• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un nou val de caniculă. Șefa ANM a anunțat că temperaturile vor depăși 37 de grade Celsius

    Roxana Dobre -

    Precipitații deficitare și temperaturi extreme sunt prognozate de meteorologi pentru perioada următoare. Directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a anunțat cum va evolua vremea în perioada următoare, când fermierii sunt cu ochii pe cer după orice urmă de ploaie care să stingă arșița care s-a instalat deja în culturi.

    ”Așa cum arată și perspectiva pentru următoarele trei săptămâni, la acest moment, estimările arată în continuare un semnal pentru cantități de precipitații deficitare, iar de la mijlocul săptămânii viitoare, de joi, temperaturi în creștere, care să se apropie din nou de pragul unei zile de caniculă 34-36 de grade. Se întoarce canicula. Din 18 iulie valul de căldură se va putea intensifica, și este posibil să consemnăm perioade frecvente consecutive cu valori posibil peste 37 de grade Celsius. Zonele cele mai afectate, la început partea de vest a țării, apoi și sudul și sud-estul țării. Zonele extracarpatice, acolo unde discutăm despre seceta pedologica extremă. Cu siguranță acele săptămâni vor fi definitorii pentru ceea ce înseamnă agricultura, dar mai ales pregătirea pentru ceea ce înseamnă noul an agricol. Vom vedea luna august mai caldă decât în mod obișnuit”, a mai spus șefa ANM, al Antena 3.

    Graficul ploilor din ultima perioadă 

    Elena Mateescu a mai arătat că de la 1 septembrie 2021 și până în prezent, doar în două luni am avut cantități peste normele climatologice specifice perioadei din calendar, respectiv decembrie și aprilie.

    ”Din luna mai și iunie, iată, deficite accentuate. Luni care sunt perioade critice pentru culturi. Și vorbim de un iunie foarte secetos, a treia luna cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor meteorologice, și a cincea cea mai caldă. Și nici iulie, din păcate, la acest moment, acoperă doar 45% din normal, mai puțin de jumătate din necesarul de precipitații. Din punct de vedere agro-meteorologic, vorbim de o seceta pedologică extremă în Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Bărăgan, Banat, Crișana, Maramureș, acolo unde deficitele de apă sunt deosebit de accentuate”, a completat aceasta.

    Cum arată prognoza oficială pe următoarele două săptămâni

    ANM a publicat oficial o prognoză a temperaturilor și ploilor în intervalul 11 iulie – 24 iulie. Astfel pentru zona Banatului, intervalul va debuta cu valori termice diurne apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 25…29 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9…13 grade, în medie). Din 14 iulie însă, vremea se va încălzi semnificativ, devenind călduroasă (temperaturi maxime de 31…34 de grade şi minime de 15…19 grade, mediat regional). Pentru perioada 18 – 22 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic.

    Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni, ploi de scurtă durată fiind posibile pe spaţii mici doar la începutul intervalului şi în jurul datei de 16 iulie.

    În Crișana în primele zile ale intervalului, vremea va fi relativ răcoroasă (respectiv temperaturi maxime de 22…25 de grade şi minime de 9…14 grade, în medie). După data de 14 iulie însă, temperaturile ce vor fi în creştere semnificativă vor caracteriza o vreme predominant călduroasă, cu valori mediate regional de 30…34 de grade în orele după-amiezilor şi 14…18 grade noaptea. Estimările prognostice indică pentru perioada 18 – 22 iulie o intensificare a valului de căldură, cu temperaturi caniculare şi disconfort termic accentuat.

    Toată perioada va fi caracterizată de deficit pluviometric, fiind de aşteptat doar ploi de scurtă durată, slabe cantitativ şi cu caracter local în primele zile.

    În Transilvania, în primele zile ale intervalului, vremea va fi răcoroasă, cu temperaturi maxime de 20…23 de grade şi minime de 8…13 grade, mediat regional. Din data de 14 iulie însă, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, va predomina vremea caldă, chiar călduroasă în unele zile în jumătatea de vest a regiunii, astfel că, în medie, vor fi valori diurne de 27…32 de grade şi nocturne 12…16 grade. Pentru perioada 19 – 22 iulie este estimată intensificarea şi extinderea unui val de căldură ce va aduce local temperaturi caniculare şi disconfort accentuat.

    Deşi în primele zile ale intervalului pe alocuri va ploua, regimul pluviometric va fi în ansamblu deficitar.

    Pentru Maramureș, meteorologii prognozează că în primele zile, va fi o vreme răcoroasă, cu maxime termice de 19…23 de grade şi minime de 9…12 grade. Din data de 14 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, va predomina vremea călduroasă, cu precădere la câmpie, cu valori de 27…32 de grade în orele după-amiezilor şi 12…16 grade pe timpul nopţilor, mediat regional. Pentru perioada 18 – 22 iulie este estimat un val de căldură persistent, în intensificare, cu caniculă şi disconfort accentuat în mare parte a regiunii.

    La începutul intervalului vor fi ploi locale, de scurtă durată, totuşi regimul pluviometric al perioadei de referinţă va fi deficitar.

    În zona Moldovei, în primele zile, vremea va fi răcoroasă în nordul regiunii, iar în rest se vor înregistra temperaturi apropiate de normele perioadei (maxime de 21…27 de grade şi minime de 10…14 grade). Din data de 14 iulie, va predomina o vreme călduroasă în majoritatea zilelor, cu valori la amiază de 30…34 de grade şi nocturne de 13…18 grade (posibil cu o uşoară răcorire în
    jumătatea de nord a regiunii în 16 iulie), apoi cu val de cădură în intensificare ce se estimează a persista între 19 şi 22 iulie.

    Regimul pluviometric se va menţine deficitar şi în aceste două săptămâni, ploi în general slabe urmând a fi pe suprafeţe restrânse din nordul şi vestul regiunii, în prima parte a intervalului.

    Pentru Dobrogea, ANM anunță că în primele zile, valorile temperaturii aerului vor caracteriza o vreme relativ răcoroasă în zona costieră (cu 23…26 de grade ziua) şi normală pentru această perioadă în vestul regiunii, unde vor fi 26…29 de grade; minimele termice ale acestui interval vor fi de 15…19 grade. După 14 iulie, vremea va deveni călduroasă în partea continentală (maxime de 31…34 grade) în timp ce litoralul va avea un regim termic agreabil, cu 28…29 de grade după-amiaza. În perioada 19 – 23 iulie însă, este estimat un regim termic canicular şi disconfort ridicat în mare parte a regiunii şi valori de 30…33 de grade la malul mării.

    Deşi în după-amiezile primelor zile pe alocuri vor fi ploi de scurtă durată, deficitul pluviometric va caracteriza întregul interval de prognoză.

    În Muntenia, intervalul va debuta cu un regim termic diurn agreabil, cu valori în medie de 25…29 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9…15 grade). Din 14 iulie însă, vremea va deveni
    călduroasă (temperaturi maxime în general de 30…34 de grade şi minime de 14…18 grade), iar între 18 şi 22 iulie estimările prognostice indică o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic.

    Pe tot parcursul intervalului, se va menţine regimul pluviometric deficitar, ploi de scurtă durată, slabe cantitativ fiind posibile doar pe spaţii mici la începutul perioadei şi în jurul datei de 16 iulie.

    În Oltenia, intervalul va debuta cu un regim termic diurn agreabil, cu valori în medie de 25…28 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9…14 grade). Din 14 iulie însă, vremea se va încălzi
    semnificativ, devenind călduroasă (temperaturi maxime în general de 30…34 de grade şi minime de 14…18 grade), iar între 18 şi 22 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură
    şi accentuarea disconfortului termic.

    Deficitul pluviometric va fi accentuat, fiind de aşteptat doar ploi de scurtă durată şi pe spaţii restrânse în jurul datei de 16 iulie.


    Te-ar mai putea interesa

    Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată! Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi Mii de hectare de teren agricol – scoase la licitație în Ucraina. Arenda pornește de la 200 euro/ha

    Ultimele știri

    Polonia continuă să domine piața europeană a cărnii de pui Alertă meteo de ploi, descărcări electrice și vânt în 13 județe Turcia ridică parțial interdicția importurilor de grâu