• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul motorinei în campania de recoltare. Cât plătesc pe litru fermierii din mai multe județe

    Angelica Lefter -

    Prețul motorinei pentru fermieri în campania de recoltare. Cât plătesc pe litru agricultorii care au început secerișul în mai multe regiuni ale țării.

    Încă de la începutul campaniei de recoltare, fermierii ne-au semnalat o creștere a prețurilor la motorină. Scumpirea a venit la pachet cu o scădere a prețurilor de achiziție la cereale și rapiță.

    Victor Chivu, fermier din Teleorman

    Subvenția de 50 de bani pe litru nu are impact asupra prețurilor majorate

    În partea de sud a țării, în județul Teleorman, la Conțești, fermierul Victor Chivu, membru al Asociației Forța Fermierilor, lucrează în prezent 700 de hectare cultivate cu grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui. Agricultorul și-a făcut provizii în ceea ce privește motorina pentru campania de recoltare.

    ”Eu mi-am făcut achiziții când era în jur de 7,5 lei/litru și am făcut un stoc atunci de 30 de tone. În mare mi-ar ajunge pentru această campanie de recoltat. Eu am mai vorbit și am auzit că la grâu se vehiculează 1,15 lei/kilogram și eu mi-am făcut un calcul, dacă fac la hectar 5 tone de grâu, 5 de porumb, la 1,5 lei/kilogram aș ieși cât să-mi plătesc datoriile. Tona de uree am luat-o cu aproape 7.000 de lei. Anul trecut, în primăvară am dat 1.450 de lei pe tonă, cum facem, cum rezolvăm? Au ieșit Iohannis și Ciucă să ne spună că ne dau la motorină 0,50 lei. Dar ce înseamnă 0,50 de lei? Un nimic. Până acum 2 ani aveam 1.850 de lei pe tonă la motorină și acum avem 1,65 lei/litru subvenție. Păi atunci era 4,5 lei litrul de motorină și acum este 9,5 lei. Adică a crescut brusc cu 60%, ce să fac eu să încerc să ajung să-mi plătesc datoriile? Este o situație foarte gravă!”, a tras un semnal de alarmă fermierul Victor Chivu.

    Vasile Balcan, fondatorul Marsat Neamț

    Prețul transporturilor de cereale s-au dublat

    În zona de est, în județul Neamț, fermierul Vasile Balcan, fondatorul companiei de transport cereale Marsat și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, spune că vede o problemă în creșterea zilnică a prețurilor la pompă. Per total fermierul nemțean are culturi pe 1.300 de hectare, de orz, rapiță și grâu.

    ”Problema este că zilnic prețurile tot cresc, nu poți prevede ce și cum. Practic stocuri nu ne-am făcut, că tot am achiziționat la nevoile curente ale lunii. E clar că prețurile de acum la carburanți sunt mult, mult prea mari pentru agricultură. La noi 1,6 cât este la subvenția la acciză este puțin. Nu sunt multe de spus. Cel mai drastic e că prețurile la achiziții la cereale au scăzut foarte mult. Cheltuielile cu transportul cerealelor la Constanța aproape că s-a dublat. Toate care au intervenit între timp au contribuit la asta, dar cel mai drastic este prețul motorinei. Dacă înainte costul pe auto era undeva la 90-100 de lei pe tonă, acum te duci la 200 de lei ușor pe tonă, vorbind de la noi, de la Roman la Constanța”, a menționat fermierul Vasile Balcan, care de curând a inaugurat noul sediu al companiei și prima unitate de prelucrare integrală a porumbului în valoare de aproximativ 4,5 milioane de euro.

    Valentin Popa, fermier din Călărași

    Fermierii care alimentează la pompă, cei mai afectați

    În județul Călărași, Valentin Popa, vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, s-a arătat foarte îngrijorat în legătură cu prețurile deja exorbitant de mari la motorină.

