• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Eurodeputat: Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro, iar un litru de lapte 20 de euro

  agrointeligenta.ro -

  Fără subvenții europene, fără sprijinul fermierilor prin Politica Agricolă Comună, un kilogram de carne de porc ar costa 60 de euro și nu 6 euro, avertizează europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul României.

  Nu de puține ori sunt discuții în spațiul public legate de banii pe care ar trebui să-i primească fermierii astfel încât sa își păstreze capacitatea de a produce alimente de calitate și la prețuri accesibile pentru consumatori.

  ”Se creează astfel o falsă problemă că uneori fermierii primesc prea mulți bani și că ei nu se întorc în economie! La o primă vedere și o analiză economică rudimentară, fără să se înțeleagă prea multe, poate fi reală aserțiunea cu rata de întoarcere în economie! Se pierde însă din vedere un lucru esențial! Fără acești bani din subvenții sau plăți directe, cum vreți să le spuneți, costul pe unitatea de produs ar fi de 10 ori mai mare!”, a explicat Daniel Buda, precizând că a ridicat aceste probleme în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din această săptămână, participând la o dezbatere pe marginea prezentării de către un reprezentant al Comisiei (DG AGRI) a raportului de evaluare a politicii de informare privind politica agricolă comună (PAC).

  Conform lui Daniel Buda, dacă astăzi, într-o medie europeană, kilogramul de carne de porc este 6 euro, fără aceste subvenții pentru fermieri, kilogramul ar costa poate 60 de euro. ”La fel și cu litru de lapte unde avem un preț mediu de 2 euro, s-ar duce în 15-20 de euro! De ce?! Simplu! Costurile de producție în agricultură sunt foarte mari! Și nu doar în România, ci în întreaga lume. Iar fermierul, în mod paradoxal, nu este un tonomat unde să bagi un euro și să scoți litru de lapte! Este și el un om, cu familie, cu copii la școală, cu nevoi personale și care de multe ori muncește în condiții care îți stârnesc empatie când stai pe canapeaua din living umblând la aerul condiționat ca să nu te doară capul!”, a explicat europarlamentarul român.

  ”Am mai spus asta și în cadrul Comisiei AGRI, unde din păcate avem de-a face cu unele abordări ale Comisiei desprinse din realitate, pentru că nu-i așa, nici aici nu sunt “toate cu lapte “. Cel mai bun barometru pentru viața la țară ar fi să ne facem o evaluare fiecare și să ne gândim câți dintre noi ne-am îndemna copilul să fie fermier într-o fermă de vaci de lapte de exemplu! Și atunci sigur că putem avea un răspuns. De ce noi, cei din Comisia de Agricultură și cei din Comisia de Dezvoltare Regională țipăm ca din gură de șarpe când Comisia Europeană, vrea să mai taie o felie din banii fermierilor sau a primarilor și să-i pună la dispoziția unor structuri care să dezvolte diverse capacități care au prea puține legături cu agricultura! Nu întâmplător le spuneam colegilor că cel mult le dam bălegarul pentru biogaz și nicidecum bani fermierilor! Deși chiar și bălegarul este un produs indispensabil având în vedere prețul îngrășămintelor!”, a punctat Daniel Buda.

  Acesta consideră că toți consumatorii trebuie să fie informați în mod corect de aspectele legate de banii investiți în agricultură iar decidenții politici să înțeleagă că fermierul nu este doar “un dispecer al banilor“ pe care uneori îl mută dintr-un “jeb în alt jeb“! ”Asta dacă nu-i lovesc creșterea prețurilor între timp și umblă la alocația copilului să își completeze nevoile financiare!”, a încheiat Daniel Buda mesajul postat pe pagina sa de Facebook.


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM Micii fermieri – sprijin de 37.000 de euro pe fermă. Decizia, la nivel european Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h!

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar