• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florinel Bîrcă, ANZ: Am finalizat la timp controalele în fermele de animale care au cerut subvenții APIA

    Roxana Dobre -

    Verificările pentru subvențiile APIA au fost finalizate în fermele de animale. Inspectorii Agenției Națională pentru Zootehnie ”Prof.dr. G.K. Constantinescu” (ANZ) s-au încadrat în termenul fixat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), adică 15 august.

    După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a lansat un apel public căttre fermieri să faciliteze controlul în teren pentru inspectorii de la ANZ care fac verificările pentru subvenții, Agenția a reușit să se încadreze în termenul fixat de MADR pentru verificarea animalelor din exploatații. Crescătorii de ovine/caprine și vaci de lapte sau carne sunt pregătiți astfel în acest moment să intre la plata avansului din subvențiile pentru campania 2022, dacă Comisia Europeană va aproba solicitarea ministrului Agriculturii, Petre Daea, de a micșora data de retenție la taurine de la 6 luni la 3 luni.

    ”Am avut o ședință în această dimineață cu toți colegii din teritoriu în care mi-au confirmat că toate județele sunt finalizate. Știam de aseară că s-a finalizat controlul pentru că vorbisem cu toți inspectorii din județele care erau mai în urmă, să mă sune imediat ce finalizează, dar am vrut să avem o discuție și o situație generală, mai ales că am avut și județe care au terminat mai devreme cu câteva zile înainte de termenul-limită. După ședință am făcut o monitorizare, o trimitere către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cabinetul domnului ministru și suntem pe zero, am terminat tot ce aveam de verificat strict pentru subvenții”, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, directorul general al Agenției Națională pentru Zootehnie ,,Prof.dr. G.K. Constantinescu” (ANZ), Florinel Bîrcă.

    Ce urmează după finalizarea controalelor

    Potrivit directorului general de la ANZ, după încheierea controalelor urmează ca APIA să preia gestionarea cererii de plată și să facă verificările administrative și mai departe autorizarea la plată pentru fermierii eligibili.

    ”Controalele s-au terminat cu bine, nu au fost probleme. Noi ne pregătisem să finalizăm pe 25 august, dar după cum se știe, s-a solicitat din partea Guvernului României prin intermediul MADR, o reducere a perioadei de retenție a animalelor, la 90 de zile pentru toate speciile. În momentul acesta, dacă ai cerut retenția mai mică și controalele trebuie finalizate mai devreme pentru că în Regulamentul european spune clar că verificările se fac de regulă în perioada de retenție. Deci în momentul de față, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urmează să facă verificări administrative, și autorizarea la plată după ce demarează avansul pentru campania 2022”, a subliniat diretorul ANZ, Florinel Bîrcă.

    Acesta a completat că fermierii au înțeles importanța controalelor și au permis inspectorilor ANZ să și facă treaba în teren. De ajutor a fost și apelul Agrointeligența-AGROINTEL.RO iar crescătorii de animale au înțeles că în lipsa verificărilor nu pot intra la plata subvențiilor, dacă au fost eșantionați la control pentru anul 2022.

    ”Fermierii au fost deschiși până la urmă și au înțeles că verificările sunt obligatorii. Dar și noi am fost în aproprierea crescătorilor și am respectat riguros toate reguli privind controalele: adică i-am informat din timp că au de prezentat animalele fiindcă o parte dintre acestea, și mă refer aici mai mult la ovine, sunt în câmp sau pe vârf de munte, și acolo trebuie să ai posibilitatea să le treci printr-o poartă ca să le poți citi crotaliile cu cititorul. Pentru că verificările prevăd printre altele și controlul numărului de crotalii cu cititorul – dacă ele sunt într-un câmp deschis inspectorul care face verificările nu le poate lua la rând ca să poată citi crotaliile. Deci doar atât trebuiau să ne pună la dispoziție, aici a fost puțin o problemă să zicem din partea fermierilor”, a mai adus lămuriri Florinel Bîrcă.

    Ce fermieri rămân în ”vizorul” ANZ 

    Deși controalele pentru subvenții s-au încheiat oficial, inspectorii ANZ mai fac verificări și pentru alte tipuri de scheme de ajutor achitate prin APIA.

    ”Mai sunt și alte verificări pe care le derulăm, pentru că activitatea agenției este în proporție de 75 la sută de inspecție de stat. Este vorba despre acele controale pentru schemele de ajutor de stat acordate de Guvernul României pentru ameliorare și reproducție iar aceste verificări trebuie efectuate tot timpul anului. Pentru fermierii care au subvenții mai pot exista și alte controale, controale făcute la sesizare sau supracontroalele care se fac după perioada de control. De exemplu, dacă există o sesizare nu poți să nu îi dai curs și trebuie să faci o verificare la fața locului. Poate să fie la cei care au fost în eșantion sau la ceilalți fermieri, pentru că sesizarea poate fi făcută, dacă este temeinică, la adresa oricărui fermier unde există suspiciuni”, a mai spus directorul general al ANZ.

    Eșantionul de control pentru campania 2022 a inclus 5.233 de dosare pentru schemele de sprijin sector zootehnic. Verificările s-au făcut pentru ajutoarele naționale tranzitorii (ANT): ANTZ 9 – ovine/caprine și sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) pentru: Ovine și Caprine, Taurine din rase de carne; Vaci de lapte; Bivolițe de lapte.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor