă castraveți

    Ce ierburi aromatice se pot planta lângă castraveți

    Mai multe ierburi aromatice nu se pot cultiva lângă castraveți întrucât uleiurile lor volatile pot afecta gustul recoltei de castraveți. În această categorie intră busuiocul, cimbrul sau rozmarinul.

    Mărarul, menta, pătrunjelul, feniculul sau rucola se pot cultiva în siguranță lângă castraveți.

    Dacă lângă castraveți crește varza, completați această vecinătate cu frunze de țelină (dar în acest caz va trebui să renunțați la pătrunjel și mărar, pentru că nu cresc bine în acea zonă). Țelina respinge unii dăunători din culturile de varză și castraveți și favorizează creșterea legumelor. Castravetele și spanacul coexistă bine pe aceeași creastă.

    Concluzie. Cele mai bune culturi de ierburi ca vecini pentru castraveți sunt mărarul, menta, pătrunjelul, feniculul, rucola, țelina.

    Flori care se pot pune lângă castraveți

    Ce flori se pot planta lângă castraveți

    Straturile de castraveți poate fi completate cu flori care acționează ca substanțe respingătoare, protejând nu doar castraveții, ci și alte culturi de legume care cresc în apropiere. Gălbenelele resping dăunători precum musca albă, musca de ceapă, gărgărița, viermii, afidele și nematozii.

    Acolo unde crește planta nasturtium – năsturelul (Tropaeolum), nu există loc pentru muștele albe, iar această plantă luptă, de asemenea, cu boala târzie.

    Limacșii și melcii vor fi alungați de gălbenele, iar la sfârșitul sezonului, culturile de castraveți pot fi folosite în siguranță și ca gunoi de grajd verde.

    Salvia nu ar trebui să fie plantată lângă castraveți: în ciuda capacității sale similare de a respinge melcii și limacșii, nu tolerează excesul de umiditate care îi place atât de mult culturii de castraveți.

    Florile capricioase (de exemplu, lobelia sau petunia) nu sunt potrivite ca vecini pentru castraveți.

    Concluzie. Vecinii excelenți pentru castraveți vor fi culturi de flori precum gălbenelele sau nasturtium – năsturelul.

    ogorod.ru


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd