• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Anunțul Ministerului Agriculturii pentru crescătorii de bovine și de ovine care primesc subvenții APIA

  agrointeligenta.ro -

  Anunțul Ministerului Agriculturii pentru crescătorii de bovine și de ovine care primesc subvenții APIA. Acești beneficiari de plăți directe vor avea posibilitatea de a renunța la o parte din efectivul de animale înainte de termenul limită pentru perioada de retenție care este, în prezent de 100 de zile la ovine și caprine și 180 de zile la bovine, termen calculat din ultima zi de depunere a cererilor APIA fără penalizare.

  Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, a transmis joi, 28 iulie, o scrisoare către comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, prin care solicită o derogare privind perioada de retenție a animalelor în ferme, condiție obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat. ”Solicitarea ministrului vine în contextul economic şi financiar dificil de la nivelul Europei, situație accentuată şi de conflictul din Ucraina. Mai mult decât atât, România se confruntă cu o secetă deosebită, afectând starea culturilor, în special a celor de primăvară (porumb, floarea soarelui etc.), a păşunilor și bazei furajere, cu efecte semnificative asupra sectorului vegetal, şi implicit a celui zootehnic”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Agriuclturii.

  Sursa citată arată că ”mulți fermieri se confruntă deja cu dificultăți semnificative din punct de vedere financiar şi tehnic, din cauza creșterii prețurilor la input-uri, a sistemului de creditare costisitor care duce la un acces dificil la finanțare, precum şi la imposibilitatea de a-şi desfășura activitățile specifice din sectorul creșterii animalelor”.

  „Am solicitat comisarului pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, să dispună adoptarea unor măsuri pentru a atenua situația gravă a fermierilor şi, în acest sens, am transmis propunerea României de a primi o derogare excepțională pentru acest an pentru reducerea perioadei de retenție a efectivelor de la 100 de zile (ovine/caprine), respectiv de la 6 luni (bovine) la 90 zile de la termenul-limită de depunere a cererii unice de plată, fapt care nu creează discriminări între fermieri”, a declarat ministrul Petre Daea.

  Controalele în teren efectuate de APIA trebuie finalizate până la data de 15 august anul curent, astfel încât să poată fi efectuată din 16 octombrie plata avansului pe suprafață. Având în vedere deficiența de furaje cu care se confruntă unii fermieri din sectorul zootehnic, măsura permite mobilitatea turmelor de oi în zonele unde există masă vegetativă suficientă.

  ”Reducerea perioadei de retenție în situația actuală facilitează scoaterea animalelor de reformă din șeptel si ajută fermierul să asigure furajarea celorlalte animale din fermă în condiții optime”, explică Ministerul Agriculturii.

  Pentru a evita dispariția sau diminuarea efectivelor de animale deținute de către solicitanții sprijinului cuplat în acest an, este necesar ca animalele care fac obiectul cererilor de sprijin cuplat voluntar să poată fi livrate sau înstrăinate înainte de a pierde foarte mult din punct de vedere calitativ și cantitativ la carcase și la producția de lapte. Totodată, Ministerul Agriculturii a primit numeroase solicitări ale fermierilor din sectorul zootehnic pentru o derogare privind durata perioadei de retenție a animalelor, condiție obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat.

  Având în vedere amploarea fenomenului, precum și stabilitatea funcționării mediului de afaceri în agricultură, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale declară că depune toate eforturile pentru adoptarea de măsuri menite să combată efectele negative ale secetei.


  Te-ar mai putea interesa

  Document pe surse: Programul Rabla pentru tractoare – condiții și documente necesare Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină” Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă!

  Ultimele știri

  Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”