• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ACEBOP: Campania „Opriți Pesta Porcină Africană” a fost prelungită pentru fermieri și gospodari

    Roxana Dobre -

    Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) anunță că o campanie de impact în sectorul zootehnic a fost prelungită pentru al treilea an consecutiv. Este vorba despre campania „Opriți Pesta Porcină Africană”  în care sunt implicați fermierii, gospodarii, medicii veterinari, vânătorii, entitățile locale și în general cei care vin în contact cu porcii și mistreții sau au capacități decizionale pe acest subiect.

    Campania „Opriți Pesta Porcină Africană” face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene și ale altor organisme internaționale de a stopa răspândirea PPA în Uniunea Europeană și în țările vecine. Organizată de European Food Safety Authority (EFSA) se adresează fermierilor, gospodarilor, medicilor veterinari, vânătorilor, entităților locale, în general celor care vin în contact cu porcii și mistreții sau au capacități decizionale pe acest subiect.

    „Oprirea pestei porcine africane” a fost extinsă pentru al treilea an consecutiv

    Campania este condusă în parteneriat cu autoritățile locale din optsprezece țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.

    Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România participă voluntar la această campanie, care urmărește să crească gradul de conștientizare în rândul populației pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane.

    ”Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă care se răspândește în regiuni din Europa care până acum nu erau afectate. Răspândirea bolii reprezintă o amenințare globală și a dus la pierderi devastatoare pentru crescătorii de porci din Europa și nu numai.Lucrăm împreună cu partenerii din cadrul autorităților locale, pentru a ajunge la fermierii ale căror animale și mijloace de trai au fost afectate de această boală mortală. Campania #StopASF are ca scop informarea fermierilor, precum și a medicilor veterinari și a vânătorilor, cu privire la ceea ce trebuie să urmărească, cu mesajul nostru de a detecta, preveni și raporta”, a specificat Bernhard Url, directorul executiv al EFSA.

    Creșterea porcinelor reprezintă 8,5% din producția totală a sectorului agricol din UE

    Uniunea Europeană (UE) este cel mai mare exportator de porcine și produse de porc din întreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai importante activități economice din sectorul agricol din Europa. Creșterea porcinelor reprezintă 8,5% din producția totală a sectorului agricol din UE. Cererea mondială de carne de porc este în creștere, ceea ce ar putea duce la creșterea producției în Europa.

    Cu toate acestea, industria creșterii porcilor continuă să se confrunte cu amenințarea serioasă a pestei porcine africane (PPA), care provoacă daune economice semnificative la nivel național, în Europa și în afara acesteia. Boala extrem de contagioasă se răspândește în regiuni din Europa care anterior nu erau afectate.

    Ce este Pesta Porcină Africană?

    PPA este o boală devastatoare care afecteză porcii domestici și sălbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoacă perturbări socio-economice în multe țări. Zonele afectate de PPA suferă pierderi semnificative din cauza deceselor animalelor, restricțiilor privind exportul cărnii și animalelor, dar și din cauza costurilor privind măsurile de control. Eradicarea bolii poate dura câțiva ani.

    În momentul de față nu există vaccinuri aprobate pentru PPA în Europa, astfel încât un focar poate duce la sacrificarea unui număr mare de porci crescuți în ferme într-o zonă afectată. Boala este încă prezentă în multe regiuni din Europa (Bulgaria, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Moldova, Nordul Macedoniei, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina), deși există deosebiri importante între diferitele zone.

    Detectare, Prevenire, Raportare

    Pentru că un focar PPA poate avea efecte devastatoare, prevenirea, detectarea și raportarea sunt esențiale pentru a limita răspândirea aceastei boli. Această campanie are ca scop conștientizarea fermierilor, a medicilor veterinari și a vânătorilor, oferind o înțelegere generală a PPA, care poate fi împărtășită de organizațiile naționale, regionale și locale ale specialiștilor în sănătate animală. De asemenea, campania urmărește să crească viteza de raportare și să avanseze prevenirea răspândirii bolii.

    Pentru implementarea campaniei se are în vedere utilizarea următoarelor materiale: prezentarea campaniei, infografic, broșură și kit de postări pentru rețelele de socializare. Instrumentele vor fi folosite pentru a ajuta la informarea cu privire la simptomele PPA, măsurile de biosecuritate care trebuie adoptate și cine trebuie contactat în caz de suspiciune.

    Campania, inițiată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor, urmărește să sprijine țările cu regiuni afectate și să contribuie la eradicarea pestei porcine africane în Europa.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!