• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Val de furie după focurile de armă trase asupra fermierilor care protestează în Olanda

    Mircea Olteanu -

    Fermierii furioși au protestat miercuri în fața secției de poliției unde erau deținuți trei fermieri arestați în timpul manifestațiilor din Olanda împotriva planurilor autorităților de reducere drastică a emisiilor de azot, informează portalul agrarheute.com.

    Marți, poliția din Olanda a tras mai multe focuri de armă după ce fermierii au încercat să intre cu un tractor în mașinile de poliție, însă nu s-au înregistrat victime.

    În urma incidentului au fost reținuți trei fermieri, fiind vorba, potrivit poliției, despre un bărbat de 46 de ani, din comuna Opsterland, precum și despre un bărbat de 34 de ani și un tânăr de 16 ani, ambii din comuna Heerenveen. Ei au participat la blocarea unei autostrăzii.

    În multe locuri din Olanda, fermierii au aprins baloți de paie și containere cu deșeuri, relatează publicația De Volkskrant.

    Tânărul de 16 ani a condus tractorul asupra căruia un polițist a tras cu arma de serviciu în timpul protestelor de marți seară. Adolescentul, care nu a fost rănit, a fost reținut împreună cu ceilalți doi fermieri sub suspiciunea de tentativă de omor.

    Mai multe persoane au fost amenințate cu arma de foc

    Miercuri seară, cei trei fermieri au fost eliberați din închisoare, parchetul considerând că nu există vreun motiv pentru prelungirea stării de arest.

    Autoritățile au demarat o anchetă menită să clarifice ce s-a întâmplat exact în timpul incidentului, când forțele de ordine au recurs la armele de foc.

    Părinții tânărului iau în calcul depunerea unei plângeri împotriva poliției, a indicat avocatului lor.

    Înregistrări video realizate cu telefonul mobil arată, de asemenea, un ofițer care amenință cu arma de foc un șofer de tractor și un alt conducător auto.

    Noi arestări după protestele de miercuri

    Între timp, poliția din localitatea Bleiswijk, în apropiere de Haga, a reținut câțiva fermieri, aparent fiind vorba de 19 persoane. Fermierii reținuți au participat la blocarea centrelor de distribuție ale lanțurilor de supermarketuri și au refuzat să se conformeze solicitărilor de eliminare a barierelor care blocau accesul spre depozite.

    Din cauza blocării centrelor de distribuție, în multe părți ale țării, consumatorii observă rafturi goale în supermarketuri, lipsind în special produsele proaspete, cum ar fi lactatele și legumele.

    Autoritățile au confiscat tractoarele implicate în blocadă. Fermierii vor putea să le ridice din nou „la o dată ulterioară”.

    Cu toate acestea, fermierii olandezi își continuă protestele față de planurile Guvernului de a reduce la jumătate emisiile poluante provenite din sectorul agricol, cel mai mare generator de azot în Olanda. Autoritățile centrale au impus reduceri ale emisiilor de până la 70% în multe zone agricole și până la 95% în apropierea ariilor naturale protejate. Măsurile ar conduce la închiderea a 30% dintre fermele olandeze, iar în cazul pășunilor care nu respectă noile norme se vor putea lua măsuri de naționalizare a suprafețelor, potrivit unor surse.

    Agricultura este un sector cheie în cadrul economiei olandeze, contribuind cu exporturi în valoare de aproape 105 miliarde de euro în 2021. Dar sectorul generează și o cantitate însemnată de gaze poluante, în ciuda faptului că fermierii iau măsuri pentru a-și reduce emisiile.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor