• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Top 10 cele mai mari combine din lume

    Mircea Olteanu -

    Cele mai mari combine de recoltat din lume nu provin doar de la cei mai importanți producători de utilaje agricole – New Holland, Case IH, John Deere, Fendt, Massey Ferguson și Claas. Caracteristici tehnice, precum puterea motorului, volumul buncărului de cereale și capacitatea de transfer, sunt în prim plan atunci când vine vorba de compararea treierătoarelor gigantice. Există însă și mărci destul de necunoscute în Europa care joacă un rol mai important în țări de pe alte continentele americane, spre exemplu.

    Top 10 cele mai mari combine din lume este un clasament ce are la bază capacitatea buncărului de cereale și nu puterea motorului. Este o provocare pentru ingineri să pună buncăre de până la 20 metri cubi și mai mult pe combina de recoltat, deoarece utilajul nu trebuie să fie semnificativ mai lat, arată jurnaliștii de la Ararheute, cei care au realizat clasamentul. De precizat, astfel, că prețurile indicate în articol fac referire la piața din Germania.

    Combina Sampo-Rosenlew

    Cele mai mari combine din lume – locul 10. Combina de recoltat finlandeză Sampo-Rosenlew

    Pe locul 10 în topul celor mai mari combine din lume se află utilajele unui constructor din Finlanda. Cele mai mari combine de recoltat de la producătorul finlandez de utilaje agricole Sampo-Rosenlew aparțin seriei Comia. La fel ca unele combine Claas, Comia 24 funcționează cu sistemul hibrid de treierat, combinând tamburul de treierat cu două rotoare. Motorul cu 6 cilindri de la AGCO Power livrează 300 CP. Sampo Rosenlew a construit combine din seria W pentru John Deere din 2012 până în 2019. În Germania, combinele Sampo Rosenlew sunt comercializate de grupul Süddeutscher Landmaschinen- & Motorgeräte Fachbetriebe eG ILAFA.

    Combina Deutz-Fahr C9306

    Cele mai mari combine din lume – locul 9. Combina de recoltat Deutz-Fahr C9306

    Pe locul 9 în topul celor mai mari combine din lume se află C9306, utilaj ce este și cea mai mare combină din gama de produse a companiei germane Deutz-Fahr, care nu construiește combine cu sistem de treierat rotativ. Modelul C9306 dispune de un motor Mercedes-Benz de 381 CP. Buncărul de cereale are un volum de 10.500 l. Deutz-Fahr C9306 este disponibilă fie cu roți și, dacă este necesar, cu șenile.

    Combină Rostselmash Torum

    Cele mai mari combine din lume – locul 8. Combina de recoltat Torum 785  de la Rostselmash

    Combinele Rostselmash pot fi găsite acum și în Germania. Torum 785 este cel mai mare model de la compania rusă și are un rotor mare, cu diametrul de 76 cm. Un motor Cummins x12 de 11 litri oferă combine 520 CP. Buncărul de cereale are o capacitate de 12.000 l, iar întreaga mașină are o greutate neîncărcată de 17 tone.

    Combină AGCO Gleaner

    Cele mai mari combine din lume – locul 7. Combina de recoltat AGCO Gleaner

    Grupul american AGCO construiește combinele IDEAL pentru mărcile Fendt și Massey Ferguson în Italia și SUA. Dar există o altă marcă de combine care este destul de necunoscută în Europa: Gleaner. Cel mai mare model al seriei tradiționale Gleaner este Gleaner S89. Caracteristica specială a modelului este designul: în loc să instaleze rotorul în direcția de deplasare, treierătoarele Gleaner funcționează cu un rotor instalat transversal. Însă acest lucru are un dezavantaj: lățimea combinei nu permite utilizarea acesteia pe drumurile europene. Gleaner S89 este propulsată de un motor AGCO Power ce asigură 478 CP. Buncărul de cereale are o capacitate de 13.700 litri.

    Combina de recoltat New Holland CR 10.90

    Cele mai mari combine din lume – locul 6. Combina de recoltat New Holland CR 10.90

    Compania New Holland a stabilit deja un record mondial cu modelul său de top CR 10.90 în 2014, când a recoltat peste 797 de tone de grâu în 8 ore, adică 99 tone/oră. Modelul CR 10.90 dispune de două rotoare cu un diametru de treierat de 56 cm. La fel ca modelul Case IH Axial Flow, buncărul de cereale al combinei CR are o capacitate de 14.500 litri. Combina are un motor FPT de 16 litri (16 cilindri) care asigură o putere de 700 CP. New Holland comercializează CR 10.90 pe piața din SUA la un preț echivalent cu 896.000 de euro.

    Combina de recoltat Case IH Axial Flow 9250

    Cele mai mari combine din lume – locul 5. Combina de recoltat Case IH Axial Flow 9250

    Case IH a fost unul dintre primii producători care au făcut ca sistemul de treierat cu rotoare să fie acceptat în Germania. Spre deosebire de combinele de recoltat de la compania sora, New Holland, Case IH AF 9250 nu are două rotoare rotative, ci un rotor mare de 76 cm. Combina de recoltat este fabricată și dezvoltată în Nebraska, SUA. Motorul de 16 litri cu 16 cilindri de la FPT livrează 625 CP. Buncărul de cereale pliabil are o capacitate de aproximativ 14.500 litri. O combină de recoltat Case IH AF 9250, varianta de bază, costă 703.459 euro (preț de listă).

    Combină John Deere X9 1100

    Cele mai mari combine din lume – locul 4. Combina de recoltat John Deere X9 1100

    Cu combina de recoltat X9, John Deere a depășit toate limitele anterioare de performanță. Producătorul promite o performanță la treierat de 100 tone/oră – adică o remorcă de 18 tone la fiecare nouă minute. Buncărul de cereale are o capacitate de 16.200 litri. Conducta de transfer poate vărsa 186 litri/secundă în remorcă. Aceasta este cea mai mare combină construită de John Deere până acum. Iar combina a obținut superlative și în alte privințe: cea mai lată bară portdegete, cel mai mare randament, cea mai inteligentă tehnologie. În comparație cu seria John Deere S, X9 are două rotoare. Motorul DPS cu 6 cilindri oferă o putere maximă de 700 CP. Echipată cu șenile, X9 de 32 de tone are o lățime în timpul deplasării sub 3,50 m.

    Combina de recoltat Ideal

    Cele mai mari combine din lume – locul 3. Combinele de recoltat Ideal Fendt și Ideal Massey Ferguson – locul 3

    Ideal 10 T este cea mai puternică combină de recoltat din lume. La fel ca în cazul Claas Lexion, Ideal 10 T are o putere maximă de 790 CP asigurată de un motor MAN de 16,2 l. Buncărul de cereale are o capacitate de 17.100 l și se golește în 81 s, la un debit de 210 l/s. De asemenea, Ideal 10 circulă întotdeauna cu transmisia caterpillar, care trebuie să suporte o greutate proprie a combinei de cel puțin 22,3 t. Direcționarea opțională cu ajutorul unui joystick este disponibilă numai pentru varianta Ideal 10T. Primele combine cu denumirea IDEAL au fost realizate încă din 1970 de o companie de inginerie agricolă din Brazilia. În 1996, grupul AGCO a dobândit drepturile pentru acest brand.

    Combina de recoltat Claas Lexion 8900

    Cele mai mari combine din lume – locul 2. Combina de recoltat Claas Lexion 8900

    Claas este lider de piață în Germania în ceea ce privește combinele agricole. Lexion, fiind aproape singurul brand din clasa treierătoarelor mari, Claas mizează pe tehnologia hibridă pentru sistemul de treierat, combinând un tambur mare de treierat cu două rotoare separatoare. Cel mai mare model este Claas Lexion 8900, cu un buncăr de cereale de 18.0000 l. Combina are 790 CP de la un motor MAN cu șase cilindri și 16 l. Cel mai mare model circulă întotdeauna pe pistele TerraTrac de pe drumurile europene, având o greutate goală de peste 22 t.

    Lexion deține și un record: combina agricolă are cea mai lungă țeavă de transfer de pe piață, cu o lungime de peste 11 m. Cât costă Claas Lexion 8900? Prețul de listă pentru varianta de bază cu echipare standard și fără bară portdegete este de 812.415 euro.

    Cea mai mare combină de recoltat din lume: Tribine T1000

    Tribine T1000 nu este doar cea mai mare combină de recoltat din lume, ci și o mașină de recoltat foarte neobișnuită. În locul designului standard, inginerii producătorului american Tribine au dezvoltat o combină de recoltat cu rotor, articulație articulată și roți de direcție pe spate. De asemenea, un alt aspect interesant este faptul că mașina are câte un motor Cummins, în față și în spate, care asigură împreună 650 CP. Buncărul uriaș de cereale are o capacitate de 35.200 l, iar viteza de descărcare este de aproape 300 l/s – neegalată până acum. Tribine T1000, care are o masă de 25 t, nu va fi văzută pe câmpurile europene, deoarece lățimea de transport a combinei este de 4,44 m și, prin urmare, este prea lată pentru majoritatea drumurilor din UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!