• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăierea săgeților de usturoi. Când și cum se taie tulpinile florale la usturoi

    Mircea Olteanu -

    Tăierea tulpinilor florale, a săgeților de usturoi, este o lucrare importantă la această cultură. Când se taie tulpinile la usturoi, cum se face tăierea și beneficiile acestei intervenții, în acest articol.

    Vara, la mijlocul lunii iunie – iulie, la usturoiul de toamnă încep să crească lăstarii purtători de flori. Planta oferă acestor lăstari o mulțime de substanțe nutritive, astfel că recolta de usturoi poate pierde din calitate. Din acest motiv se recomandă înlăturarea săgeților de usturoi imediat după apariția acestora.

    Când se taie tulpinile florale, săgețile de usturoi

    Când se taie săgețile de usturoi. Despre momentul în care să tăiați vârfurile lăstarilor, părerile cultivatorilor diferă. Mulți cred că tăierea tulpinilor florale trebuie făcută imediat ce apar pedunculii, astfel încât creșterea lor să nu afecteze formarea frunzelor și bulbilor. Însă există un „dar”: chiar dacă vârfurile sunt îndepărtate devreme, nu veți putea opri creșterea lăstarilor – pur și simplu vor continua să crească în sus, ceea ce înseamnă că, după ceva timp, vârfurile vor trebui eliminate din nou.

    Alți grădinari însă spun că trebuie să așteptați până când vârfurile încep să se răsucească. Îndepărtarea săgeților în această etapă va elimina necesitatea repetării procedurii, deoarece lăstarii noi nu vor avea timp să crească. Dar problema este că, înainte ca vârfurile să se răsucească, vor extrage substanțe nutritive din plantă, ceea ce va afecta dezvoltarea bulbului.

    Pentru a evita problemele, tăiați tulpinile florale de usturoi când acestea au atins lungimea de 10-15 cm. În această etapă, săgețile nu au extras încă toate substanțele nutritive din bulb și este puțin probabil să aibă timp să crească din nou.

    Cum se taie tulpinile florale la usturoi

    Indiferent de modul în care alegeți să eliminați săgeților de usturoi, îndepărtarea lor nu ar trebui să dăuneze plantei. În niciun caz să nu scoateți planta din pământ – aceasta este o modalitate sigură de a pierde usturoiul, deoarece se deteriorează sistemul radicular și tulpina acestuia. O metodă mai blândă este ciupirea sau ruperea vârfului de la baza lăstarului, dar nu este atât de simplu: tăietura va fi neuniformă și va dura mult timp pentru a se vindeca.

    Cea mai bună tăiere a tulpinilor floare la usturoi se face cu o foarfecă sau cu un cuțit și să se taie vârful la o înălțime de 1 cm de bază.

    Cel mai potrivit moment al zilei pentru a elimina săgețile usturoilui este dimineața unei zile însorite. Datorită căldurii razelor solare, secțiunea tăiată se va usca, iar riscul infectării plantei va scădea.

    Când nu este nevoie să tăiați tulpinile florale ale usturoiului

    De-a lungul anilor, usturoiul devine mai mic, astfel că pentru a obține o recoltă bună trebuie întinerit periodic (la fiecare 3-5 ani). Puteți întineri usturoiul cu ajutorul bulbilor aerieni care cresc pe lăstarii înfloriți. Vârfurile usturoiului de iarnă pot genera zeci sau chiar câteva sute de bulbi, care vor servi ca o sămânță excelentă.

    Pentru a vă pregăti pentru plantarea usturoiului de primăvară, păstrați câteva plante din timpul verii, astfel încât bulbii de aer să se poată dezvolta. Vârfurile se vor răsuci mai întâi și apoi se vor îndrepta (de obicei, acest lucru se întâmplă la mijlocul lunii august) – atunci le puteți recolta. Plantele se leagă în ciorchini și se atârnă într-un loc uscat (de exemplu, în pod) timp de 3-4 săptămâni. Când tulpina se usucă, tăiați bulbii pe care trebuie să-i împachetați în hârtie de ziar și să-i depozitați într-un loc întunecat, la o temperatură a aerului de 18-20 grade Celsius.

    În februarie (cu aproximativ o lună jumătate înainte de plantare), puneți bulbii la frigider și uscați-i, după care trebuie tratați cu o soluție diluată de permanganat de potasiu. Plantați bulbii în găuri de 3-4 cm adâncime (distanța dintre găuri – 3 cm, între rânduri – 15 cm). Apoi trebuie să udați, să afânați și să puneți mulci pe sol.

    Tratamente pe bază de săgeți de usturoi

    Tulpinile florale sau săgețile de usturoi nu trebuie aruncate, ci ele pot fi folosite pentru a combate insectele dăunătoare.

    Tulpinile florale ajută la combaterea mai multor dăunători, precum afidele și acarienii. Se taie mărunt o jumătate de kilogram de lăstari, se pun într-un borcan de trei litri, se umple borcanul cu apă caldă (până la vârful borcanului) și se lasă compoziția să stea 5 zile într-un loc întunecat. Se strecoară infuzia, se toarnă într-o găleată și se diluează cu apă. Astfel, la 60 g de infuzie se adaugă 10 litri de apă (în plus se pune și 50 g de săpun de casă, dizolvat în prealabil în apă). Se pulverizează culturile afectate de dăunători de două ori (la un interval de 4 zile) cu soluția rezultată.

    Pentru a scăpa de musca morcovului, tratați plantele următoarea compoziție: 50 g de așchii de săpun, 200 g de tulpini florale tocate (le puteți mărunți cu ajutorul unei mașini de tocat) se adaugă în 10 litri de apă și se amestecă. Când săpunul s-a dizolvat, tratați plantele cu amestecul obținut.

    Rețetă cu tulpini florale de la usturoi

    Beneficiul lăstarilor de usturoi este că sunt extrem de bogați în oligoelemente (sodiu, potasiu, sulf) și alte minerale. În plus, sunt foarte gustoși dacă sunt pregătiți corect. Există multe rețete pentru o varietate de feluri de mâncare: vârfurile sunt prăjite, marinate, înăbușite etc. Puteți pune germeni de usturoi într-o salată sau un dressing.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale