• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a decis: România va avea trei europarlamentari în Comisia pentru agricultură de la Bruxelles

    agrointeligenta.ro -

    Pentru prima dată, România va avea un număr consistent de europarlamentari membri în Comisia pentru agricultură a Parlamentului European. Astfel, în mandatul abia început, interesele agriculturii și cele ale mediului rural românesc vor fi reprezentate la Bruxelles de către eurodeputații Laurențiu Rebega (PC), Viorica Dăncilă (PSD) și Daniel Buda (PDL).

    Un rol important îl va avea în perioada imediat următoare și Comisia de Comerț Internațional, cea care se ocupă de negocierile comerciale internaționale ale UE, inclusiv mult-discutatul acord cu SUA, și care vor avea o mare influență asupra posibilității producătorilor agricoli români de a exporta.

    În această comisie-cheie, România îl va avea membru plin pe Sorin Moisă, fostul consilier al comisarului european Dacian Cioloș, dar și un membru supleant, pe europarlamentarul Adina Vălean (PNL).

    Viroica Dancila europarlamentarViorica Dăncilă este o reprezentantă cu vechime a agriculturii românești pe plan european, ea dedicându-și și în mandatul trecut de europarlamentar cea mai mare parte a activității promovării agriculturii și satului românesc, mai ales a reprezentării femeilor în mediul rural și în activitățile specifice acestuia. “În mandatul trecut am obţinut o plată la hectar mult mai mare pentru agricultorii români. Vreau să susţin femeile din agricultură pentru că aici sunt foarte multe probleme. Au pensii mici, munca lor nu este trecută ca vechime, cu toate ca muncesc foarte mult nu beneficiază de protecţie socială”, a afirmat Viorica Dancilă, citată de Agerpres.

    Prezentantă în luna mai la dezbaterea ”România merită o EUROagricultură performantă: Soluțiile și viziunea candidaților la Parlamentul European” organizată ieri de revista Agrointeligența la Palatul Parlamentului, Viorica Dăncilă a arătat că puterea europarlamentarilor și a Parlamentului European este una semnificativă și poate contribui la soluționarea problemelor sectorului agricol în contestul comunitar. ”Marea provocare rămâne găsirea unor soluții comune într-o agricultură atât de diversificată cum este cea de la nivel european. Sunt convinsă că în perioada următoare, România va primi mai mult sprijin de la Comisia pentru agricultură a PE. (…) Prin noua PAC s-a obținut, cred eu o agricultură mai echitabilă, mai verde, care sprijină deopotrivă micii fermieri, pe cei mijlocii și pe marii producători agricoli, deopotrivă. Sprijină și tinerii, un element foarte important”, a declarat europarlamentarul.

    Laurentiu RebegaFermierul care vrea unitate

    Aflat la primul mandat la Bruxelles, tânărul Laurențiu Rebega este singurul fermier român care a reușit să obțină un mandat de europarlamentar la alegerile din 25 mai. De profesie inginer zootehnist, prahoveanul a activat în ultimii ani în sectorul agricol și a anunțat încă de la depunerea candidaturii că vrea să contribuie la consolidarea reprezentării agriculturii românești pe plan intern – în primă fază, el apreciind că o organizație agricolă puternică va putea avea o voce răsunătoare în apărarea intereselor naționale în discuțiile de la Bruxelles.

    „În momentul de faţă, eu fiind de profesie agricultor, fermier, am o propunere foarte stringentă pentru ceea ce înseamnă producătorul de lapte din România, având în vedere că în 2015 se vor elimina cotele de lapte şi atunci cred că trebuie să găsim o posibilitate pentru protecţia producătorului de lapte din România. Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte în acest moment”, a declarat Rebega pentru ph-online.ro. Totodată, pentru a consolida reprezentarea fermierilor, tânărul politician simte nevoia unei supraorganizaţii care să poarte un dialog coerent cu autorităţile de la Bruxelles şi nu numai. „Mă gândesc foarte serios să fac un consorţiu în care să includ toate asociaţiile profesionale pentru a îmbunătăţi dialogul şi iniţiativele legislative care privesc direct agricultura şi dezvoltarea satului românesc pentru că, venind de la ei, sunt direct pe subiect şi sunt direct vizate zonele respective”, a mai declarat Rebega în cadrul aceluiaşi interviu.

    Daniel Buda la Parlamentul EuropeanZootehnistul devenit notar

    Tot absolvent al Facultării de Zootehnie, Daniel Buda a urmat ulterior studii de drept și adminstrație, fiind cunoscut pentru activitatea sa de notar în județul Cluj. ”Am ales comisiile parlamentare în care voi activa în acest mandat. Astfel, în Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală voi fi membru deplin iar în Comisia de Afaceri Juridice voi fi membru supleant.
    Aşa cum am susţinut şi în campania electorală, o importanţă majoră în prioritizarea obiectivelor pe care mi le-am propus în calitate de europarlamentar o reprezintă agricultura din România. Menţinerea nivelului fondurilor europene destinate agriculturii şi obţinerea pentru fermierii români de subvenţii egale cu cele ale agricultorilor din Germania, Franţa şi celelalte state membre UE, sprijinirea tinerilor fermieri şi a dezvoltării microfermelor astfel încât să creăm condiţiile necesare rămânerii acasă a tinerilor reprezintă doar o parte din proiectele din domeniul agriculturii pentru care voi milita în comisia de specialitate din Parlamentul European”, a declarat alesul PDL pe pagina sa de Facebook.

    Sorin Moisa europarlamentarFostul consilier al lui Cioloș va negocia acordul comercial cu SUA

    Nu doar Comisia de agricultură va avea un mare impact asupra agriculturii românești, ci și Comisia de Comerț Internațional în care țara noastră va fi reprezentată de un singur membru plin – europarlamentarul Sorin Moisă, fostul consilier al comisarului european pentru agricultură Dacian Cioloș.

    ”Pot să vă confirm că voi fi titular în Comisia de Comerț Internațional, cea care se ocupă de negocierile comerciale internaționale ale UE, inclusiv vestitul acord cu SUA, Comisia de Afaceri Constituționale, care discută aplicarea Tratatelor Uniunii și eventuale modificări de Tratat, respectiv Comisia de Cercetare, Industrie, Energie. La Comerț și Afaceri Constituționale sunt membru plin, la Cercetare, Industrie și Energie voi fi supleant, ceea ce în PE înseamnă că ești pe atât de implicat pe cât vrei să fii, adică nu ești formal limitat în vreun fel. Sunt trei comisii foarte grele, cu mize enorme la nivel național, european și global, deci viața va fi interesantă”, a declarat Sorin Moisă.

    Foto: Facebook


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă