Solarul de legume. Costul investiției per metru pătrat și profitul pe an
agrointeligenta.ro -Prețul pentru construirea unui solar de legume a încetat să mai fie unul accesibil pentru toți românii. Scumpirea materialelor a făcut ca, în prezent, ridicarea unui solar să poată fi făcută cu un cost minim de 50-60 de euro pe metrul pătrat.
”Pentru o familie de două persoane, indicația cea mai clară este să plece de la 500 mp în prima fază, construcții standardizate pe galvan nu dintr-astea care mai merg pe țeavă neagră vopsită, revopsită. E undeva la 50 – 60 euro/mp – astăzi ne raportăm la euro că asta e, vrem nu vrem, nu ne-a plăcut să trecem la monedă dar o suferim că e pe pielea noastră. Se duce undeva la 1 miliard jumate în lei vechi ca să-și facă o construcție. Dar, construcțiile nu trebuie să depășească lungimea de 50 de metri. Când spun lucrul ăsta, va avea o aerare naturală, nu va mai folosi o ventilare electrică și e altceva”, a declarat Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe, în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, emisiune difuzată zilnic, de luni până joi, de la ora 10:00.
După ridicarea unui modul de 500 de metri pătrați, o familie poate lua în calcul extinderea exploatației numai dacă are în vedere și costul cu forța de muncă suplimentară.
”500 de metri pătrați și să aibă posibilitatea să facă extinderea la încă un modul de 500. Dacă atunci va considera ca va mai extinde, obligatoriu îi va mai trebui una sau două persoane angajate pe sezonul recoltării”, a explicat Gheorghe Vlad.
Profitul din afacerea cu legume
Profitul pe care îl aduce un solar de legume este unul modest, în ciuda investiției făcute și a muncii depuse.
”Îi rămâne un net de 25.000 lei profit pe an. La 2 culturi – să ținem cont, e cultura 1, cultura a 2-a, sumele se adună pentru că noi folosim suprafața intensiv. Deci acei 10.000 de euro fără toate cheltuielile – net profitul lui fără salarizarea care și aceea va fi inclusă. Astăzi 90% cred că din producătorii agricoli nu vor avea pensii și va fi o mare problemă pentru că ei au lucrat în gospodării fără să-și plătească acele indemnizații către CAS, CASS”, a punctat președintele OIPA Legume-Fructe.
Suprafețele de solar și seră – în scădere
Cea mai mare dezamăgire a producătorilor de legume în spații protejate este reprezentată de prețurile mici la achiziție. Este motivul pentru care suprafețele cultivate cu legume în sere și solarii s-au diminuat enorm în ultimii ani.
”Suprafețele sunt în scădere, s-au eliminat acele spații protejate care le-am moștenit odată – de la 3000 ha de sere, astăzi avem sub 50 ha de seră productivă – vorbim de seră comercială. Spațiile protejate urcaseră undeva la 8.000-10.000 se duseseră ca suprafață. Astăzi din datele pe care le am și informațiile din teren la firul ierbii cum spunem noi, sunt undeva la 7.000 de hectare și ele nu produc la capacitate. De ce nu produc? Pentru că impedimentul cel mai mare a fost prețul care l-au dat tot timpul jos către prețul de cost al producătorului rețelele de retaileri”, a explicat Gheorghe Vlad la AgroStrategia.
AgroStrategia. Invitat: Gheorghe Vlad, președinte OIPA Legume-Fructe (22.06.2022)