Fructe lăsate să cadă pe jos și să se strice pentru că nu vine nimeni să le culeagă
Mircea Olteanu -Fructe lăsate să cadă pe jos și să se strice. O imagine dezolantă dintr-o livadă de caiși unde nu mai vine nimeni să culeagă recolta coaptă.
Problema cauzată de lipsa forței de muncă este din ce în ce mai gravă în Italia, unde, doar în sectorul agricol, lipsesc 100.000 de muncitori sezonieri. În lipsa acestora, mii de tone de fructe valoroase vor rămâne neculese anul acesta, iar în multe locuri, fermierii pur și simplu abandonează și lasă nesupravegheate livezi întregi, informează portalul de știri freshplaza.com.
„Italia se prăbușește, la fel și afacerile ei. Aceasta este realitatea dură. În timp ce, pe de o parte, sunt cei care caută personal pentru a-și menține afacerile, pe de altă parte sunt cei care stau cu plăcere acasă și primesc ajutoare sociale. În fiecare zi sunt nevoit să decid ce lot de caise să abandonez, lucrătorii disponibili nu sunt suficienți pentru a acoperi toate hectarele. În momentul de față sunt 45 de operatori care recoltează fructe cu sâmbure, dar aș avea nevoie de cel puțin încă 30 pentru a garanta două operațiuni pe cultură”, explică Vincenzo Favale, un antreprenor din Montalbano Jonico (Matera), care are un teren de 25 de hectare cu fructe cu sâmburi (caise, piersici și nectarine).
„În ultimele săptămâni, am contactat zeci de persoane, oferind un contract imediat și un salariu net de 45 de euro/zi pentru 6 ore și 40 de minute de muncă. Mulți dintre ei mi-au spus că beneficiază de ajutoare de stat și nu sunt interesați să lucreze, pentru că ar fi neeconomic. Am încercat să iau legătura și cu agenți din Apulia, dar nici ei nu m-au putut ajuta. Sunt in mare dificultate: din cauza căldurii, producțiile de caise s-au suprapus, adică este nevoie urgentă de operatori. Culeg din soiurile Rubista, Flopria, Mediabel, Orange Rubis în același timp și voi începe cu Lady Cot în curând, peste câteva zile”, a adăugat italianul.
„Lucrezi un an întreg și, când vine momentul recoltării, nu ai suficienți oameni care să o facă. Am reușit o singură operațiune de recoltare pentru unele soiuri, în timp ce altele au fost complet abandonate. Speram ca sutele de muncitori de la culturile de căpșuni să se mute la fructele cu sâmbure după terminare lor, dar ei au preferat să primească indemnizație de șomaj și mulți dintre ei s-au întors efectiv în țările lor de origine, așteptând să se întoarcă în Italia pentru a acumula numărul necesar de zile”, a explicat el.
Vincenzo Favale a subliniat că „problema este că, încercând să economisești tot ce poți, nu economisești nicio cheltuială, iar apoi, bineînțeles, ai surprize neplăcute când vine sfârșitul sezonului”.