• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea, în vizită la ferma familiei Burcuș, unul dintre cei mai mari producători de sămânță de porumb

    agrointeligenta.ro -

    Ferma ieșeanului Nicola Burcuș și a fiilor săi, Bogdan și Liviu Eduard, a fost vizitată de către ministrul Agriculturii, Petre Daea. Una dintre cele mai performante și mari exploatații din județul Iași, afacerea familiei Burcuș – Boga Trifești SRL – are o activitatea continuă ce nu ia pauză nici măcar duminica.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vizitat duminică, 10 iulie, ferma familiei Burcuș din Trifești, județul Iași. Exploatația a depășit încă din 2012 pragul de 2.500 de hectare, dintre care 900 de hectare numai cu porumb de sămânță. Pe partea de zootehnie, în ferma de vaci de lapte Holstein, o parte din investiții au fost făcute cu ajutorul fondurilor europene.

    ”Dis-de-dimineață m-am dus la o fermă zootehnică din Trifești, județul Iași, văzând la lucru o familie de fermieri, tată și 2 băieți, care s-au îndrăgostit de munca câmpului și de creșterea animalelor”, a scris Daea pe Facebook.

    În ferma ieșeană – recunoscută ca un mare producător de sămânță de porumb pentru branduri precum Pioneer și Dekalb, Daea l-a găsit pe unul dintre fiii lui Nicolae Burcuș, pe Bogdan Burcuș, în vârstă de 38 de ani.

    ”În fața grajdului, în haine de lucru, nebărbierit, cu aparatul de ras închis în trusa personală pe care nu a deschis-o din dorința de a nu trezi soția și copilul la ora plecării la serviciu, fermierul Burcuş Bogdan de 38 de ani era în fermă la muncă, de 6 ore, pentru a coordona activitățile zilnice”, a spus Daea.

    Fermă de 2.000 de vaci de lapte Holstein

    Ministrul a vorbit cu tânărul fermier despre afacerea cu vaci de lapte a familiei, o afacere bazată pe creșterea vacilor Holstein cu o productivitate înaltă. Ferma are 2.000 de capete de vaci, dintre care 850 la muls cu o producție medie zilnică de 38 de litri de lapte pe cap de animal.

    ”Cu satisfacția muncii împlinite îmi relata dragostea față de animale care a început de la 18 ani, iar după terminarea liceului a rămas aici, construind grajduri, unde se adăpostesc 2000 taurine, din care 850 vaci la muls, de la care se obțin zilnic în jur de 38 mii litri de lapte, cu o scădere de 3 mii litri în ultimele zile, din cauza temperaturilor ridicate. La sfârșitul discuției purtate pe linia grajdului, îmi destăinuie faptul că este tot timpul ocupat și că astăzi are în câmp peste 200 oameni în loturile de hibridare la porumb. Și ca să dovedească acest lucru, mi-a făcut invitația de a le vedea”, care aplecat ulterior cu Bogdan Burcuș la castratrea porumbului.

    Petre Daea la castrarea manuală a porumbului

    ”Mergând la fața locului am putut constata cu satisfacție că tânărul fermier este pur și simplu îndrăgostit de meseria pe care și-a ales-o, cultivarea terenului și creșterea animalelor. Azi, duminică, în zi de relaxare, iscusitul fermier a considerat mai importantă verificarea manuală a operațiunii de castrare a plantelor- mamă, pentru a nu risca impurificarea și scăderea valorii genetice a materialului semincer aflat în câmpul deschis, într-o căldură copleșitoare, chiar dacă era dimineață. Acest exemplu de preocupare și dăruire, specific fermierilor români, m-a determinat să postez imaginile acestea, subliniind faptul că, în agricultură, nu se ține seama de vreme și de vremuri, de zile de odihnă, ci de pretențiile pe care le au animalele și plantele, cărora le lipsește din codul genetic calendarul odihnei.n Am dorit să împărtășesc această bucurie cu dumneavoastră, arătând imaginile celor care trudesc în agricultură. Mâncarea se face greu, cu pasiune, dragoste și multă muncă! Un sincer bravo pentru familia Burcuş și un strâns de mână pentru tinerii ingineri Bogdan și Liviu. Exemple de urmat! Bravo lor!”, a mai scris Daea pe Facebook.

    Nicolae Burcuș și fiul său, Bogdan (foto: Bună Ziua Iași)

    Nicu Burcuș se numără printre fermierii pe care Petre Daea i-a premiat în octombrie 2019 la Romexpo, București.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!