    ”Nu mi-am făcut achiziții de motorină pentru campania de recoltat. Motorina o iau de regulă în momentul în care mă și apuc de lucrări. De exemplu, dacă mâine încep lucrările la arat, o iau direct din benzinărie pentru cât am de lucru. Iau motorină când trebuie să alimentez tractoarele, iar la noi la benzinărie s-a dus undeva la 9,40 lei/litru, este inadmisibil la acest moment să te duci să iei motorină la acest preț și să faci agricultură în cazul în care grâul la noi deja s-a dus la 1,5 lei/kilogram. Deci grâul scade la preț și motorina și celelalte inputuri urcă. Nu știu unde vom ajunge, eu nu dau vina pe nimeni, că nu poate un ministru sau un prim-ministru să decidă bursa sau prețurile traderilor, dar este bătaie de joc pentru fermieri”, a comentat Valentin Popa.

    Dan Herțeg, fermier din Arad

    Stocuri de motorină la prețul de 8,96 lei pe litru

    În vestul țării, la Arad, fermierul Dan Herțeg resimte la fel de acut scumpirea la motorină. Fermierul din Semlac lucrează 3.000 de hectare de teren cultivat cu cereale și a reușit să își facă stocuri de motorină pentru campanie.

    ”Mi-am depozitat 40.000 de litri săptămânile acestea, cantitatea necesară pentru cele două ferme, la prețul de 8,96 lei pe litru. Acum o lună am făcut aprovizionarea, am luat cu 0,50 lei mai puțin, aproape de benzinărie prețul, sau cu cât a dat Guvernul acesta mai puțin, cu 0,50 lei litrul. Nu cred că prețul motorinei va mai scădea, noi am luat en-gros, este mai ieftin cu 0,50 de lei decât la pompă, dar nu pot face o prognoză. Am terminat recoltatul la rapiță, iar ieri am început la grâu foarte puțin, 12 hectare. Toate recoltele au fost mai slabe din cauza secetei în principiu”, a menționat fermierul arădean.

    Valentin Mărginean, fermier în județul Mureș (foto: zi-de-zi.ro)

    În Ardeal, prețurile au ajuns la 9,50 de lei pentru un litru de motorină 

    În zona Ardealului, fermierul Valentin Mărginean, administratorul Klaus Agrar SRL din Adămuş, gestionează peste 1.500 de hectare de teren din Valea Târnavei Mici, la limita judeţelor Mureş şi Alba. Fermierul crede că la prețul acesta al motorinei nu se mai poate face agricultură.

    ”Stoc de motorină nu putem spune că am făcut, avem motorină doar pentru începutul campaniei, pentru primele zile. Am alimentat la prețul de 8,1 lei/litru, cred că acum o lună. Atunci am luat mai mult, acum mai avem 15 tone, este nesemnificativ. Am achiziționat en-gros, dar nu este vorba despre o reducere semnificativă, nu e diferență mare de preț, 0,20 lei/litru. Sperăm că va mai scădea prețul motorinei, altfel nu știu ce să facem cu prețul acesta la motorină. Subvenția aceea de 1 leu și ceva se vedea când era motorina 5-6 lei, acum este nesemnificativă, nu mai reprezintă aproape nimic. 9,50 lei/litru, este foarte mult, vorbim de motorina pe care o folosim la tractoare. Zilnic folosim 2 tone și ceva”, a explicat și fermierul ardelean Valentin Mărginean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Achiziții angro de la distribuitorii de motorină

    Pe partea Galațiului, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din zona Moldovei, Gavrilă Tuchiluș, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că are un consum mare de carburant în fermă și dacă lucrurile vor rămâne așa, nu va putea susține toate lucrările viitoare.

    ”Noi ne-am luat motorină de la aproape 1 august, cu 8,20 lei/litru. Am luat la vremea respectivă 150 de tone. Avem de recoltat 2.000 de hectare, dar noi și pregătim din spate, balotăm, transportăm că avem și 1.500 de animale, 500 de vaci și 1.300 de capre. Pentru mine, cum va evolua prețul motorinei este o incertitudine. Banii aceștia, 0,50 lei/litru, sunt nesemnificativi pentru consumurile care sunt astăzi, pentru că terenurile sunt uscate. Avem compromise culturile într-o proporție foarte mare. În ceea ce privește motorina noi luăm printr-un dealer direct de la rafinărie și prețurile sunt mai mici, lucrăm cu ei de ani de zile și consumăm peste 1.000 și ceva de tone de motorină pe an, dar în aceste condiții este exclus să putem susține toate lucrările agricole”, a concluzionat cu tristețe fermierul gălățean.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”