• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Granturile și microgranturile de 5.000 de euro – blocate la plată. Ministru: În momentul de față nu avem banii alocați!

  Roxana Dobre -

  Fermierii careu au aplicat pentru Măsura 2 din cadrul schemei de ajutoare de stat pentru sectorul agro-alimentar nu vor putea să primească primele granturi de câte 5.000-120.000 de euro înainte de începutul lunii august 2022, când este așteptată prima rectificare bugetară a anului. Situația este similară și pentru Măsura 1, cea a microgranturilor de 5.000 de euro.

  Până la momentul plății, aplicanții care au semnat contracte de finanțare vor mai fi verificați, a declarat recent ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, chestionat de StartupCafe.ro.

  „În momentul de față, noi ne-am încadrat în obligații în sensul în care am încheiat, până la data de 30 iunie, contractele de finanțare. Se știe, acest program diferă față de celelalte programe ca mod de implementare. Fiind timp limitat până la 30 iunie pentru a prinde cadrul temporar Covid, întâi am încheiat contractele iar verificările vor fi ulterior. Așteptăm un răspuns de la colegii de la STS pentru a ne permite accesul în platformă pentru a începe verificările. Oricum ar fi, noi în momentul de față nu avem banii alocați. Se va întâmpla acest lucru în momentul rectificării”, a declarat, Cadariu, conform sursei citate.

  Rectificarea bugetară s-a anunțat pentru începutul lunii august, potrivit acestuia.

  Și directoarea Direcției de programe pentru IMM din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Camelia Taină, a explicat că nu sunt șanse pentru începerea plăților la Măsura 2 a schemei de ajutoare IMM Agri-Food înainte de rectificarea bugetară.

  „Înainte de rectificarea bugetară, MAT (Ministrul Antreprenoriatului și Turismului – n.r.) a mai făcut demersuri pentru obținerea de credite bugetare pentru acest program, în sensul în care am solicitat Ministerului de Finanțe să întrebe alți ordonatori de credite dacă există disponibile bugetare pentru alocarea în acest proiect european. Nu avem încă răspuns pe tema asta, dar mă îndoiesc că vom avea foarte mult succes înainte de rectificarea bugetară”, a spus directoarea.

  „Cât despre verificări, la momentul ăsta, imediat ce vom finaliza împreună cu partenerii de la STS partea de back office, vom începe verificarea încadrării în categoria IMM pentru beneficiari. La ajutoarele de stat, sunt două criterii de eligibilitate pe care le avem de verificat înainte de a face plățile în program”, a completat ea, răspunzând întrebărilor reporterului StartupCafe.ro.

  Reamintim că Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a făcut publică lista contractelor de finanțare semnate în cadrul programului IMM AGRI-FOOD (granturi pentru capital de lucru). Schema a avut un buget alocat de 250 de milioane de euro și un plafon de maxim 120.0000 de euro per beneficiar.

  Conform unui anunț al MAT, care a fost publicat pe pagina proprie, lista poate fi consultată aici: ListaFinalaContracteAgriFood

  MAT a mai precizat că din totalul aplicanților înscriși în cadrul programului IMM-AGRI FOOD (granturi pentru capital de lucru), respectiv 10.961 de societăți cu activitate în domeniul agroalimentar, s-au semnat 3.474 de contracte de finanțare în sumă totală de aproximativ 249.500.000 euro.


  Te-ar mai putea interesa

  Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM VTol Agrobee 200, cea mai mare dronă agricolă poate pulveriza 380 de hectare pe zi

  Ultimele știri

  Floarea-soarelui din Siliștea Crucii, județul Dolj, se dezvoltă viguros cu îngrășămintele Fertilland de la Rodbun Semănătorile no-till de la KINZE – în fermele din România prin Dicor Land Paradisul Cireșelor și-a deschis porțile! Vizitatorii pot mânca fructe pe săturate și să își culeagă cireșe pentru acasă