• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Petre Daea a organizat întâlniri de urgență cu fermierii afectați de secetă

    Roxana Dobre -

    Întâlniri de urgență cu fermierii afectați de secetă. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut în ultimele zile mai multe discuții cu agricultorii și vizite în teren în județele cele mai afectate de lipsa precipitațiilor: Brăila, Galați și Vrancea.

    Petre Daea și-a început noul mandat cu un tur de forță în județele afectate de secetă. Prima oprire a agricultorului a fost în județul Brăila, după care a mers la Galați și apoi în Vrancea.

    „Ieri (vineri – n.r.) am fost la Brăila și am văzut în aproape cele 300.000 de hectare care sunt amenajate la irigat, culturile din perimetrul irigabil sunt în regulă, deci nu avem calamități în acest perimetru. Astăzi (sâmbătă – n.r.) sunt în Galați. Din 291.000 de hectare, care este suprafața arabilă a acestui județ, pentru 88.000 de hectare au fost încheiate contracte de irigare. Culturile se irigă. În perimetrele pe care le avem în funcțiune, nde instalațiile asigură apă la plante, nu avem pierderi de recoltă”, a declarat Petre Daea în direct la Digi 24.

    O parte din discuțiile de la Galațio s-au purtat chiar la stația de pompare SRP1 Vânători, aflată în folosință gratuită la FOUAI Câmpia Covurlui (foto: viata-libera.ro)

    În cadrul vizitelor în teren, Petre Daea a fost însoțit de directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare – ANIF, iar din evaluarea din teren au reieșit direcții importante de acțiune, direcții ce au fost discutate și cu autoritățile locale județene.

    ”Până în anul 2025, 50% din suprafața agricolă a județului Galați va fi irigată! Vorbim de o investiție de peste 100 de milioane de euro care va rezolva, pe de o parte, situația creată de secetă, iar pe de altă parte va asigura creșterea producției agricole din județ și crearea de noi locuri de muncă pentru gălățeni, contribuind la ameliorarea crizei alimentare. La discuțiile de astăzi au participat și colegii mei parlamentari PSD Galați, președintele CJ Galați Costel Fotea primari din județ și primarul municipiului Galați Pucheanu Ionuț. Am toată încrederea în domnul ministru Daea că va înterveni rapid cu măsuri care să îi ajute pe fermieri, pentru că el este omul care nu promite, el face! Despre calamități, ministrul Daea se va pronunța public, după ce va avea situația reală din întreaga țară. La întrebarea mea, legată de necesitatea acordării ajutorului fermierilor afectați, opinia personală a domnului ministru a fost: ”trebuie și imediat. Pericolul este în lanț, lupt din răsputeri, fac tot ce trebuie zi de zi, dar nu mă pot pronunța acum!”, a anunțat rezultatul discuțiilor deputatul PSD de Galați, Laurențiu Viorel Gîdei într-o postare pe pagina sa de Facebook.

    Și Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, a anunțat că a avut discuții cu noul ministru al agriculturii, iar o întâlnire de urgență a fost organizată cu fermierii: ”Întâlnire de urgență la Galați cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru a vedea în teren efectele secetei prelungite care a lovit agricultura gălățeană și pentru a discuta despre cum pot fi sprijiniți fermierii. La doar o zi de la învestirea în funcție, ministrul Agriculturii a venit de urgență la Galați pentru a discuta cu fermierii și pentru a vedea la fața locului efectele secetei, precum și sistemele de irigații și cum pot fi ele extinse cât mai repede”

    La Vrancea, canalul Siret-Bărăgan este speranța fermierilor

    După Galați, ministrul Daea a mers la Vrancea, unul dintre județe cele mai afectate de seceta din acest an. Despre discuțiile avute cu șeful MADR a făcut o serie de declarații prefectul Nicușor Halici care a anunțat pe pagina sa de Facebook că Petre Daea a dat asigurări că va investi întreaga sa expertiză pentru investițiile din Canalul Siret-Bărăgan.

    Petre Daea – vizită în județul Galați

    ”Problemele cu care ne confruntăm în agricultură, puternic afectată de secetă, sunt prioritatea noastră. Și exact despre asta am discutat, pentru a găsi cât mai repede soluțiile de care e nevoie ca să putem veni în sprijinul tuturor vrâncenilor care fac agricultură în Vrancea și să le asigurăm condițiile normale ca aceștia să producă hrana necesară pentru oameni și pentru animalele domestice. Ministrul Agriculturii m-a asigurat că va depune toate eforturile și va investi întreaga sa expertiză pentru a asigura finanțarea și implicit construirea tronsonului de 20% rămas de executat din Canalul Siret-Bărăgan, până la km 26,6. Petre Daea a fost însoțit de Directorul General ANIF, căruia i-a solicitat să identifice toate resursele necesare pentru soluțiile propuse de autoritățile din Vrancea în vederea diminuării impactului secetei și dezastrului din agricultură și, foarte important, să trateze Vrancea ca o prioritate absolută. Nu în ultimul rând, ministrul m-a asigurat că, pe 20 iulie, va reveni în Vrancea alături de președintele Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În cadrul acestei vizite, va avea loc o discuție cu toți fermierii și vrâncenii care vor să știe mai multe despre sistemul antigrindină și despre efectele acestuia asupra activităților agricole și asupra mediului”, a mai subliniat Nicușor Halici.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”